Szoboszlai Dominik a nyolcadik legdrágább futballista, akit a Bundesligából adtak el – íme a 10-es lista!

2023. szeptember 26. 17:20

A német bajnokságot nem véletlenül sorolják Európa topligái közé, hiszen számos világklasszis játszik ott, és persze brutális pénzért lehet tovább értékesíteni, aki ebből a mezőnyből is kiemelkedik. Örömteli, hogy a tízes örökranglistán már a magyar válogatott csapatkapitánya is feltűnik.

2023. szeptember 26. 17:20
SZOBOSZLAI Dominik
Vámos Tamás

Friss listát tett közzé a Németországból Angliába, Spanyolországba, Franciaországba igazolt labdarúgókról a sportlens.com. Nem akármilyen nevek és összegek cseréltek gazdát egy-egy transzfer során. Az élmezőnyben, a dobogón nem történt változás, ugyanakkor a lipcsei csapat két nagy üzletet is nyélbe ütött, egyet ugye Szoboszlai Dominik (képünkön) játékjogának az értékesítésével. 

10. Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund – Arsenal) 67,57 millió dollár

A gaboni támadó négy és fél év alatt 213 bajnokit játszott a Borussia Dortmundban ezalatt 141-szer volt eredményes, és 36 gólpassz fűződik a nevéhez. Nem véletlen, hogy felkeltette az Arsenal vezetőinek figyelmét, akik 2018 nyarán 67,57 millió dollárt (jelenlegi árfolyamon 25 milliárd forintot) sem sajnáltak érte.

9. Christian Pulisic (Borussia Dortmund – Chelsea) 67,78 millió dollár

A nagyapja révén horvát származású amerikai futballista jelenleg már az AC Milan futballistája, de 2019 januárjában a Dortmundtól a Chelsea szerződtette, potom 67,78 millió dollárért. Más kérdés, hogy az első félévet – kölcsönben – még a Borussiánál töltötte, és csupán 2019 júliusában csatlakozott a londoniak keretéhez. A Stamford Bridge-n azonban csak felvillanásai voltak, 145 tétmérkőzésen 26-szor volt eredményes, ez idő alatt azért egy BL-trófeát, egy Szuperkupát és egy F.A. Kupát is összehozott.

8. Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – FC Liverpool) 74, 14 millió dollár (27,4 milliárd forint)

A magyar futballszurkolók számára mindenképpen szívet melengető, hogy a válogatott csapatkapitánya 22 évesen fölfért erre a tekintélyes listára. Ismert: a középpályást idén nyáron szerződtette a Liverpool az RB Leipzigtől, ahol két és fél évet töltött, és 91 mérkőzésen 20-szor volt eredményes, emellett 26 gólpasszt is adott. Szobo eddigi liverpooli teljesítményével nem csak a klub vezetőit, hanem a szurkolókat is lenyűgözte, nem véletlenül lett augusztus hónap legjobb játékosa.   

De BRUYNE, Kevin
Kevin De Bruyne (középen), sikert sikerre halmoz a Manchester Cityvel Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan

7. Kevin De Bruyne (VfL Wolfsburg – Manchester City) 80,49 millió dollár

A belga szupersztár a lista legsikeresebb játékosa, hiszen amióta 2015 nyarán (másfél év után) a Farkasoktól átigazolt a Cityhez, 358 bajnokin 153-szor volt eredményes az Égszínkékeknél, öt bajnoki címet szerzett, idén pedig a Bajnokok Ligája-trófeáját is elhódította a klubbal, cseppet sem mellékesen: ma már a Manchester City csapatkapitánya.

6. Kai Havertz (Bayer Leverkusen – Chelsea) 84, 73 millió dollár

A még mindig csak 24 éves német a Bayer Leverkusen utánpótlásából 2016 nyarán került a felnőttek közé. Lendületes játékával, remek passzaival hamar elkápráztatta a szurkolókat. Összesen 150 találkozón lépett pályára a gyógyszertári csapatban, melyeken 46-szor volt eredményes, emellett 31 gólpasszt is adott a társaknak. Ennyi elég is volt, hogy a Chelsea vezetői lecsapjanak rá, ötéves szerződést kínáljanak neki, és 84,73 millió dollárt áldozzanak a támadóért. Ha úgy vesszük: bejött az üzlet, hiszen Havertz 139 meccsen 32-szer volt eredményes, és 15 gólpasszal is kiszolgálta a társakat, cseppet sem mellékesen: a 2021-es Bl-döntőben győztes gólt szerzett a Manchester City ellen. A történeti hűség kedvéért: Kait idén nyáron az Arsenal szerződtette.

5. Jadon Sancho (Borussia Dortmund – Manchester United) 90,03 millió dollár

Az angol tehetséget a Manchester City ifjúsági csapatából halászták ki a dortmundiak – még 2018-ban. Négy év alatt a német csapat egyik meghatározó játékosává nőtte ki magát, a szurkolók kedvencévé vált technikás, könnyed játéka, és látványos találatai miatt. A Borussia Dortmundban 137 mérkőzésen 50-szer volt eredményes, és nem kevesebb, mint 64 gólpasszt is jegyzett. A Manchester United 2021 nyarán csapott le rá, és fizetett érte egy rakás pénzt. Az üzlet egyelőre nem igazán vált be, hiszen Sancho az elmúlt időszakban többször is összetűzésbe került Erik ten Hag vezetőedzővel, aki elsősorban az edzésmunkáját kifogásolja. A legújabb hírek szerint nem elég, hogy Jadon az első csapat keretéből is kikerült, még a klub ebédlőjébe sem teheti be a lábát... 

4. Josko Gvardiol (RB Leipzig – Manchester City) 95,32 millió dollár

A 21 éves kora ellenére a világ egyik legjobb védőjének tartott horvát futballista – Szoboszlai Dominikhoz hasonlóan – idén nyáron igazolt a Premier Leauge-be, csak éppen a Liverpool egyik fő riválisához, a Manchester Cityhez. Pep Guardiola vezetőedző kifejezetten ragaszkodott hozzá, nem véletlen, hogy a City 95,32 millió dollárt szurkolt le a játékosért. Az RB Leipzigben 87 mérkőzésen ötször volt eredményes, két Német Kupát nyert, és alapembere volt a horvát válogatottnak a legutóbbi, katari világbajnokságon.

3. Randal Kolo Muani (Eintracht Frankfurt – Paris SG) 100,55 millió dollár

A világbajnoki ezüstérmes támadó idén nyáron szerződött Frankfurtból Párizsba – minden idők legdrágábban eladott Eintracht-játékosa lett. Csupán egy év alatt igazolta, hogy valóban világklasszis: 50 tétmérkőzésen 26-szor volt eredményes, és 17 gólpasszt is adott a Bundesliga csapat mezében, a francia élklub ötéves kontraktust kötött vele.

2. Jude Bellingham (Borussia Dortmund – Real Madrid) 109,9 millió dollár  

A világ egyik legtehetségesebb futballistájaként számon tartott támadó a Dortmundban három év alatt nagyot repesztett: 132 mérkőzésen 24-szer talált be az ellenfelek hálójába, és 25 gólpasszal is hozzájárult a klub eredményességéhez. Az angol fiú idén nyáron írta alá álomszerződését a Real Madriddal, a 109, 9 millió dolláros vételárral minden idők második legdrágább angol futballistája lett (az első helyezett a Manchester Cityben futballozó Jack Grealish).

DEMBELE, Ousmane
Hiába áll a lista első helyén, Ousmane Dembelétől mindenki többet várt Barcelonában Fotó: MTI/EPA/EFE/Enric Fontcuberta

1. Ousmane Dembele (Borussia Dortmund – Barcelona) 142,98 millió dollár (52,9 milliárd forint)

A világbajnok francia szélső a Rennes csapatában kezdte felnőtt pályafutását, majd 2016-ban a Borussia Dortmund következett. Mindössze egy idényt játszott a németeknél, de ez is elég volt a robbantáshoz: 49 tétmeccsen 10 gólt szerzett, 22 gólpasszt adott, megnyerték a Német Kupát, beválasztották a Bundesliga álomcsapatába, és ő lett az idény legtehetségesebb játékosa is. A Barcelona nem sokat teketóriázott: lecsapott rá, és 142, 98 millió dollárt fizetett, amely nem csak a katalán, hanem a dortmundi klub történetének legnagyobb transzfere is lett. Az elmúlt hat évben azonban mindenki többet várt ettől a frigytől. Ousmane összesen 185 mérkőzésen 40 gólt szerzett, és 45 gólpasszt adott. 2023 nyarán hazatért, és a Paris SG-ben próbálja felépíteni magát. 

Nyitókép: MTI/AP Jon Super 

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2023. szeptember 26. 18:27
Megdolgozik érte. Hajra Domi!
powerage
2023. szeptember 26. 18:08
Csak nyolcadik? Ez kurva kínos, a dobogó közelében sincs... Eh, mindegy, mennyi lesz egy fél órára?
Akitlosz
2023. szeptember 26. 17:57
Ingyen sem kellene.
need-info
2023. szeptember 26. 17:44
Mennyi ismeretlen név a TOP 10-ben, a kutyát se érdekli, mellesleg túl vannak fizetve a sportolók... /humor/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!