„Kínzás és lassú agónia, haldokló emberekről készült gúnyolódó videók! Állítsuk meg végre a háborút Gázában és Ukrajnában!” – sportújságírók a békéért

2023. október 25. 14:49

Ehhez hasonló globális kiállást a háborúk befejezéséért és a béke érdekében még sosem adott ki közösen a világ sportújságíró-társadalma, az AIPS, vagyis a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség. „Minden erőnkkel harcoljunk a békéért!” – hangzik a felhívásuk.

2023. október 25. 14:49
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Az AIPS nyílt levele a háborúk befejezéséért és a béke érdekében

A sportújságíró közösségeket, szerkesztőségeket sem kerülik el a gázai övezetben zajló háború rémisztő képsorai. Egyre több olyan sportoló szerepel a nemzetközi sporthírügynökségek híreiben is, akik valamilyen formában megnyilvánulnak és kiállnak a háborúban érintettek mellett valamelyik politikai oldalt képviselve, ahogy erről a Mandiner is beszámolt. Az orosz-ukrán fronton zajló háború sajnos az első fegyverropogás óta ad témát a sportot követő sajtónak is, ha másért nem, a versenyekről kizárt sportolók miatt, és olyan esetekben is, amikor besoroznak sikeres élsportolókat is, akik közül sokan nem is térnek haza többet a frontvonalból.

Ezt is ajánljuk a témában

Miközben nyilvánvalóan nem a nemzetközi sportsajtó feladata megoldani a jelenleg zajló konfliktusokat, kiállása a háború ellen és a béke érdekében hatalmas erővel bír. 

A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség, az AIPS egy 99 éves patinás szervezet, több mint 160 tagországgal és 9500 sportújságíróval világszerte. Ezért a mostani nyilatkozat messzire hangzik a globális térben,

s amelynek példa nélküli megnyilvánulását a jordániai sportújságíró szövetség nyílt levele előzte meg. Ebben állásfoglalásra kérte az AIPS-t az övezetben földrajzilag is érintett ország nemzeti szövetségének, sportolóinak és sportújságíróinak érintettsége miatt.

Az AIPS 24 országból érkező, jelenleg négy kontinenst képviselő vezetősége, élén a neves olasz sportújságíróval, Gianni Merloval egyértelművé tette, hogy nem feladata a politikai igazságtétel, ugyanakkor a terror elutasítása és a békére törekvés annál inkább.

Az AIPS végrehajtó bizottsága ezek után fogalmazta meg az alábbi nyílt levelet:

A nemzetközi Sportújságíró Szövetség, az AIPS végrehajtó bizottságának nyílt levele a háború ellen és a békéért
Fotó: AIPS

 

„Az egész világ fél most, úgy érzi, mintha a szakadék szélén állna. A háború már nem csak a történelemkönyvekben jelenik meg többé. A borzalom naponta tör be az otthonainkba, beteríti elménket, és ártatlanok ezreit öli meg. Növeli a gyűlöletet, megmérgezi a vért.

EMBERTELEN ERŐSZAK 

Amikor kiléptünk a Covid rémálmából, azt hittük, hogy egy jobb élet vár ránk, de ehelyett az embertelen erőszak lerombolja az álmainkat.

Először az orosz invázió miatti ukrajnai háború, most pedig az Izrael és a Hamász közötti kíméletlen háború teszi ezt.

ELFOGADHATATLAN 

A Hamász által cinikusan végrehajtott október 7-i mészárlás borzalmas volt, a gázai közösség napokon át tartó pusztítása elfogadhatatlan. Lerombolt házaik között víz, áram, és élelmiszer nélkül hagyták meghalni a lakosságot. Ez kínzás, ez lassú agónia. Az eseményről készült képek szörnyűek, ugyanakkor a kőszívűek számára lassan normálisnak tűnnek. A közösségi médiában olyan videójelenetek keringenek, amelyek gúnyolódó hangefektekkel emelik ki a haldoklók halálát. Gyakorlatilag szinte robotokká válunk, hasonlóan, mint a mesterséges intelligencia humanoidjai.

ÁLLÍTSUK MEG A HÁBORÚT! 

Csak egy dolgot tudunk mondani: Állítsuk le a háborút Gázában, állítsuk le a háborút Ukrajnában! Fiatalok százezrei vesztették már életüket. Gyerekeket mészároltak le. Ez civilizáció?

Igen, mi sportújságírók vagyunk, nem szabad, hogy uralja a munkánkat a politika, de itt az emberi faj jogairól és az emberi méltóság védelméről van szó, arról, hogy megvédjük az emberiséget,  arról, hogy minden erőnkkel a békéért harcoljunk, ami a közös jó.

Állítsuk meg az erőszakot, amely mindent tönkre tehet, és amelynek végül nem lesznek győztesei és vesztesei, hanem mindez csak értelmetlen gyűlöletet hagy ránk örökül.

***

A nyitóképen: Egy kotrógép eltakarítja a törmeléket, miközben az emberek túlélőket és az áldozatok testét keresik az izraeli bombázás során lerombolt épületekben, Khan Yunisban, a Gázai övezet déli részén 2023. október 25-én, az Izrael és a Hamász palesztin csoport között folyó harcok közepette. (Photo by Mahmud HAMS / AFP)

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. október 25. 18:48
Megtippelem ennek a nyilatkozatnak a gründolása miatt nem engedték be a magyar sportújságírók elnökét legutóbb az USA-ba
teljesenertelmetlen
2023. október 25. 16:44
Ha Ukrajnának joga van védekezni a végső győzelemig, bármit is jelentsen ez, akkor Izraelnek is joga van védekezni az arab terror ellen, a végső győzelemig, bármit is jelentsen az. Ennyi.
0123456789-2
2023. október 25. 15:03
Arab hősök! https://twitter.com/IsraelenFrance/status/1716792575850373624
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!