Kiket húz elő a cilinderből? – varázsolnia kell Marco Rossinak

2023. október 10. 07:42

Ha a számadatokon múlna, nem sok esélye lenne a magyar csapatnak, de az olasz hadvezérben bízhatunk. Mandiner-elemzés.

2023. október 10. 07:42
null
P. Fülöp Gábor

Hétfőn megkezdte a felkészülést a soron következő két Európa-bajnoki selejtezőjére a magyar labdarúgó-válogatott. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese szombaton Szerbiát fogadja, október 17-én Litvániában lép pályára. Két sikerrel – a riválisok eredményeitől és a két novemberi mérkőzésétől függetlenül – már matematikailag is biztosítaná a helyét nemzeti együttesünk a jövő évi németországi kontinensviadalon… de ennyire azért ne rohanjunk előre! Ugyanis egyrészt elsőként nem csak bombaerős rivális érkezik, hanem mindössze néhány nap alatt kell a különböző mentális és fizikai állapotban lévő kerettagokból az utóbbi években megszokott nívójú csapatot gyúrnia a mieink – immár magyar állampolgárságú – olasz szakvezetőjének. Persze, nincs kétség afelől, hogy megoldja a feladatot az 59 éves „Maestro”, ugyanakkor sok nehézséget, problémát kell orvosolnia.

Kulcsember hiányzik a védelemből

Az már hetek óta köztudott, hogy Willi Orbán szolgálataira nem számíthat Marco Rossi októberben, s minden bizonnyal novemberben sem. A csehek elleni (1-1) szeptemberi felkészülési mérkőzésen térdsérülést szenvedett belső védő kiesése minden szempontból komoly érvágás. A német Lipcse 30 esztendős hátvédje mindössze 10 találkozóról hiányzott az elmúlt 5 évben, és bár nem rémisztő adat, hogy ezekből hármat veszített el Magyarország, érdemes hozzátenni, hogy például a sorsdöntő walesi Eb-selejtező és a szerbekkel szemben tavaly, a Puskás Arénában játszott mérkőzés is köztük volt. Nélküle például egyszer sem vertük meg Szerbiát, amely ellen legutóbb győztes gólt szerzett. Arról nem is beszélve, hogy 

az utóbbi időben a Lang-Orbán-Szalai belső hármassal szemben töretlen volt a kapitány bizalma, ezúttal viszont kényszerből megbomlik a védelem. 

A legnagyobb esélye a Fehérvár FC-ben csapatkapitánnyá előlépett Fiola Attilának, esetleg a Ferencvárosban ritkán számításba vett Botka Endrének van arra, hogy a trió tagja legyen. Ha csak nem húz egy váratlant a szövetségi kapitány mondjuk az újonc Mocsi Attila bevetésével.

Ezt is ajánljuk a témában

Most nem az első számú az első

Willi Orbánhoz hasonló monopol helyzetben volt Gulácsi Péter is a magyar válogatottban. A – szintén a német Leipzig kötelékébe tartozó – kapus súlyos térdsérülése miatt legutóbb 2022 szeptemberében állt címeres mezben a gólvonalon, majd térdműtétek és hosszas rehabilitáció után tart ott, hogy kupameccsen már védett, de egyelőre klubjában is a lehetőségre vár. Marco Rossi szeptemberben már behívta a 33 éves hálóőrt a keretbe, elsősorban gesztust gyakorolva. Orbánnal ellentétben ezen a poszton egyértelmű és megnyugtató a helyettes személyének kiléte: a Ferencvárossal nemzetközi szinten is évek óta bizonyító Dibusz Dénes többször megmutatta, bár Gulácsi a nagyobb név, lehet rá számítani – mint Belgrádban – kiélezett szituációkban is. 

Ezt is ajánljuk a témában

Fáradtságra nem hivatkozhatnak

Nem újkeletű probléma a magyar labdarúgó-válogatott háza táján, hogy több játékos sincs formában és játékban. A múlt hónapban Szerbiát idegenben verő kezdőtizenegyből az akkor öngólt vétő Szalai Attila helyzete talán a legaggasztóbb. A török Fenerbachétól a német Hoffenheimhez igazolt ballábas bekk mindössze 3 mérkőzésen kapott szerepet eddig a szezonban, miután ott is betalált a saját kapujába, és sokat hibázott. A legutóbbi 4 fordulóban egyetlen percet sem játszott! A 37-szeres válogatottnak szárnyakat adhat Rossi bizalma, játék- és – esetleges – önbizalomhiány ide-oda, a tőle megszokott színvonalat hozva lehet a hátvédsor vezére. „Állandó” társa, Lang Ádám sem a legjobb előjelekkel várja a 62. fellépését. A csehek ellen nagyot hibázott Orbán kiválása után, a ciprusi Omoniában a hétvégén betegség miatt nem lépett pályára, előtte a cserepadon ült. 

Hungary's defender #4 Attila Szalai reacts as he scores an own goal during the UEFA Euro 2024 Group G qualification football match between Serbia and Hungary, at the "Rajko Mitic" Stadium in Belgrade on September 7, 2023. (Photo by
Öngól Belgrádban a szerbek ellen – nincs élete formájában Szalai Attila
Fotó: AFP/ANDREJ ISAKOVIC

Nagy Ádám sem hivatkozhat kimerültségre a válogatottnál. A jelenlegi keret szereplési rekordere (73 mérkőzés) teljesen a partvonalon kívülre került a Pisánál. Az olasz második ligában középpályásunk – aki egy eltiltás miatt kikerült a csapatból – a legutóbbi három körben egyetlen percet sem játszot, összességében 7-ből 5-ször a kispadon „felejtette” az edzője. Nem véletlen, hogy őt és a francia első ligában többnyire mellőzött Loic Negót külön megdicsérte legutóbb Marco Rossi, mert a nemzeti csapatban mindezek ellenére jól teljesítettek. A Le Havre jobboldali védője, Nego legalább az utóbbi két bajnokin beállt, Marseillben – igaz, vesztes meccsen – 59 percnyi játéklehetőséghez jutott.

Nekik kell húzniuk a szekeret!

Nincs mese, azoknak kell a sereg élére állniuk, akik lendületben vannak, erőtől, önbizalomtól duzzadnak. S szerencsére akadnak páran. Szoboszlai Dominik például igazi sztár lett az angol Liverpoolban, látszik, hogy élvezi a játékot, gólokat lőtt, azonnal felvette a világ legerősebb bajnokságának a tempóját – nem csoda, hogy teljesítményét látva a Transfermarkt óriási mértékben megemelte a piaci értékét

A válogatottban a csapatkapitányi karszalaggal járó felelősséget is felvállalja, amikor ő viselte, még nem kapott ki a csapat. 

Plusz motivációt adhat neki, hogy előrébb játszik, mint a klubjában, azaz többször kerülhet helyzetbe. 

Az első számú csatár posztját megszerző Varga Barnabás teljesítményére Európa-szerte felkapták a fejüket. A Paksról NB I-es gólkirályként a nyáron a fővárosba igazolt 28 éves támadó elképesztő számokat produkál a Ferencvárosban: 18 mérkőzésen 17 gólnál és 7 gólpassznál tart, a Fiorentina kapuját is bevette. A válogatottban is beköszönt már kétszer, Belgrádban ő egyenlített a kiemelt fontosságú csoportrangadón. 

Ezt is ajánljuk a témában

Jó formának örvend Sallai Roland is. A német Freiburg szélsője újra alapembere együttesének, már 4 gól és 2 assziszt áll a neve mellett, az Európa-Ligában a West Hamnek és az Olympiakosz Pireusznak is „beköszönt”. Az igazi erősítés a szeptemberben hiányzó Gazdag Dániel lehet. Az Amerikai Egyesült Államokban szereplő támadó középpályás sérülése már a múlté, folyamatosan játszik a Philadelphia Unionban. Szeptember-októberben négyszer villant, az Atlanta ellen ollózós góllal jelezte, készen áll arra, hogy a válogatottban is nyerő ember legyen.

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. október 10. 09:47
Van abban valami, hogy amikor az előjelek tökéletesek voltak, akkor inkább jött valami gikszer. Wili hiánya nyilván fájdalmas, főleg mentálisan, mert annyira stabil pont és annyira megbízható. Ugyanakkor a többi védő sem rossz futballista, ha éppen nem is a klubkarrierjük legjobb napjait élik. Elöl ugyanakkor minden rendben van, nagy formában mindenki. Persze a szerbek ellen kell majd a védelem jó játéka, a két meccsből a Litvánia elleni sokkal fontosabb. Ott kell behúzni a 3 pontot, a szerbek ellen egy védekezőbb felfogású csapat döntetlenjével teljesen ki tudok egyezni. Amúgy Vlahovics kiesett az ellenfélből, amivel nem nyertünk még, de a nyomás legalább enyhülhet. Ja és még annyi, hogy szombat este ott lesz még a 12. ember, azaz mi 67 szűk ezren a stadionban. Illetve a vonal mellett Rossi Marco. Ennek így elégnek kell lennie! Hajrá fiúk! #csakegyütt
lola51
2023. október 10. 08:35
A GYŐZELEM garantált! Az eddigi tapasztalatok alapján,ha az edző siránkozik akár milyen okból akkor a győzelem tuti, Csak így nagyobbnak látszik majd a GYŐZELEM.EZ PROPAGANDA.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. október 10. 07:25
A világ szétesik de Putrisztán még mindig a foci ábrándjait kergeti. Az utolsó helyről. 😹😹😹😹😹😹
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!