A magyar futball új sztárja ma 18 éves – idősebb Lisztes Krisztián: „A fiam minden várakozásomat felülmúlta!”

2023. május 06. 08:59

Ifjabb Lisztes Krisztián nevétől hangos a magyar futball. A tehetség valósággal berobbant az NB I-be, öt meccsen négy gólt rúgott - lehet, hogy mégis eltiltás vár rá?!

2023. május 06. 08:59
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Idézzük fel az előzményeket: talán nem is olyan sokan emlékeznek rá, de a „kis” Lisztes már szinte napra pontosan egy éve, 2022, május 14-én, egy Gyirmót elleni győztes bajnokin (2-1) bemutatkozott a Ferencváros NB I-es csapatában, Olekszandr Zubkov helyett állt be 16 percre.

a MOL Fehérvár elleni rangadón kapott újra bizalmat, és egy félidő is elég volt ahhoz, hogy két gólt vágjon! Nem csoda, hogy a Fradi-tábor egyből a szívébe zárta, és a mérkőzés után joggal harsant fel a régen hallott „Lisztes Krisztián, sálálálálá!” strófa, s hogy az előlegezett bizalom jogos volt, bizonyítja, bár a Paks ellen nem talált be, és a Honvéd elleni két perc sem volt elég a tündöklésre, a Vasas ellen egy látványos szóló után győztes gólt rúgott, míg az Újpest elleni derbin sporttörténelmet írt, hiszen minden idők legfiatalabb játékosaként volt eredményes, és biztosította be a Ferencváros győzelmét!

Ám egy derbi nem lenne igazán derbi, ha nem volna utóélete – ezúttal sem volt másképp! A szövetségi ellenőri jelentésben ugyanis az állt, hogy ifjabb Lisztes egy égő fáklyával a kezében ünnepelt, ezért az MLSZ Fegyelmi Bizottsága a támadó eltiltását helyezte kilátásba,  a döntésre várhatóan a jövő héten kerülhet sor.

Hamar befogadták a társak Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hamar befogadták a társak Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Lehet, hogy kissé meggondolatlan volt ez a tett, de nem hisszük, hogy emiatt súlyos büntetést kéne kiróni a tehetségre, mert bár

Arról nem is szólva: a fegyelmi szabályzatban hol van leírva, hogy nem lehet egy senki testi épségét nem veszélyeztető, égő fáklyával ünnepelni egy nem mindennapi győzelmet és teljesítményt?

Nem véletlen, hogy a történtek után a Ferencváros egy közleményt adott ki, amelyben többek között ezt írják: „Egy saját nevelésű, 17 éves játékosról van szó, aki most robbant be az élvonalba. Őszintén reméljük, hogy az eljárás vége maximum egy szóbeli figyelmeztetés lesz, és a jó formában lévő fiatal tehetséget nem tiltják el. Nagyon sajnálnánk, ha az MLSZ bármilyen döntéssel hátráltatná az FTC fiatal tehetségének fejlődését”

Egyelőre itt tart az ügy, mindeközben a Ferencváros - a Kecskemét péntek esti, Honvéd elleni vereségének köszönhetően - sorozatban az ötödik bajnoki címét is megszerezte, ezzel a zöld-fehérek immár 34 elsőségnél tartanak (erről részletesebben itt írunk), a Kisvárda ellen tehát egy felszabadult gálamérkőzés következhet, és cseppet sem mellékesen: ifjabb Lisztes Krisztián éppen szombaton ünnepli 18. születésnapját!

A nem mindennapi történések után kíváncsiak voltunk arra: vajon idősebb Lisztes Krisztián miként éli meg ezeket a napokat?        

„Bízom a szövetség jóindulatában!”

Számított a majdhogynem újonc fiától ilyen tavaszra: öt meccs, négy gól?

Nyilván azt én sem gondoltam, hogy ilyen jól sikerül ez a pár mérkőzés. Elfogultság nélkül mondhatom, hogy azt tudtam, hogy Kriszben megvan a tehetség, de sok mindennek össze kell még állnia, hogy tartósan kiemelkedő játékot produkáljon. Nagyon boldog vagyok hogy így alakult, hiszen a fiam az elmúlt hetekben minden várakozásomat felülmúlta!

A Vidi ellen – majdnem újoncként – kétszer volt eredményes, a Vasas ellen győztes gólt rúgott, az Újpest ellen pedig bebiztosította a győzelmet. Kijelenthető, hogy jó versenyzőtípus?

Igen, hiszen ha bedobják a mélyvízbe, akkor is remekül teljesít, és egyértelműen jól viseli a pozitív nyomást, a kihívásokat.

És a népszerűséget hogy viseli? Hiszen nem lehet könnyű mindössze 18 évesen feldolgozni, hogy pár hét alatt az ország legnépszerűbb klubjában közönségkedvenc lett!

Nyilván meg kell szokni a nagy érdeklődést, de túlzás nélkül állíthatom: a fellegekben jár! Ezzel együtt inkább teljes energiájával a focira koncentrálna, de persze, érzékeli a sajtó kiemelt érdeklődését, figyelmét és kíváncsiságát, valamint a szurkolók szeretetét.

Ön is 18 évesen robbant be a Ferencvárosba, a fia kísértetiesen hasonló utat jár be. Milyen tanácsokkal tudja ellátni őt?

Megbeszéltük, hogy tudni kell kezelni a hirtelen jött népszerűséget, tiszteletben kell tartani az érdeklődést, az újságírók kíváncsiságát. Krisztián pontosan tudja, hogy miről beszélek, hiszen ebben a közegben nőtt fel, tudja, hogy a kiemelkedő produkció mivel jár. De pontosan azért, mert egy nagyon jó karakter és egy rendkívül pozitív személyiség, tudja is kezelni a körülötte zajló történéseket.

Idősebb Lisztes Krsztián joggal lehet büszke a fiára Fotó: fradi.hu
Idősebb Lisztes Krsztián joggal lehet büszke a fiára Fotó: fradi.hu

Kihagyhatatlan: hogyan fogadta a fia fáklyás jelenetét, amelynek hatalmas visszhangja lett?

Annyi történt, hogy

 Nyilván a mérkőzés után, felfokozott hangulatban kissé rutintalanul cselekedett, de nagyon bízom a szövetség jóindulatában, és abban, hogy belátják: egy 17 éves gyerek semmi rosszat nem akart csinálni!

 Ifjabb Lisztes Krisztián szombaton azonban már 18 éves lesz – milyen lesz a nem mindennapi születésnap?

Egyelőre annyit tudtam intézni, hogy a Ferencváros már bajnokként léphet pályára, így egy nem akármilyen gálamérkőzés várható a Kisvárda ellen, a Groupama Arénában. S mivel a 18. születésnap minden ember életében egy jelentős dátum, maradjunk annyiban: ennek megfelelően további meglepetések is várnak még rá…

A MOL Fehérvár elleni gólokkal kezdődött ifjabb Lisztes Krisztián nagy menetelése Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia
2023. május 07. 14:18
Az idősebb Lisztesnek nagyobb volt a füstje, mint a lángja, de a fiatalból lesz valaki.
390 ft
2023. május 07. 08:17
Jó a gyerek, de fiatal, tapasztalatlan, ezért oda kell figyelni a faternak, hogy melyik klubot választja az ifjú titán.
nakatomi
2023. május 06. 15:24
"Ifjabb Lisztes Krisztián szombaton azonban már 18 éves lesz – milyen lesz a nem mindennapi születésnap? Egyelőre annyit tudtam intézni, hogy a Ferencváros már bajnokként léphet pályára," : )))
Búvár Kund
2023. május 06. 13:16
A valódi tehetségét majd az idő eldönti. Kb majd két év múlva ilyenkor meglátjuk. Nem vagyok fradista, de minden magyar tehetségnek szurkolok. De nem szabad még fényezni. Egyenlőre csak csereként lőtt gólokat, amiből talán egyet lehet igazán a tehetsége számlájára írni, a többinél egyszerűen jó helyen volt. Ha végigcsinál így egy teljes évet, akkor már fel leher rá kapni a fejünket. Zsótér Puskás-díjas volt néhány éve, hol is van? De lehetne sorolni ezeket a korán felkapott tehetségeket. A többségükről azonban idővel kiderült, hogy 12 egy tucat. De hajrá, minden jót neki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!