Aki csúcsra vezette Kovács Kokót – a 80 éves Szántó Imre a Mandinernek

2023. szeptember 07. 14:38

Ő volt az edzője az olimpiai bajnoki címig jutó Kovács Istvánnak. Szántó Imre, az örök boksztréner, akit a 80. születésnapján is az amatőr boksz jövője izgat.

2023. szeptember 07. 14:38
Sal Endre
Sal Endre

Szántó Öcsiként lett közismert, de Szántó Imre a becsületes neve. És immár 80 éves. A telefonja folyamatosan csörög, egykori tanítványai hívják jókívánságokkal. Kovács Kokó például már napokkal korábban felköszöntötte. A ma már nyugdíjasként élő tréner azt mondja, jó ez a születésnap, szép, kerek, de sokkal fontosabb, hogy az amatőr boksz bajban van. „Meggyőződésem, mi, edzők tehetünk róla, hogy az amatőr ökölvívás ott van, ahol van, s elképedve hallom, hogy olyan vélemények is elhangoznak, hogy idővel kikerülhet a nyári olimpia programjából. Nagy csapás lenne a sportágnak” – mondja Szántó Imre, majd hozzá teszi, a boksz egy igazi, jellemformáló sportág, ő pedig aggódik a jövőjéért.

Ezt is ajánljuk a témában

Kokó volt a legnagyobb tehetség – Szántó Imre bokszedző lapunknak

Szántó Imre a becsületes neve, de mindenki Szántó Öcsinek hívja. Hetvenhét éves, és elmondhatja magáról, hogy ökölvívóedzőként ő vezette csúcsra Kovács Istvánt, aki 1996-ban lett olimpiai bajnok. A ma már nyugdíjasként élő trénerrel azt is megfejtettük, miért van bajban jelenleg az amatőr ökölvívás.

Szántó Imre aggódik az amatőr boksz jövőjéért
Forrás: Mandiner / Ficsor Márton

Azt már korábban, egy Mandinernek adott interjúban említette, hogy az amatőr ökölvívásnak a profi boksz volt a sírásója. El is árulta, miért gondolja így: „A profi boksz hozta el az amatőr szakág hanyatlását. Nem az, amit Kokó és Madár képviselt, sajnos a harmadosztályú profi boksz beszivárgott Magyarországra, és elvitte az amatőr versenyzőket. Szakmailag komoly krízisbe került a sportág. Ha valaki megnézni Muhammad Alit régi filmfelvételeken, jó lábmunkával, előkészítő ütésekkel dolgozott fénykorában. Az amatőr ökölvívás is ilyen volt. Benne van a vívó szó. Ami most folyik, az teljesen más. A mostani ökölvívás egy nagy rohanás, taktika, lábmunka, előkészített ütések nélkül” – összegzett a tréner, aki 1943-ban beleszületett a bokszba. Szó szerint, hiszen az édesapja négyszeres magyar bajnok volt a harmincas években, később pedig eredményes edző. „Már öt-hat évesen ott ugrabugráltam a ring környékén a fater mellett” – emlékezik a születésnapos, akit fiatalon komoly családi tragédia ért, elhunyt az édesanyja, és ott maradtak az édesapjával és a két nővérével. A boksz tehát adta magát, arra a kérdésre pedig, hogy mi lett volna a hivatása, ha nem jön az ökölvívás, a következőket válaszolta: „Jött, nem volt kérdés, hogy jön. Habár híradástechnikai és műszaki technikumba jártam, természetes volt, hogy ez a sport lesz az én világom.” Az is adta magát, hogy bokszedző lesz, és nem bánta meg. Számtalan sikeres tanítványa közül Kovács István vitte a legtöbbre, egészen az olimpiai bajnoki címig. Szántó Imre szerint Kovács Kokó volt a legtehetségesebb tanítványa, de kellett a sikerhez az is, hogy céltudatos és alázatos volt a tréningeken és a ringben. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nem változott az értékrendem

A bokszolót, aki a sportágában megnyert minden létező címet a pongráctelepi kezdetekről, kudarcokról és sikerekről, valamint politikai elköteleződéséről is kérdeztük.

Szántó Imre ma is kijár megnézni egy-egy jobb bokszmeccset, de leginkább otthon van. A feleségével 1967-ben házasodtak, s ma már két unokájuk is van a lányuktól. Eddig jutunk a beszélgetésben, mert egy ünnepi ebédre hivatalos, régi bunyósokkal, barátokkal találkozik. Gyanítjuk, ott is az ökölvívás lesz a téma.



 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rodolfo
2023. szeptember 07. 16:11
Isten éltesse Öcsi bácsit!
Anubys
2023. szeptember 07. 15:58
Szántó Öcsi Bá az ökölvívás nyelvén :) https://www.youtube.com/watch?v=jUAo1HOo-Xg
ZombikaFoskoma
2023. szeptember 07. 15:20
Kovács Kokó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!