Paralimpiai bajnok Milák Kristófról: Látom a párhuzamot kettőnk között!

2023. november 23. 14:24

A szintén a Budapesti Honvéd Sportegyesület sportolója is motivációt vesztett Tokió után, reméli, a klasszis úszó talál új célokat. Interjúnk!

2023. november 23. 14:24
LÕRINCZ Tamás; CSIPES Tamara; KISS Péter Pál; MILÁK Kristóf
P. Fülöp Gábor

2023-ban is folytatta elképesztő győzelmi sorozatát Kiss Péter Pál. A még mindig csak 20 esztendős parakajakozó idén is megnyerte az Európa-bajnokságot és a világbajnokságot KL1 200 méteren. A 2021-ben megrendezett tokiói paralimpiai bajnoka 2021-ben 16 évesen robbant be a köztudatba, s azóta minden évben világbajnok lett. Sorozatban negyedszer! Nem is volt kérdéses, ő lett ismét az esztendő legjobbja sportágában. Ugyanakkor ahogy a lapunknak adott interjújából kiderül: nem volt könnyű éve, s a tavalyi sem az ötkarikás siker után.

***

Egy mindig mosolygós kerekesszékes fiatalember. Mennyire érzi a súlyát, hogy közeleg a párizsi Paralimpia?

Kevesebb mint egy év van hátra, úgyhogy időben el is kezdtem a felkészülést. A vízi edzések után rátértünk a téli felkészülésre: konditeremben erősítünk és medencében úszóedzéseim vannak. 

Én már nagyon várom a párizsi játékokat.

Remélem, a covid-korszakban tartott tokióival ellentétben lehetnek szurkolók is a lelátókon, és akkor egy még jobb verseny és élmény lehet!

Bizonyos értelemben, az első "igazi" Paralimpiája lesz méltó körítéssel. Ám mintha ebben az évben nem mentek volna olyan gördülékenyen a dolgai, mint korábban. Mi történt?

Hála Istennek a fő versenyek jól sikerültek, de az év eleje nagyon zaklatott, körülményes volt. Nehezen indult a felkészülésem, mert januárban kezdetleges gerincsérv hátráltatott. A derekam nagyon elkezdett fájni, és jelentősen visszaesett a terhelhetőségem. Áprilisban tudtam volna visszaállni a kemény edzésmunkába, addigra jöttem helyre fizikálisan. Csakhogy közbeszólt az érettségi, amit megcsináltam, s ezért megbeszéltük az edzőmmel (Pruzsina István, para kajak-kenu edző – a szerk.), hogy az a plusz pihenés még belefér. Úgyhogy májusban tudtam teljes intenzitással edzeni. Sokat hagytam ki, a téli alapozó munkát teljesen, izmot nem tudtam felépíteni. Nehéz volt utolérnem magam, de sikerült, és nyáron már zavartalan volt az életem. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Minden rosszban van valami jó, azaz kicsit feltöltődhetett a kényszerpihenő alatt. a versenyszezonban pedig a saját sikerei mellett a sors- és válogatott társakénak is örülhetett: 4 kvótát szereztek eddig az előzetesen várt háromhoz képest a magyar para kajak-kenusok. Van valódi csapatszellem?

Egyre jobban ügyesedik mindenki, tényleg látok feltörekvő egyéneket. Hozzánk, férfi kajakosokhoz is került egy új versenyző, igaz, nem egy egyesületben vagyunk, de a para-csapat összetartó. Remélem, hogy többen fel tudnak fejlődni arra a szintre, hogy még páran kvótát szerezzenek. Esélyesek is rá, és ha minél nagyobb a csapat, annál jobb eredményeket érhetünk el majd Franciaországban.

Egyre több teret kapnak a para sportolók, a Magyar Nemzet bemutatta például Varga Katalint. Ön nem csak a para kajak-kenusok legeredményesebb versenyzője, hanem ezzel párhuzamosan a talán legnépszerűbb alakja is. Hogy éli meg mindezt?

Egyelőre jól.

 Szerencsére nem az az idegesítő fajta rajongás vesz körül, hogy mindenhol megismernek, megállítanak.

 Bizonyos körökben, ahol elismernek, jólesik. Ez egy plusz motivációt tud adni a következő időszak kemény munkájához. 

Ha mondjuk a buszsofőr kinyitja a rámpát, hogy leszálljon a buszról a Dózsa György útnál a BHSE sportközpontjánál, akkor tudja, hogy kinek segít?

Szokták tudni. Volt már olyan is, hogy egy futár megismert, mondta, hogy »Adj már egy pacsit, tudom, ki vagy!«. Annak kevésbé örültem, amikor egy népszerű gyorsétteremben ismertek fel. Összességében ez egy jó érzés, de nem ezért csinálom igazándiból.

A sportág Örökös Bajnoka szemtelenül fiatalon. Üstökösként robbant be, azóta legyőzhetetlen, és nem durrant ki, mint egy léggömb. Elárulja végre, mitől ennyire gyors a para kajakkal? 

Téma volt, hogy ez egy gyorsan jött, gyorsan ment történet lesz. Nem tudom, pontosan mi a titkom: nagyon kitartó és makacs vagyok. Nem engedek a 48-ból!

Klubtársa, az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok, 200 méter pillangón világcsúcstartó úszó, Milák Kristóf nehéz időszakot él meg, küzd a démonaival. Nem csak a Honvéd a közös Önökben, hanem az is, hogy mindketten biztos aranyérem-várományosok a párizsi olimpián, illetve paralimpián. Ön hogy tud megbirkózni ezzel?

Sokat gondolkodtam Kristóf esetén, tanulságos számomra, hogy látom a párhuzamot kettőnk között! Nem mondom, hogy Tokió után nem vesztettem el én is a motivációmat... Nehéz volt új célokat találni. Engem az edzés segített túl, lendített át ezen, mert végül is én szeretem csinálni. 

Most nem tudom, Milák Kristófnál mi van? Hogy magát az úszást nem szereti? Bár ezt kétlem. 

Remélem, rendeződnek nála a dolgok, és talál motivációt magának. 

Kiss Péter Pál

Születési hely: Pécs

Születési idő: 2003. május 6.

Egyesülete: Budapesti Honvéd SE

Edzői: Pruzsina István, nevelőedző: Szűcs István, Pruzsina István

Legjobb eredményei: paralimpiai bajnok (KL1 200 m, 2021)
4x para-kajak világbajnok (KL1 200 m, 2019, 2021, 2022, 2023)
3x para-kajak Európa-bajnok (KL1 200 m, 2019, 2021, 2022)
3x világkupa-győztes (KL1 200 m, KL1 500 m, 2020, KL1 200 m, 2021)
3x Az év fogyatékos férfi sportolója (2019, 2021,2022)
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Örökös bajnoka (2021)

Története:
Kiss Péter Pál szervezetét 2011-ben, nyolcéves korában egy rendkívül ritka autoimmun betegség, a Guillain-Barré-szindróma támadta meg. A vírusfertőzés elérte a gerincvelőjét, és ennek következményeként lebénult mindkét lába.  

A hosszú rehabilitáció után a Mozgásjavító Általános Iskolában folytatta tanulmányait, ott javasolták neki, hogy kezdjen el sportolni. „Az úszással volt az első találkozásom, de viszonylag hamar betoppant az életembe a kajak is, amit hamar megszerettem. Az is tetszett, hogy jó fizikumra lehet szert tenni általa. Azt az érzést és hangulatot pedig, amikor először jöttünk el Dunavarsányba, és a nyílt vízre kerültem, sosem fogom elfelejteni...” – elevenítette fel megismerkedését a sportággal.

Forrás: kajakkenusport.hu

 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!