Úton a legjobbak közé? – újabb top10-es riválist győzött le, tényező lett a teniszvilágban Marozsán Fábián

2023. október 10. 14:31

Marozsán Fábián két nagy skalpot begyűjtve már a negyeddöntőben jár a teniszszezon egyik kiemelt versenyén, a Sanghaji 1000-es tornán, miután magyar idő szerint kedden reggel nagy csatában verte meg az elmúlt másfél évben három Grand Slam-döntőt is lejátszó norvég Casper Ruud-öt.

2023. október 10. 14:31
London, 2023. július 3.
Marozsán Fábián a belga David Goffin ellen játszik a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyes versenyének elsõ fordulójában 2023. július 3-án. A mérkõzést Goffin nyerte 6:2, 5:7, 6:2, 6:0 arányban.
MTI/EPA/Tolga Akmen
Balázs Boldizsár

Marozsán Fábián már azzal a magyar sportnak évtizedenként összesen csak párszor kijutó világszintű médiavisszhangot váltott ki, amikor idén májusban Rómában parádés játékkal megverte a világelső Carlos Alcarazt. Azt a teniszezőt, akinek játéka a szakértők szerint olyan, mintha Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic legjobb megmozdulásainak egyvelege lenne. Tette mindezt olyan játékkal, hogy a világ vezető sportlapjai az emelték ki: a „vajkezű” Marozsán éppen azt művelte a labdával, amit Alcaraz szokott.

Ezt is ajánljuk a témában

Mivel azt a győzelmet Marozsán a Grand Slamek mögötti második legrangosabb szinten, a római 1000-es tornán érte el, a világranglistán nagyon hamar bejött a legjobb száz közé. Ami alanyi jogon jelent indulást minden nagy versenyen, amíg a játékos fent tudja tartani a helyezését. Az Alcaraz elleni világszenzáció után tehát Marozsán feladata az idei évben a világranglistájának óvása volt.  

Túlteljesítette.

Pár óvatos hónap után – amíg folyamatosan fogta a százon belüli helyét – Fábián ismét hatalmasat villant, és ismét egy nagyon jól jövedelmező 1000-es versenyen. Sanghajban előbb megverte az élete formájában lévő, két hónapja 1000-es döntőt játszó, világranglistán tizenegyedik ausztrál Alex De Minaurt. Majd magyar idő szerint kedden reggel azt a norvég Casper Ruud-öt, aki az elmúlt másfél évben három Grand Slam-döntőt játszott (balszerencséjére a három legjobb aktív játékos, Nadal, Alcaraz és Djokovic ellen). 

És ahogyan Alcaraz ellen, ezúttal is a győzelem mikéntje majdnem akkora érték, mint a ténye.

Casper Ruud ugyanis az elveszített első játszma után a másodikban olyan jól teniszezett, mint mikor egy éve a világelsőség közvetlen közelében járt, és ahogyan azóta alig-alig. Marozsán azonban nem rettent meg a váratlan színvonaltól. Emelt a döntő, harmadik szettben a saját játékán, és miután a Ruud utolsó esélyét jelentő bréklabdát ásszal hárította, egy tenyeres nyerővel zárta le a meccset. 

Ezzel a meneteléssel világossá vált, hogy Fucsovics Marci mellett Marozsán is olyan teniszező, akivel számolnia kell mindenkinek a világ elsőszámú egyéni sportágában; az Alcaraz elleni bravúrgyőzelem nem egyszeri, kifutott eredmény volt. Marozsán a sanghaji négy győztes meccsével – a két kiemelten túl a Djokovicot idén legyőző szerb Dusan Lajovicot és a rangsorban egyelőre még előtte álló, de mögé való francia Rinderknechet verte meg – a hatvanadik hely környékére jön fel majd a világranglistán.

A negyeddöntőben vagy a sótlan játékú, de stabilan top10 körüli lengyel Hurkacz-csal vagy a feltörekvő kínai tenisz legjobbjával, Csang Csicsennel játszik majd. Marozsán játéka azonban színes, és a magyar tenisz pedig előrébb jár a kínainál, tehát semmiképp nem lesz esélytelen, hogy egy még nagyobb eredményt érjen el csütörtökön. Ha Marozsán az elődöntőbe is bejutna, úgy 

az ötvenen belülre kerülne a világranglistán, és megelőzné Fucsovics Mártont is, 

aki korábban Ruud-nál még komolyabb, Medvegyev, Wawrinka, Sinner szintű játékosokat is vert meg az egyetlen magasabb szinten, a Grand Slam-tornákon, de nem ebben a szezonban, és a világranglista csak az elmúlt 52 hétre kíváncsi. 

Mindenkinek köszönöm a támogatást, nem volt könnyű lezárni ezt a mérkőzést. Ez a legmagasabb szint, ahol mi szereplünk, Casper pedig egy kiváló játékos. Ő a torna egyik favoritja, fő kiemeltje, így nem volt egyszerű feladat lezárni ellen a találkozót. Én már annak is nagyon örülök, hogy itt lehetek. Ez az egyik legjobb eredményem az elmúlt években. Én csak nemrégiben kerültem be a legjobb százba, szóval nagyon boldog vagyok, hogy ezen a szinten teniszezhetek” – nyilatkozta a meccs után az ifjú magyar klasszis, Marozsán Fábián. 

Frissítés! Hubert Hurkacz lesz Marozsán Fábián következő ellenfele. A lengyel 7-6, 4-6, 7-6 (7-4) arányban legyőzte a kínai Csang Csicsent.

Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2023. október 10. 16:59
Gratulálok! Hajrá, csak így tovább!
lynx
2023. október 10. 16:30
Gyerünk gyerünk meg ne állj! A nagyok kihullottak Alcaraz meg nem ellenfél! Egy qrva jó Ruudot ütöttél ki, bízz magadban!
Squalline
2023. október 10. 15:36
Gratulálok! Hajrá, csak így tovább!
istvanpeter
2023. október 10. 14:40
Bravúros szép szereplés, gratulálunk Fábiánnak és további sok sikert kívánunk neki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!