60 ezer szurkoló, soha nem tapasztalt forgalom Budapesten, feltöltött mobil nélkül ne induljanak el – minden, amit a jövő heti EL-döntőről tudni kell!

2023. május 25. 12:43

Jövő hét szerdán kerül sor az AS Roma – Sevilla FC Európa Liga-döntőre a Puskás Arénában. A Mandiner összegyűjtött pár információt, érdekességet, amelyet az év magyarországi futballeseménye előtt tudni érdemes.

2023. május 25. 12:43
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Az UEFA Európa Liga május 31-i döntőjének fő helyszíne a Puskás Aréna lesz, ugyanakkor számos kísérőesemény is várja majd a jeggyel nem rendelkezőket is a fővárosban.

A Szurkolói Fesztivál (Fan Festival) már május 30-ától tárt kapukkal várja a szurkolókat a Hősök terénél. Itt bárki ízelítőt kaphat a kupadöntő hangulatából. A fesztivál keretei között lehetőség nyílik az Európa Liga-trófeakiállítás megtekintésére, a döntős csapatok relikviáival való fotózkodásra, és

a helyszínen a drukkerek találkozhatnak korábbi neves magyar válogatott játékosokkal, közöttük Király Gáborral, Pisont Istvánnal, Juhász Rolanddal, vagy éppen a döntő hivatalos UEFA-nagykövetével, Gera Zoltánnal is.

A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva egészen bizonyosra vehető, hogy a döntő két résztvevője, az AS Roma és a Sevilla egy-egy korábbi csillaga is tiszteletét teszi majd a Szurkolói Fesztiválon. Ahogy mondani szokták: a meghívott vendégek névsora még nem végleges…

A Sevilla játékosa, Ivan Rakitic (balra) a budapesti finálé egyik kulcsfigurája lehet Fotó: MTI/EPA-EFE José Manuel Vidal
A Sevilla játékosa, Ivan Rakitic (balra) a budapesti finálé egyik kulcsfigurája lehet Fotó: MTI/EPA-EFE José Manuel Vidal

A szervezők nem feledkeztek meg semelyik társadalmi csoportról sem: a lány és fiú korosztályos mérkőzések mellett a fogyatékkal élők is játszanak, valamint a Máltai Szeretetszolgálat és az Oltalom SE szervezésében ugyancsak pályára lépnek csapatok, illetve ukrán menekült fiatalok számára is lehetőség nyílik a futballozásra. A helyszíneken a gyermek és családi programok között teqball-bemutató is szerepel. A döntő partnerei is megannyi eseménnyel készülnek, a szerencsések a számos nyeremény egyikét is hazavihetik.

A szervezők arra is gondoltak, hogy Budapest más pontjain is futballhangulat uralkodjon, így a belvárosi Szent István téren és a Várban, a Szentháromság téren is óriási Európa Liga-trófeával fotózkodhatnak majd az arra járók.

A helyszínek délelőttől nyitva tartanak, a belépés ingyenes!

Ami persze

az egyik legfontosabb: a Puskás Aréna gyepének minősége tökéletes a jövő heti döntő előtt,

amelyre – mint a két csapat a helyszínen jelezte – a számukra az UEFA által bocsátott jegyek mindegyike elkelt az elmúlt napokban. Így minimum 15-15 ezer szurkoló utazik a mérkőzés napján Budapestre. Ez azt jelenti, hogy várhatóan korábban soha nem tapasztalt, hatalmas lesz az átmenő forgalom, hiszen a két csapat szurkolói várhatóan nem gépkocsival, buszokkal, hanem a többségük repülőgépekkel érkezik a fővárosunkba.

A Puskás Arénában közel 60 ezer szurkoló láthatja majd élőben a 2023-as Európa Liga-döntőt, így könnyen kiszámolható: a Roma- és a Sevilla-drukkereknek biztosított 30 ezer belépő (plusz az 5 ezer, hivatalos személyeknek, szponzoroknak, újságíróknak, és VIP-vendégeknek fenntartott tiketteket is figyelembe véve) a legnagyobb létszámban a magyar fanatikusok lesznek jelen, mintegy 25 ezren!   

Nagyon fontos megjegyezni: azok a magyar drukkerek, akik abban reménykedtek, hogy esetleg az áprilisi regisztrációt követően még hozzájuthatnak belépőkhöz egy újabb körben, elkönyvelhetik, hogy a helyszínen nem tekinthetik meg a mérkőzést.

Ugyanakkor számukra is nyitva áll majd jövő héten keddtől a már említett Szurkolói Fesztivál, amely – szemben a 2021-es Európa-bajnokság Fan Zone-jával – a mérkőzés alatt már bezárja kapuit, erre elsősorban biztonsági okokból van szükség.

Fontos információ: azok a magyar szurkolók, akik jegyhez jutottak, ne feledjék el letölteni az UEFA-applikációit, közöttük az EL-alkalmazás mellett az UEFA Mobile Ticket elnevezésű applikációt, hiszen csak e technikai segítségek révén tudják bemutatni illetve érvényesíteni az elektronikus bilétájukat, mely nélkül nem léphetnek a Puskás Aréna területére. Tehát arról is mindenki gondoskodjon, hogy a mobilkészülékeik feltöltött állapotban legyenek!

A Magyar Labdarúgó Szövetség, mint az esemény házigazdája, már rutinos rendezői csapattal várja az együtteseket és a szurkolókat. Hiszen a Puskás Aréna megnyitása óta számos rangos eseményt bonyolítottak le kifogástalanul, gondoljunk csak az Euro 2020 csoportmérkőzéseire (Magyarország – Portugália, Portugália – Franciaország), az Euro 2020 egyik nyolcaddöntőjére (Hollandia – Csehország), a Bayern München – Sevilla Szuperkupa-döntőre, vagy éppen a női Bajnokok Ligája 2019-es fináléjára (FC Barcelona – Olympique Lyon), igaz utóbbinak még a Groupama Aréna adott otthont.

José Mourinho az Európa-konferencialiga után az EL-t is megnyeri az AS Romával? Fotó: MTI/EPA/ANSA Ettore FerrariI/
José Mourinho az Európa-konferencialiga után az EL-t is megnyeri az AS Romával? Fotó: MTI/EPA/ANSA Ettore FerrariI/

Az MLSZ külön felhívja a mérkőzésre kilátogató szurkolók figyelmét, hogy lehetőség szerint a közösségi közlekedést használják a Puskás Aréna megközelítéséhez (a BKK természetesen sűríti a metró-, a villamos- és a buszjáratait), már csak azért is, mert a mérkőzésre érvényes belépővel ingyen lehet megközelíteni a helyszínt! Ha valaki mindenképpen szeretné az autóját használni, a szervezők kérése, hogy minél távolabb parkoljon le, hiszen a Puskás Aréna akár gyalog, akár a közösségi közlekedést igénybe vételével rendkívül könnyen megközelíthető, hiszen számos nagy európai arénával ellentétben (gondoljunk csak a Bayern München hazai stadionjára vagy éppen a Wembleyre), nem a külvárosban, hanem a centrumban helyezkedik el.   

Ahogy azt a protokoll előírja,

a döntő előtti napon mindkét csapatnak kötelező sajtótájékoztatót és edzést is tartania (ez utóbbi nem muszáj, hogy teljes egészében sajtónyilvános legyen, a gyakorlat szerint ez általában 15 perc), sőt még a tréning sem kötelező, elég, ha csak a csapat és a szakmai stáb egy sétát tesz a másnapi finálé helyszínén.

Ne feledjük: az FC Sevilla az Európa Liga rekordgyőztese, az andalúziai együttes eddig négyszer (2014, 2015, 2016, 2020) hódította el az EL-trófeát, míg az AS Roma az Európa-konferencialiga tavalyi elhódítása után próbál jövő hét szerdán egy szintet lépni.   

A 2023-as Európa Liga-döntőt angol játékvezetői csapat dirigálja majd: a pálya közepén Anthony Taylor lesz a főnök, akit az oldalvonalnál Gary Beswick és Adam Nunn segít, a negyedik játékvezető Michael Olivier, a negyedik asszisztens Stuart Burt lesz, a VAR-szobában pedig Stuart Attwell és Christopher Kavanagh figyeli árgus szemmel az eseményeket.

Az Európa Liga hivatalos nagykövete, Gera Zoltán Budapesten is népszerűsíti az eseményt Fotó: MTI/EPA/Keystone/Martial Trezzini
Az Európa Liga hivatalos nagykövete, Gera Zoltán Budapesten is népszerűsíti az eseményt Fotó: MTI/EPA/Keystone/Martial Trezzini

Természetesen a közszolgálati sportcsatorna, az m4 is kiemelt figyelmet szentel a döntőnek. Mint azt a csatorna hivatalos honlapja is megerősíti, már egy nappal a finálé előtt elkezdődnek a felvezető műsorok a közmédia csatornáin. Május 30-án négyórás műsorfolyammal készül az M4 Sport: már délután élőben mutatja meg mindkét együttes edzését és a sajtótájékoztatókat is a Puskás Arénából. Az M1 élőben jelentkezik a Hősök terén és a Bazilikánál található szurkolói zónákból, de a közmédia többi csatornáján is tematikus adásokkal, felvezető beszélgetésekkel készülnek a döntőre.

„A valaha volt legkomolyabb közvetítés lesz európai kupamérkőzésről a magyar sportmédiában, amivel most készülünk. Május 31-én a mérkőzés kezdetét jelző sípszó előtt már 19:30-tól több helyszínről, pályára néző stúdióból és pályaszéli riportokkal kezdjük a közvetítést. Ezen kívül még több meglepetést is tartogatunk, amiért érdemes lesz végig velünk tartani. Nagyon készülünk és bízunk benne, hogy mi is hozzá tudjuk tenni a magunkét ahhoz, amit az jelent, hogy egy európai kupadöntőt rendeznek hazánkban” – mondta el Székely Dávid az M4 Sport csatornaigazgatója a Nemzeti Sporthíradó adásában az M1-en. 

Az M4 Sporton Ujvári Máté, a Kossuth Rádióban Hajdú B. István és Varga Péter lesznek a döntő kommentátorai. A találkozó műsorvezetője a helyszíni stúdióban Petrovics-Mérei Andrea lesz, riporterként Berkesi Judit és Martí Zoltán hozzák el az exkluzív információkat és interjúkat. B. Németh Péter pedig a hangulatról, a mérkőzés hátteréről tudósítja a nézőket.

Nyitókép Remek meccsre van kilátás - impozáns helyszínen! Fotó: uefa.com

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
levaijan
2023. május 28. 06:32
mi a bánatnak van a sport rádió,ha a kossuth közvetiti, aki NER az NER FASZKALAPOK
Cross Wire
2023. május 25. 22:35
Pisont István a legnagyobb cigány!!!
Error404PageNotFound
2023. május 25. 21:58
Berkesi Judit miatt lesz érdekes az egész.
hini
2023. május 25. 18:38
minek a stadion.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!