Milák Kristóf kiszáll? A júliusi vizes vb-n biztosan nem lesz ott a magyar világcsúcstartó – íme az okok

2023. június 22. 10:34

Több mint hidegzuhanyként jött a hír, hogy Milák Kristóf lemondja a hetek múlva kezdődő vizes világbajnokságot. A világcsúcstartó klasszis egy őszinte közleményben tárta fel az okokat, íme a részletek.

2023. június 22. 10:34
null
Csisztu Zsuzsa

Milák mentális fáradtsága? 

A szakmabeliek már egy jó ideje rebesgették, hogy valami nincs rendben a a magyar úszósport jelenleg aktív legnagyobb bajnoka körül. Az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok Milák Kristóf már napokkal ezelőtt is arról beszélt egy interjúban, hogy  nehezen viseli a mentális fáradtságot, amit jelenleg tapasztal. 

A képen: Milák Kristóf úszó, az év férfi sportolója az M4 Sport - Év sportolója gálán a Magyar Állami Operaházban 2023. január 9-én. MTI/Illyés Tibor
A képen: Milák Kristóf úszó, az év férfi sportolója az M4 Sport - Év sportolója gálán a Magyar Állami Operaházban 2023. január 9-én. MTI/Illyés Tibor

Pár hónappal ezelőtt, amikor

az Év Sportolója Gálán őt választotta a Magyar Sportújságírók Szövetsége az Év Férfi Sportolójának,

exkluzív interjút adott a Mandinernek és akkor roppant céltudatosan és motiváltnak tűnt Milák.

 

Milák Kristóf: A sportolóknak nem dolguk a térdelés - exkluzív interjú a Mandinernek

A politikának nincs helye a sportban, a férfi úszóknak a nők között, a sportolóknak pedig nem dolga a térdelés - mondja Milák Kristóf. Az úszócsillag exkluzív interjút adott a Mandinernek, amelyben példátlan őszinteséggel beszél értékekről, az orosz-ukrán háború sportolókra gyakorolt hatásáról, edzőváltása valódi okairól és arról, hogy lesznek még világcsúcsai.

Februárban a Swimswam szakportál őt várta az idei esztendő legnagyobb sztárjának a férfi úszóknál a világon.  Most, az általa a Magyar Úszó Szövetség weboldalán közzétett közleményéből éppen az derül ki, hogy motiváció híján van és mindenképpen értékes és feltöltődést hozó pihenéssel kívánja tölteni ezt a nyarat annak érdekében, hogy hasonlóan sikeresen térhessen újra vissza.

Íme Milák Kristóf közleménye változtatás nélkül: 

„Nagyon nehéz szívvel hoztam egy döntést, amit szeretnék megosztani mindenkivel, aki szereti az úszást, és az elmúlt években szurkolt nekem és társaimnak a különböző versenyeken.

Nem indulok a júliusi fukuokai világbajnokságon – bármennyire is szeretném folytatni a 2016-ban kezdődött győzelmi sorozatomat,

jelenleg sem fizikálisan, sem mentálisan nem vagyok azon a szinten, hogy ott legyek a világ legjobbjai között.

A kielégítő választ magam is keresem, miért alakult így – annyira viszont ismerem magam, hogy pontosan érzékeljem: meg sem tudtam közelíteni teljesítőképességem száz százalékát, ami a csúcsteljesítményhez elengedhetetlen, én pedig nem szeretem beérni kevesebbel.

Ez most egy nagyon mély hullámvölgy, viszont szeretném hangsúlyozni, hogy mindez nem párosul semmiféle kétségbeeséssel.

Elfogadtam, és őszintén remélem, mindenki más is el tudja fogadni, hogy egy sportoló pályafutásában adódhat egy ilyen periódus, amikor hátra kell lépnie, újra fel kell töltődnie, hogy aztán ismét készen álljon a legnagyobb kihívásokra.

Miközben továbbra is kész vagyok eleget tenni az élsportolók adminisztratív és egyéb kötelezettségeinek,

most egy új feladat vár: a nyarat átgondolt, minőségi pihenéssel tölteni

annak érdekében, hogy szeptembertől energikusabban, tudatosabban, még jobb hozzáállással végezhessem az edzéseket, vegyek részt a versenyeken, hogy ismét elérjem azt a szintet, amit mindenki megszokhatott tőlem.

A képen: A győztes Milák Kristóf a 100 méteres férfi gyorsúszás döntője után a 125. Úszó Országos Bajnokságon Kaposváron 2023. április 19-én. MTI/Derencsényi István
A képen: A győztes Milák Kristóf a 100 méteres férfi gyorsúszás döntője után a 125. Úszó Országos Bajnokságon Kaposváron 2023. április 19-én. MTI/Derencsényi István

A mögöttem álló stáb tagjai, edzőim, Virth Balázs és Zala György, a MÚSZ és a Honvéd vezetői igyekeztek minden segítséget megadni, hogy a lehető leggyorsabban kikeveredjek ebből a helyzetből, és készen álljak a világbajnokságra – hálás vagyok nekik az erőfeszítésekért, és iszonyúan sajnálom, hogy ezen a nyáron nem leszek ott a medencében. Köszönöm az úszóközösség, a Honvéd-család, a támogatók és a szurkolók megértését és támogatását.

Ne féltsetek: hamarosan visszatérek!”

A nyitóképen: A győztes Milák Kristóf a 200 méteres férfi pillangóúszás döntője után a 125. úszó országos bajnokságon Kaposváron 2023. április 20-án.MTI/Derencsényi István 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Töki
2023. június 23. 16:04
Nem lehet tudni mi áll a háttérben. Nő, pénz, bulik??? Ki tudja?? Remélém minél gyorsabban regenerálódik!
DeGar
2023. június 22. 19:45
A sikereit edzőváltás után az előző edzőnek köszönhette,akinek rendesen tépte az idegeit, de az mégsem hagyott rá mindent.Az új edzőnél azt csinál amit akar,nincs konfliktus, de eredmény se.
Behemót Tamás
2023. június 22. 18:02
Milák nem mondja itt az okai között (vagy ha mégis, Csisztu Zsuzsa nem írta le), én mégis arra tippelnék, hogy WADA ellenőrök járhattak nála olyankor, amikor ő és a segítői nem számítottak rá. Az ilyesmi mentálisan is elég megterhelő lehet, ha az illetők modortalanok.
Ferer
2023. június 22. 13:16
23 évesen kiégni na az már teljesítmény. Az is lehet hogy befosott a román csodagyerektől Popovicitől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!