Itt az újabb focicsoda: Magyarország – Szerbia 2-1

2023. október 14. 19:43

Kulcsfontosságú összecsapáson fogadta, és győzte le legfőbb riválisát a magyar labdarúgó-válogatott. Közel a kijutás!

2023. október 14. 19:43
HUN-SRB
P. Fülöp Gábor

A csoport állása: 1. Magyarország 13 pont (5 mérkőzés), 2. Szerbia 10 pont (6 m), 3. Montenegró 8 pont (5 m), 4. Litvánia 5 pont (6 m), 5. Bulgária 2 pont (6 m)

Kedden, ha győzünk Litvániában – a többi eredménytől és a novemberi fordulóktól  függetlenül – egyenes ágon kijutunk a jövő évi Európa-bajnokságra.

VÉGE: GYŐZELEM!!!! Magyarország – Szerbia 2-1. Nehezen viselik Tadicsék, tömegjelenet alakul ki a lefújás után. Veszíteni is tudni kell, bár mi nem nagyon tudjuk, mert egy éve veretlenek vagyunk! És oda-vissza vertük a riválist, amely még bajba is kerülhet...

90+6. perc: Bolla jó ütemű mentése, majd egy csúsztatott fejes, de Dibusz érzi, hogy mellé megy. Jól érezte.

90+4. perc: Szabadrúgás a szerbeknek a 16-os baloldali oldalvonalától. Sárga lapok a reklamáló magyaroknak. DIBUSZ DÉNES óriási bravúrral léc fölé tolja Milenkovics közeli fejesét.

90+2. perc: Mitrovics a két fejjel kisebb Kerkez szorításában mellé csúsztat egy magas beívelést, majd integet a magyar drukkereknek. 

90. perc: 6 perc a ráadás!!!

89. perc: Egy-egy szurka-piszkával tördelik a játékot Kalmárék. Támad Szerbia, behúzódunk.

88. perc: Az ultrák „Álljatok föl!” rigmussal kérnek támogatást a csapatnak a többi szurkolótól. Majd rákezdenek a „Magyarország, Magyarország”-ra.

85. perc: Kata Mihály gondol egy merészet, gyengén csavar a kapus kezébe 20 méterről. Válaszul éppen Ratkov tüzel 18 méterről kevéssel fölé. Sistergős löket volt.

84. perc: Kalmár remek csel után szögletet harcol ki. Egy-egy változtatás: Ádám Martin Varga Barnabás helyén, Lukics helyett Ratkov.

81. perc: Ádám Martin bevetésre kész. Kérdés, milyen állásnál érkezik. Dibusz bátor kivetődéssel tisztáz egy szerb beadásnál. Sokadszor. A túloldalon Bolla centerezését középre, a kapus kezébe stukkolja Varga.

76. perc: Az első sárga lap: Szoboszlai ülteti a hintába Milenkovicsot, aki cserébe lerántja. „Beindul” a bíró, a reklamáló Vargának is ad egyet. Előtte mondjuk felöklelték csatárunkat...

73. perc: Varga Barnabás repül be, de centikkel lemarad a labdáról. Kettős magyar csere: Sallait és Fiola helyett Kata Mihály és Botka Endre a pályán.

72. perc: Bolla Bendegúz a mennybe mehetne. Sallai hozza gólhelyzetbe, csak a kapussal áll szemben, ütemtelen 10 méteres gurítása azonban egy méterrel eltéveszti a bal alsó sarkot. Ordító ziccer volt...

70. perc: DUPLA SZERB KAPUFA! Fiola Attilát ápolják, pedig nagy szükség lenne rá. Így emberelőnyben szerb szöglet, Tadics estében 10 méterről, majd Pavlovics közelről, jobbról találja el a jobboldali kapufát. Ez sem mindennapi...

67. perc: MAGYAR KAPUFA! Remek ellenakció, Szoboszlai szökteti a bal oldalon robogó Szalait, aki átível, Varga emelkedik, ívelt fejese a léc tetejéről megy a szerb kapu fölé. 

66. perc: Szerb csere: Duricsics érkezik a sok gondot okozó Gacsinovics helyett.

65. perc: Újabb légi veszély. Szalai Attila szögletre tisztáz. Tadics csavarását kiüti Dibusz, Kalmár kapásból kivágja. Gacsinovics beadására csak kapusunk mozdul, le is kapja a levegőből.

62. perc: Most nem vagyunk akkora nyomás alatt, azért Szalainak kell lekapcsolnia egy beadást. És akkor a cserék: Nego helyett Bolla, Styles-t váltja Kalmár. Vastaps!

58. perc: Továbbra sem ad lapot a francia bíró, pedig egyre több az elkésett belépő. A mieinknél mindenki melegít a cserék közül, de Kalmár Zsolt és Bolla Bendegúz már taktikai utasításokat kap. 

53. perc: Újabb szerb lesgól. Lassan világrekord ilyen rövid idő alatt. Dusan Tadics a kapunknak háttal (talán ezért nem érzékelte), a védővonalunk mögül lekészít, Mitrovics balról, éles szögből kipókhálózza a bal felső sarkot. Gyors és jó játékvezetői döntés: les ez is!

50. perc: Ott folytatják a vendégek, ahol abba sem hagyták: támadnak. LESGÓL!!! Pavlovics lesről fejelt, Mitrovics bele is ért. Videózás is bizonyítja, szabálytalan a gól, nem is adják meg.

Kettős csere a szerbeknél: Kosztics és Tadics Terzics és Erakovics helyett.

Magasabban jegyzik a szerbeket

A világranglistán nem jelentős a különbség: Szerbia a 28., Magyarország a 32. A játékoskeretek összértékében ellenben nagy eltérés mutatkozik, a rivális 347 millió eurója több mint a duplája a mieink 147 millió eurójának. Érdekesség, hogy a szerbek legnagyobb hiányzója, Dusan Vlahovics (Juventus) játékjogának becsült értéke ugyanúgy 70 millió euró (27,1 milliárd forint) mint Szoboszlai Dominiké (Liverpool FC). A magyar nemzeti együttes csapatkapitánya így a pályára lépők közül a legtöbbre taksált futballista. 

HUN-SRB
A két csapatkapitány: Szoboszlai Dominik és Alexandar Mitrovics 
Fotó: Trenka Attila

Statisztika

Többet volt a szerbeknél a labda (63%), gyakrabban próbálkoztak gólszerzéssel (8 a mi 5-ünkkel szemben), a kapusuk egyszer sem védett (igaz kapott két gólt), Dibusz 3-szor hárított lövést, fejest. A szögletekben is jobbak 3-2 arányban. Csak a focit gólokra játsszák...

45+3 perc: Letelt a ráadás, jól jön majd a szünet. Az állás: Magyarország – Szerbia 2-1

45. perc: Nagyon beszorulunk, de Dibusz bokszolgatásaival átvészeljük a nehéz időszakot. Záporoznak a szerb beadások. 

42. perc: Szerb szöglet, felszabadítunk. Paprikás a hangulat, főképp, hogy a bíró nem látja a nyilvánvalót: Varga becsúszása után mi dobnánk...

Belgrádban két perc alatt fordítottunk, akkor az első gólunk született a 34. percben. Most a másodikra kellett ennyit várni:) Viszont gyorsultunk, egy percig örülhettek a döntetlennek a vendégek.

34. perc: BOMBAGÓLLAL ÚJRA VEZETÜNK!!! Nego emel a 16-oshoz, SALLAI ROLAND a lábai között átveszi a labdát, majd fordulásból 20 méterről, ballal óriási gólt ragaszt a szerb kapu jobb felső sarkába, 2-1

33. perc: EGYENLÍT SZERBIA! PAVLOVICS fejel a kapunkba szöglet után, 1-1

32. perc: Fokozódik a nyomás: Mitrovics kilép, Dibusz a 16-oson kívülre futva becsúszik, éppen annyira ér bele, hogy kisodródjon a csatár.

31. perc: Dibusz lopja egy kicsit az időt a kirúgásnál. Nagyon vehemensek a szerbek, hadd csillapodjanak le egy kicsit.

27. perc: A felettébb agilis Nego küzdi le magát az alapvonalig, jobbról erőből középre lő, nem ér oda senki.

24. perc: Alexandar Mitrovics emelkedik, 12 méteres fejesét gond nélküli védi Dibusz Dénes.

20. perc: GÓÓÓÓÓL! Nego elfut, okosan visszagurít, VARGA BARNABÁS emberrel a nyakán-hátán érkezik, és 10 méterről laposan a hosszú, jobb alsó sarokba lő, 1-0

17. perc: Nincs megállás!Szerb kontratámadás, a villámgyors Gacsinovics rávezeti a labdát Szalaira, csel helyett passzol, Mitrovics kilép, de Dibusz bátor kivetődéssel felszedi előle.

16. perc: MAGYAR GÓLHELYZET: Szoboszlai visszagurít, Nego lő 14 méterről, belevetődnek, szöglet. A beívelést kiüti a kapusuk.

15. perc: Az első komoly lehetőség, Gacsinovics lefutja a védelmünket, nem lő balról, begurít, szalai Attila nagyot ment.

14. perc: Veszélytelen magyar beadás. Kis szusszanás, és folytatódik a nagy iramú, kemény csata.

9. perc: Dibusz hozza a frászt a szurkolókra, sokat vár egy hazagurításnál, javít. Kisvártatva taccsra rúgja ártatlan helyzetben. Az első lövés, biztosan fogja a Ferencváros kapusa.

6. perc: Sallai jobbról centerez, a kapus előre vetődve kiüti, sajnos nem magyarhoz. Styles labdavesztése után futtatják Zsivkovicsot, de Lang tanárian befut elé, és kikíséri a labdát. Majd jobboldali beadás után Mitrovics esik össze a kapunk előtt, kirúgás.

3. perc: Két szerb a földön. Rendet tesz a francia játékvezető, Francois Letexier. Majd Szalai Attila ad be futtából balról, mindenki előtt elmegy keresztbe.

KEZDŐDIK: A fehérben játszó szerbek kezdtek, tiszta meggypirosban Magyarország.

1 perc a kezdésig: A Himnuszok után a csapatkapitányok választanak. A csoport másik mai mérkőzésén: Bulgária – Litvánia 0-2

10 perc a kezdésig: Hidegrázós! Több mint 60 ezer magyar énekelte a „Nélküled”-et. Fantasztikus koreográfiával készült a Carpatian Brigade: egy hatalmas betyárt (Rózsa Sándor, rablógyilkos, katona., népmesei hős) húztak fel a kapu mögött: „Ha mindönki úgy tösz, ahogy tönni kell, akkó mindön úgy lösz, ahogy lönni köll!”

15 perc a kezdésig: Szinte már tele vannak a lelátók mind a 3 szinten. A jó hangulatról Korda Gyuri bácsiék is gondoskodtak felvételről. Az ultrák is beszálltak a „Reptér” énelésébe.

A csapatok bejezték a bemelegítést, hamarosan érkeznek harci díszbe öltözve.

25 perc a kezdésig: Fiola Attila (33), a Fehérvár FC csapatkapitánya többnyire jobboldali, szélső védőként szerepelt korábban a válogatottban. Amióta 2014 októberében Dárdai Pálnál debütált Feröeren egy 1-0-ra megnyert Eb-selejtezőn, mára ott tart a Pakról indul csupaszív játékos,hogy a mai lesz az 55. fellépése (2 gól) címeres mezben. Szerencse, hogy a franciáknak lőtt Eb-csoportmeccses gólja után nem szaladt ki a világból, és számos sérülés után még mindig itt van! 

Madártávlatból a bemelegítés Fotó: Mandiner/P. Fülöp Gábor

35 perc a kezdésig: Külön csoportokban melegítenek a játékosaink. Frissnek, gyorsnak tűnnek...

@mandiner_official Elképesztő hangulatban indultak a szurkolók a Puskás Arénához #labdarúgás #magyaroszag ♬ eredeti hang – mandiner.hu - mandiner.hu

45 perc a kezdésig: Pályán a magyar válogatott, zúg a „Hajrá, Magyarország! És bömböl a zene a hangszórókból.

50 perc a kezdésig: négy kapusunk a magyar tábor előtt kezdte meg a bemelegítést, a szerb hálóőröket füttykoncert fogadta. Válaszul a szerb drukkerek is szerény hangpróbát tartottak. A magyaroktól zeng az egyelőre lassan, de látványosan benépesülő Puskás Aréna.

Hazai pályán vívja az ötödik mérkőzését Magyarország a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező sorozatban. A „G” jelű ötös csúcsrangadójának „második félideje” következik: az élen azonos pontszámmal álló két csapat csap ismét össze. Szeptemberben Belgrádban a mieink 2-1-re legyőzték Szerbiát, így lépés előnyben vannak, hiszen minden ellenfelüknél eggyel többször lépnek még pályára, összesen négyszer. Tekintve, hogy Montenegró szabadnapos, kedden Szerbia vendége lesz délszláv presztízscsatán (miközben mi Litvániában játszunk), és a végén az első két helyezett kijut a jövő évi németországi kontinensviadalra, Marco Rossi csapata egy újabb sikerrel karnyújtásnyira kerülhetne a kvalifikáció megszerzésétől.

Emlékeztető

2023.09.07. Belgrád, Rajko Mitics Stadion (zárt kapuk mögött): Szerbia – Magyarország 1-2 (1-2)

Gólszerzők: Szalai Attila (öngól) 10.perc, illetve Varga Barnabás 34.p., Willi Orbán 36.p.

Szerbia: Vanja Milinkovics-Szavics – Veljkovics, Gudelj, Pavlovics –  Radonjics (Zivkovics a szünetben), Maksimovics (Milenkovics, 64.p.), Szergej Milinkovics-Szavics, Kostics (Mladenovics a szünetben) – Tadics (Ilics, 86.p.), Vlahovics (Jovics, 86.p.), Mitrovics

Magyarország: Dibusz – Lang, Szalai Attila, Orbán – Nego, Nagy Ádám (Kata, 77.p.), Styles, Kerkez (Fiola, 70.p.) – Szoboszlai, Sallai (Csoboth, 90+4.p.), Varga (Ádám, 77.p.)

Megvan a kezdőtizenegyünk

Egyetlen – kényszerű – változtatás. Marco Rossi a sérült Willi Orbán helyén Fiola Attilának szavaz bizalmat a védelemben. 

Magyarország: Dibusz – Lang, Szalai Attila, Fiola – Nego, Nagy Ádám, Styles, Kerkez – Szoboszlai, Sallai, Varga 

Szövetségi kapitány: Marco Rossi

A szerbek több helyen módosítottak a szeptemberi találkozóhoz képest, összesen 6 helyen!!!

Szerbia: Vanja Milinkovics-Szavics – Erakovics, Milenkovics, Pavlovics –  Gudelj, Zivkovics, Szergej Milinkovics-Szavics, Terzics – Lukics, Gacsinovics, Mitrovics

Szövetségi kapitány: Dragan Sztojkovics

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Mandiner/Trenka Attila

 

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. október 15. 00:04
Na ugye..
formaegy-2
2023. október 14. 23:49
Farkasházy Tivadar és az ATV.))) Egy a pöcegödör, Tivadarka mikor mégy az ATV-be rinyálni?
Búvár Kund
2023. október 14. 23:37
A támadó szekció nagyon nagyot focizott, kivétel nélkül! A két szűrő úgyszintén! Nekem Kerkeznél van kis hiányérzetem. Persze széthajtotta magát, de tud ö pontosabban is játszani! A szerbek ellen a múltkor sem parádézott. Küzdött becsülettel. Mindenkinek gratulálok, és köszönöm a szép estét! 🇭🇺🇭🇺🇭🇺🇭🇺🇭🇺
Turán
2023. október 14. 23:35
Lajos az ász..🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!