Szalah volt a nyerőember, Szoboszlai Dominikkal először nyertek Mersey-parti derbit a Vörösök – Liverpool – Everton 2-0

2023. október 21. 13:02

Több mint egy félidőnyit emberelőnyben játszva győzte le városi riválisát Jürgen Klopp csapata. A magyar középpályás kilencedszer is végigjátszotta angol bajnoki találkozóját, sokszor lőtt kapura.

2023. október 21. 13:02
null

A 243. Mersey-parti Derbin a 99. győzelmét aratta a Liverpool FC. 77 döntetlen mellett 67 Everton-siker született a legendás párharcban.

A Liverpool pontszámban beérte az éllovas, eggyel kevesebbet játszó Tottenham, Arsenal duót.

VÉGEREDMÉNY: Liverpool – Everton 2-0

97. perc: GÓÓÓÓÓÓL!!! Lekontrázza az ellenfelét a Liverpool, Nunez önzetlenül tálal Szalah elé, aki 7 méterről, 7. bajnoki gólját szerezve behelyezi a labdát a kiszolgáltatott helyzetben lévő Pickford kapujának bal oldalába, 2-0

96. perc: Szoboszlai is eldönthetné. Balról betör a büntetőterületre, aláemel, de túlzottan, így eltéveszti a bal felső sarkot.

90+3. perc: Szöglethez jut a 10 emberrel harcoló Everton. Nem alakul ki helyzet a beívelés után, sőt Szalah elindul, de a 16-os előtt fennakad egy védőn.

90+2. perc: Diogo Jota balról, éles szögből, de az oldalhálóba lő. Nem tudja lezárni a meccset a Liverpool.

90+1. perc: 9 perc a jelzett ráadás!

90. perc: Pickford első bravúrja. Elliott 20 méteres lövése veszélyesen csapódik lefelé, kitornássza a léc alól az Everton hálóőre.

89. perc: Mikolenko, egy védő helyett támadó, Csermiti a vendégeknél.

87. perc: Majdnem 2-0 és öngól. Nunez meglódul, balal beemel, egy védőről szögletre pattan, de majdnem az Everton kapujába megy a labda. 

A Mersey-parti derbik történetében eddig 29 kiállítás történt: immár 20 piros lapot Everton-, 9-et Liverpool-futballista kapott. 

A legutóbbi 22 derbiből tizenkettő (!) döntetlenre végződött...

84. perc: Marad támadásban a gól- és emberelőnyben lévő Liverpool, de a lágy bradást lehúzza Pickford.

80. perc: Csere itt, csere ott. A tizenegyest kiharcoló szélső, Luis Diaz helyén a hátvéd Gomez, az Evertonban Onana posztján a szintén támadó, Danjuma a hajrában a pályán.

Szezonbeli 6. bajnoki gólját jegyezte Mo Szalah, aki minden sorozatot figyelembe véve 7 találatnál és 4 gólpassznál jár. A Liverpool mezében összességében 192 gólnál tart!

Szalah a 104. gólját lőtte hazai pályán, és ezzel az Anfield-örökranglistán a hatodik helyre jött fel Kenny Dalglish és Steven Gerrard mellé.

75. perc: GÓÓÓÓÓÓÓÓL!!! Mohanem Szalah vállalja magára az ítéletvégrehajtó szerepét. Nem remeg meg az egyiptomi aranyat érő bal lába, nagy erővel lő a bal sarokba félmagasan, a kapus középre várta, 1-0

72. perc: EZ SEM? Diaz beadásába kézzel ér bele Keane. Ezt megnézi videón a bíró is!!! Kinyújtott karral nyúlt bele, ez nem vétlen, nem véletlen, hogy büntetőt ítél a bíró a Liverpool javára.

71. perc: BÜNTETŐ? Diaz szép visszacselt csinál, Pattherson a labdát nem találja el, a bíró és a VAR szerint a lábát sem a Liverpool kolumbiai támadójának.

68. perc: Szoboszlai ad be balról, ballal, csukafejessel tisztáznak a baljósan beszoruló vendégek.

66. perc: Jota kínálja meg távolról Pickfordot, vetődve, biztosan véd a vendégkapus. Matip váltja a tűzzel játszó Konatét. 

64. perc: KONATE MEGÚSSZA A KIÁLLÍTÁST! A Liverpool sárga lapos bekkje akadályozza Betot. Nincs második sárga, talán joggal reklamálnak az Everton részéről. Bezzeg Sean Dyche kap egy sárga lapos figyelmeztetést...

61. perc: Dyche megelőzi Kloppot, beküldi Betót Calwin-Lewin helyett. A Liverpoolba Nunez és Elliott állt be, Cimikasz és Gravenberch jött le. Kevesebb védőt és több támadót tart a pályán Klopp.

60. perc: Jürgen Klopp mosolyog, de csak azért, mert hiába visel baseball sapkát, a szemébe süt a nap. Cseré(k)re készül a német szakember. Cimikasz baloldali beadása jobb, mint a másikról érkezett Alexander-Arnold-centerezések, de ez is Pisckford könnyű zsákmánya.

56. perc: Nyomasztó, de meddő a Liverpool fölénye. A labdát kikísérő Onana átesik Diazon, és a reklámtáblába csapódik.

52. perc: Tűzijáték Pool-módra. Szalah nyolc méteres, majd Gravenberch 12 méteres lövésébe is belelépnek az Everton védői. A szöglet után kézre pattan a labda, nincs 11-es.

50. perc: Visszazár a vendégcsapat, 25-30 méteren védekezik. Szoboszlaiék körbe adogatnak, majd Alexander-Arnold beívelése kikanyarodik az alapvonalon túlra. Konaté kapja az első sárgát a Liverpoolból, lerántja a meglódulni készülő Onanát.

46. perc: Skót válogatott az Evertonban. A második derbiján irányító Sean Dyche beveti Patthersont Mc Neill, Keane-t Harrison helyett.

2. FÉLIDŐ

Mohamed Szalah akcióban  – egyelőre várni kell a szezonbeli 6. PL-találatára
Fotó: Facebook/Liverpool FC Facebook

Az áprilisi, Chelsea elleni 0-0 óta a Liverpool a legutóbbi 21 angol bajnoki mérkőzésén mindig szerzett gólt, 53-szor volt eredményes!

10 éve született legutóbb gól nélküli döntetlen az Anfielden a Mersey-parti derbin, ugyanakkor az Everton pályaválasztásával játszott tavaly szeptemberi találkozó 0-0-ra végződött.

Az első játékrészben 73%-ban birtokolták a labdát Szoboszlaiék, akik jóval többször próbálkoztak gólszerzéssel (11-3), de komoly helyzetük nem volt, ami nem csoda azok után, hogy mindkét csapat 1-1 alkalommal találta el a kaput.

FÉLIDŐ: 0-0

45+2. perc: Ismét Szoboszlai áll bele egy lövésbe. 22 méteres, életerős lövése után későn vágódik lefelé a labda, így picit fölé megy. Pickford biztosított.

45. perc: Két perc a jelzett ráadás. Alissonnak kell kifutnia és felszednie a labdát Calvin-Lewin elől.

44. perc: Záporoznak a beadások és a lövések a vendégek kapuja előtt. Szoboszlai is próbálkozik, most 25-ről, de lecsúszik a lábáról a labda és elkerüli a kaput.

42. perc: Van lövőereje Szoboszlainak, Tarnovski már a saját bőrén is tapasztalhatta. Alig tud talpra állni, miután eltalálta a magyar 20 méteres lökete.

41. perc: Ez sem volt veszélytelen. Mc Neill vette célba ballal mintegy 20 méterről a Liverpool kapuját, alig megy el a léc fölött a labdája. 

40. perc: Beszorítják ellenfelüket Szoboszlaiék. Alexander-Arnold dől rá egy kifejelt labdára, látványos lövése kevéssel megy fölé.

37. perc: EMBERELŐNYBEN A LIVERPOOL! Ashley Young – sárga lappal a birtokában – ütemet téveszt, és felrúgja a bal oldalon cselező Diazt. Villan a második sárga és az ezzel járó piros lap a korábbi Manchester United és Internazionale játékosnak.

34. perc: Egy kis foci és izgalom: Alexander-Arnold lő távolról, az Everton angol válogatott kapusa, Jordan Pickford üggyel-bajjal másodjára fogja.

33. perc: Jota megússza sárga nélkül, letaposta a cipőt Mikolenko lábáról.

31. perc: Kicsit alábbhagy az őrüleletes iram. Az Everton próbálja tartani a labdát, a Liverpool letámad. Tarnovski, egyben a vendégcsapat kapja a második sárgát, miután megrúgja Gravenberchet.

26. perc: Onana gondolt egy nagyon merészet, labdaszerzés után a saját térfeléről vette célba a kint álló Alisson kapuját. Jócskán mellé ment a szenegáli gyenge próbálkozása. Válaszul Szalah lő jóval közelebbről, de ő sem találja el a kaput, Pickfordra ezúttal nincs szüksége az Evertonnak.

23. perc: Végül Szalah legurítja Alexander-Arnoldnak, akinek belevetődnek a lövésébe az Everton önfeláldozó bekkjei.

22. perc: Jota cselezget és Tarkovski buktatja. Liverpool szabadrúgás 18 méterről! Szalah, Szoboszlai és Alexander-Arnold is vállalná.

18. perc: Ashley Young kap sárga lapot egy elkésett belépőért. 38 évesen játszik az Evertonban. A korábbi 39-szeres angol válogatott játékosnak ez a 431. PL-fellépése!

16. perc: Újabb Everton szöglet. Ezúttal okoz némi bonyodalmat, de Alisson kiüti a beívelt labdák, a védők kisegítik, és kivágják. Ebből indul az újabb villámgyors hazai ellencsapás, Szoboszlai kerülhetne ziccerbe, de a 16-os előtt óriásit mentenek a vendégek.

13. perc: Everton szögletből indul a Liverpool kontratámadása. Szoboszlai robog a labdával, balra adja Diaznak, aki 10 méterről lő, de belevetődnek a védők.

12. perc: 76%-ban birtokolja a Liverpool FC a labdát, de meglódul az Everton. Virgil van Dijk ment nagyot keresztezve.

10. perc: Szoboszlaitól indul a hazaiak lendületes akciója, szögletre mentenek a vendégek, akik a sarokrúgás után elhárítják a légiveszélyt.

Az Everton a legutóbbi két szezonban a szakadék szélén táncolt, és a végén örülhetett, hogy bennmaradt az első osztályban. Ebben a kiírásban sem brillírozik, 8 forduló után 7 pontjával a 16. helyen szerénykedik a 20 csapatos mezőnyben. A Liverpool – amely toronymagas esélyese a derbinek – 17 egységet gyűjtve a negyedik pozíciót foglalja el a tabellán.  Alexander-Arnoldnak ez már a 14. derbije.

Szoboszlaiék mindhárom hazai fellépésüket megnyerték,

 az előző szezonban – még a magyar kiválóság nélkül – az Anfileden Szalah és Gakpo egy-egy góljával 2-0-ra nyert a házigazda, 2022 szeptemberében az Everton saját szurkolói előtt kihúzta egy gól nélküli döntetlennel. 

6. perc: Cimikasz ad be balról, a berobbanó Diaz fejjel hozzáér, de nem tudja kapura tenni, végül Pickford kilépve összeszedi az Everton ötésfelesén pattogó játékszert.

4. perc: Szoboszlai ugratja ki a 16-oson belülre jobbról érkező Szalahot, de egy hajszállal lesen volt az egyiptomi, aki ráadásul rosszul is találta el a labdát.

3. perc: Mc Neill próbálja lefutni Szoboszlait, aki nem hagyja magát, és kikíséri a labdát. Liverpoool bedobás következik a felezővonaltól.

1. perc: Everton helyzet: Calvin-Lewin fejel 10 méterről pont Alisson kezébe.

KEZDŐDIK: az Everton játékosai indították útjára a labdát. A közönség énekléssel teremt csodás atmoszférát.

Inter – AC Milan, Lazio – AS Roma, Manchester United – Manchester City, Real Madrid – Atletico Madrid és többek között Liverpool FC – Everton FC. Az európai csúcsfutball azonos városban székelő csapatainak nagy presztízsű párharcai. A mostani liverpooli, Mersey-parti Derbit az Anfielden, Szoboszlai Dominikék otthonában rendezik. 

A kezdőcsapatok

Szoboszlai Dominik a 9. bajnoki mérkőzésen is a kezdőcsapatban kap helyet. A jövő héten a 23. születésnapját ünneplő magyar középpályás eddig minden Premiere League-találkozót végigjátszott (720 perc és a ráadások). Egy gólt szerzett (Aston Villa) és legutóbb (Brighton) büntetőt harcolt ki.

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Konate, Van Dijk, Cimikasz – Szoboszlai, MacAllister, Gravenberch – Szalah, Jota, Diaz. Vezetőedző: Jürgen Klopp

Everton: Pickford – Young, Tarkowski, Branthwaite, Mikolenko – Harrison, Garner, Onana, McNeil – Doucoure – Calvert-Lewin. Vezetőedző: Sean Dyce

Íme egy kis ízelítő abból, mi vár ma a szurkolókra és a csapatokra: 

Derbi békében, barátságban

A Merseyside Derby a két legsikeresebb liverpooli futballklub, az Everton FC és Liverpool FC közötti rangadó. Hagyományosan The Friendly Derbynek (Barátságos Derbinek)  titulálják amiatt, hogy sok család egyik fele az Evertonnak, míg a másik a Poolnak szurkol. Más helyi rangadóktól eltérően az erőszak  ritkaság az azonos városban működő csapatok szurkolói között, de a Heysel Stadion katasztrófája miatt az Everton rajongói a liverpooli huligánokat okolták az angol klubcsapatok kizárása miatt.

A kapcsolatok a Hillsborough-tragédia után javultak, amikor mindkét csapat rajongói együtt gyűltek össze. Everton és Liverpool sálakat fűztek össze a Stanley Parkon keresztül az otthonaikat jelentő Anfield és a Goodison Park között. Nemrég a 11 éves Rhys Jones meggyilkolása után is összegyűltek a klubok rajongói, és elénekelték a két csapat himnuszát.

Mesteri várakozás

Jürgen Klopp, a Liverpool FC vezetőedzője visszatérne csapatával a győztes útra, a legutóbbi két meccsén egyetlen pontot szerzett a csapata (1-2 Tottenham, 2-2 Brighton).

„Számunkra arról van szó, hogy visszatérjünk a nyerő utakhoz. Nagyon távolinak tűnik a válogatott szünet miatt, de az eredmények szempontjából a legutóbbi két meccsünk csalódást okozott, mert csak egy pontot szereztünk, amikor azt hiszem, bárki, aki nézi, úgy érezné, hogy többet érdemeltünk. Igen, intenzitást akarok. Igen, vágyat akarok. És igen, abszolút győzni akarok. Nem játszhatsz egy ilyen meccset – vagy a legtöbb más játékot – ezen tulajdonságok nélkül. De a kulcs az, hogy ezeket a tényezőket felhasználva a lehető legjobb futballt játsszuk. Ha a szenvedélyünket a megfelelő módon tudjuk irányítani, akkor biztosan növeljük esélyeinket a megfelelő eredmény elérésére” – nyilatkozta a derbi előtt a német edző.

Nyitókép: AFP/Paul Ellis

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2023. október 21. 19:45
A libbant hülyéknek írom, akik a focit nem ismerik. Nem olyan egyszerű a kapura lőni! Ha nincs szabad lő sáv, szintes lehetetlen! Próbáljátok ki ficsúrok, utána okoskodjatok.
Medici
2023. október 21. 17:50
Ennyire azért nem kellene nevetségesnek lenni: "sokszor lőtt kapura". Tényleg? Még jó, hogy az nem erény, ha egy labdarúgó időben kijön az öltözőből.
ekeke1
2023. október 21. 17:48
Gyenge színvonalú mérkőzés, Everton kiállítással,tizenegyessel egy kezezés miatt. Szoboszlai most végre bátran lőtt többször is. Egyszer sem találta el a kaput,de egyértelműen ezt kell csinálni mert teljesen kijött a gollovesbol.
Novicsok-5
2023. október 21. 13:55
Nem értem miért nem Szoboszlaira hagyják a szabadrúgásokat elvégezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!