Budapesten végre hazatalál a világ atlétikája – a nemzetközi sportújságírás első számú vezetője a Mandinernek

2023. augusztus 19. 09:34

A világ sportújságírásának első embere, a globálisan 9500 sportújságírót tömörítő 99 éves szervezet, az AIPS vezetője, korábbi atléta, Gianni Merlo a Mandinernek adott interjúban elmondta, hogy Budapestnek mindene megvan egy kiváló atlétikai világbajnokság rendezéséhez és a sportág végre ismét hazatalált a budapesti helyszínnel.

2023. augusztus 19. 09:34
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Budapestre szinte hazajárt az elmúlt években a magyarországi rendezésű világversenyekre Gianni Merlo, azonban a Nemzeti Atlétikai Központot pénteken látta először az egykori kitűnő atléta és az olasz La Gazetta dello Sport atlétikai szakújságírója, aki

hosszú évek óta vezeti a világ sportújságírót tömörítő hatalmas, 9500 tagot számláló 99 éves szervezetet.

 Lenyűgözőnek találom az atlétikai stadiont és azt az körülvevő parkot, a versenyzőknek kialakított bemelegítő pályát. Ebben a stadionban minden megvan ahhoz, hogy egy világraszóló eseményt rendezzenek a magyarok.

Az időjárás és a versenyzők formája lehet az egyetlen kérdés. Előbbire nincs hatásunk, de az utóbbi, a szezon hét világcsúcsa után elég ígéretesnek tűnik” – mondta az AIPS elnöke

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság helyszínéül szolgáló Nemzeti Atlétikai Központ
A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság helyszínéül szolgáló Nemzeti Atlétikai Központ
Forrás: Budapest 2023 Zrt.

Gianni Merlo tanúja volt egyebek mellett a budapesti FINA vizes-világbajnokságoknak, a budapesti labdarúgó Eb rendezésnek, vagy a tavalyi Giro d’ Italia magyar rajtjának; akkor sem véletlenül szerepeltek ezek az események később a világ legkiemelkedőbb sporteseményeinek listáján a sajtókiszolgálás szempontjából is. Most ugyanakkor úgy látja, nem csupán hatalmas kihívás, de óriási lehetőség előtt áll Budapest. „Tavaly Eugene-ben, az Egyesült Államokban található Oregonban rendezett világbajnokság egy kissé elbújtatta a sportágat a világ szeme elől. 

Az atlétika szíve Európában dobog, szóval a budapesti atlétikai világbajnoksággal Európa közepén újra hazatalál a sportág”

– fogalmazott az elnök, aki 1983-ban, a Helsinkiben rendezett világbajnokságon már sportújságíróként dolgozott, s aki a világ sportújságíróit immár 18 éve vezeti az AIPS élén.

Ez alatt számos kihívással találkozott. Azonban újításai képesek voltak felfrissíteni a szakmát például a közösségi média, a digitalizáció és persze a mesterséges intelligencia megjelenésével felbukkanó veszélyekkel szemben. 

A hat évvel ezelőtt alapított AIPS Sport Media Award, vagyis , a sportújsáígrók globális médiadíja 

nem pusztán a világ legjobb sportfotósait és sportfotóit keresi évről évre – amelynek jövő évi győztese könnyen lehet, hogy épp a budapesti atlétikai vébén készíti élete képét, – vagy a legjobb videósait, újságíróit,

de egyben elvi szinten is elemeli a sportújságíró hivatást a közösségi médiában óriási teret nyerő sokszor nem jogtiszta és megalapozatlan hírözöntől. 

Gianni Merlonak elég határozott véleménye van az újságíró hivatást is könnyen veszélybe sodró mesterséges intelligencia térnyeréséről: „Az MI megjelenése nem egy vagy két nap alatt történt, a technológia fejlődés itt van velünk hosszú évek óta. De azért azt ne felejtsük el,  hogy milliárd számra vannak körülöttünk adatok, információk, amelyek elárasztják az internetet. 

De mindazt a tudást és tartalmat, amellyel a mostani chatbotokat, és a MI-t feltöltötték, mindazt, amit betápláltak abba a „központi agyba”, azt mi emberek állítottuk elő,

 azt, uram bocsá, részben mi, mi újságírók alkottuk. 

Soha, senki egy fillért nem fizetett azért, hogy ezeket az alkotásokat felhasználják, a szerzői jogainkat, amelyekből a Chat GPT tegyük fel „új cikket alkot”, senki nem kérte el, vagy nem vásárolta meg. 

Ez így azért nincs rendjén” – mutatott rá a MI egyik új aspektusára a szakember. Hozzátette:

Ha az álhírek elárasztották az életünket, akkor én úgy érzem, hogy a MI csak egy újabb lépés a fake news, vagyis az álhírek térnyerésének irányába. Mindez majd ellustítja az emberek gondolkodását,

mert már senki nem fog utánajárni, hogy ellenőrizze, vajon a tartalom igazi-e vagy esetleg álhír az, amit olvasunk" – jegyezte meg Gianni Merlo.

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság helyszínéül szolgáló Nemzeti Atlétikai Központ
A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság helyszínéül szolgáló Nemzeti Atlétikai Központ
Forrás: Budapest 2023 Zrt.

A sportújságíró a világbajnokság előestéjén szervezett díszvacsorán is kifejtette, hogy Budapest fantasztikus értéketekkel rendelkezik, a sport-világversenyek rendezésében jelentős nemzetközi tekintélyt vívott ki az elmúlt években és ha erőforrásait jól használja ki, akkor a szombaton kezdődő atlétikai világbajnokság egy újabb sikertörténet lehet a fővárosunk életében.

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2023. augusztus 19. 11:13
Tudtam, hogy szuperek vagyunk és leszünk:-)))) A momentum a karjába dől, mert az olimpiához szükséges létesítmények nagy része elkészült. Gondolom, Fegyőr és Gelg ly boldogan fog szelfizni a megnyitón. Baranyi is, aki ingyen jegyet igényelt és kapott.
pulsarito
2023. augusztus 19. 10:49
Mindjárt jönnek dollárcselédek és bizonygatják, hogy ez mekkora bukás lesz az országnak, ettőll nő az infláció, emiatt nincs európai jólét. Közben meg a buapesti és környékbeli szállodák szállások tele vannak külföldivel, akik azt látják hogy este kimenni az utcára nem kalandtúra, metrózni meg nem mission impossible.
Átoperált Kiscsoportos
2023. augusztus 19. 10:04
Ez azért lehetett mert bár évszázadokon keresztül évente tömegesen neveltük ki a híres atlétákat, mégsem volt egy igazi atlétikai stadionunk. Az elvtársnak mennyi DollárEuroForintért lett ez a véleménye? ----------------------------------------------------------------------------------------------- Ha egy ország nagyobb eredményeket ér el a sportban, mint az életszínvonal emelésében, ott a cirkusz fontosabb lett, mint a kenyér. (Kopátsy)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!