Lothar Matthäus tudja a megoldást Hansi Flick pótlására

2023. szeptember 11. 16:22

Kilenc hónappal a hazai rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság előtt szövetségi kapitányt keresnek a németek.

2023. szeptember 11. 16:22
Lothar Matthäus on the subject of the national team

Ritkán látott mélységbe került a német labdarúgó-válogatott. A jövő évi kontinenstornán rendezőként, alanyi jogon résztvevő együttes a felkészülési mérkőzéseken is képes volt hozni a decemberi világbajnokságon mutatott formáját, és edzőt „buktatott.” A japán elleni hazai, csúfos 4-1-es vereség Hansi Flick szövetségi kapitány állásába került. A Bayern Münchennel sikeres, Bajnokok-Ligája győztes tréner nem tanult a hibájából, a vb (1-2) után ezúttal is kikapott csapatával az ázsiaiaktól. Akkor emiatt a csoportkörben elvérzett a Nationalelf, ezúttal ő maga. Flick az első, akit menesztettek a pozícióból a szövetség 123 éves története során.

A FIFA (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség) világranglistáján elfoglalt 15. hely még hízelgő is a 2014-es, összességében négyszeres világbajnok ország csapatára nézve. A tavaly Magyarország által is legyőzött germánok

 egész egyszerűen nem találják a helyüket, az identitásukat.

 Pedig van mit a tejbe aprítaniuk, íme a japánok elleni kezdőtizenegyük: Ter Stegen – Kimmich, Süle, Rüdiger, Schlotterbeck – Can, Gündohan – Wirtz, Sané, Gnabry – Havertz. Nem akármilyen nevek, és mégsem működőképes csapat, amelynek kedden, Dortmundban a világbajnoki ezüstérmes Franciaországgal szemben kell helytállnia. 

A DFB (Német Labdarúgó Szövetség) átmeneti megoldásként úgy határozott: a szövetség sportigazgatója, Rüdi Völler, Hannes Wolf, a DFB utánpótlás igazgatója és Sandro Wagner, az U20-as válogatott edzője irányítja majd a szárnyaszegett alakulatot. A nagy kérdés mégis az, hogy ki lesz a végleges, vagy legalább a jövő nyári Eb-ig a szakvezető. A német és a nemzetközi sajtóban röpködnek a nevek, még a 72 éves holland legenda, Louis van Gaal is szóba került. 

A korábban a magyar nemzeti csapatot is irányító Lothar Matthäus jelezte, nem vállalja a feladatot. Az 1990-es vb-aranyérmes németek csapatkapitánya a felelősség vállalása helyett a megmondóember szerepében tetszeleg televíziós szakértőként. a 62 éves legenda a Kickernek vázolta a javaslatát, miszerint a 2024-es hazai Európa-bajnokság után szeretné, ha – a jelenleg a Szoboszlai Dominikkal felálló Liverpoolt irányító – Jürgen Klopp lenne a szövetségi kapitány. Addig Matthäus az 1996-os Európa-bajnok, sportvezetőként már bizonyított Matthias Sammer kezébe adná az irányítást, esetleg –ha jól sikerül a beugrás – átmeneti megoldásként korábbi harcostársát, Rudi Völlert is szívesen látná a csapat élén.

A legkézenfekvőbb megoldásnak ugyanakkor Julian Nagelsman tűnik, aki –bár egyes források szerint szerződésben áll a Bayernnel – jelenleg nem dolgozik egyik klubnál sem aktívan. A Münchenben tavasszal menesztett, még mindig csak 36 esztendős szakember hatalmas esélyt kap, ha felkérik az elöljárók.

Azt persze nem állítjuk, hogy jókor lenne, jó helyen.

Nyitókép: BERND THISSEN / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. szeptember 11. 17:45
Ferenc Császár, esetleg ???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!