Ritkán látott szabálytalanság történt a Kecskemét-Fradi mérkőzésen – ezért nem lett piros lap a vége!

2023. november 06. 13:12

A válogatott keretbe is meghívott játékos szabálytalankodott a Ferencváros lett védője ellen; nem mindennapi visszhangja lett a jelenetnek.

2023. november 06. 13:12
null
Vámos Tamás

Érdekes jelenet játszódott le a vasárnap a KTE győzelmével végződött Kecskemét-Fradi mérkőzésen. A hazaiak válogatott keretbe is meghívott labdarúgója, Szalai Gábor – amikor a labda nem is volt megjátszható közelségben – jobb híján megrántotta a Fradi légiósa, Cebrail Makreckis copfját. Pintér Csaba játékvezető (a VAR-ral történt hosszas egyezkedést követően) még meg is nézte a jelenetet, majd sárga lappal figyelmeztette a magáról megfeledkezett védőt. 

Nem volt meglepő, hogy a jelenetnek hatalmas visszhangja lett, hiszen 

1. a Ferencváros a legnépszerűbb magyar klubcsapat,

2. úgynevezett kirakatmérkőzésen játszódott le a jelenet,  

 

 3. hasonló szabálytalanságra nem is emlékszünk az NB I vaskos történelemkönyvéből, de a nemzetközi porondon is ritkán látható ilyen mozdulatsor.

Talán ezzel is magyarázható, hogy a valóban sportszerűtlen jelenet után a többség egyből piros lapért kiáltott. Pedig ha a labdarúgás szabálykönyvét vesszük alapul (mi mást is tekinthetnénk etalonnak?) már nem is annyira egyértelmű a helyzet, ugyanis háromféle szabálytalanság-elkövetési módot különböztetünk meg: 

  • amely gondatlanul történik (ezért nem jár semmiféle figyelmeztetés, csupán közvetlen vagy közvetett szabadrúgással folytatódik a mérkőzés)
  • amely felelőtlenül történik (ezután sárga lapot kell adniuk a játékvezetőknek)
  • amely túlzott mértékű erőbevetéssel történik (ilyenkor minden esetben piros lappal kell büntetni a vétkes futballistát).

Hangsúlyozzuk: mindhárom szituációban a játékvezető (illetve az NB I-es mérkőzéseken a VAR) megítélésén múlik, hogy miként bírálják el az adott szabálytalanságot. 

Ha ilyen szemüvegen keresztül vizsgáljuk az esetet, a Kecskemét – Ferencváros találkozón Varga Gábor szabálytalansága egyértelműen a „felelőtlen” kategóriába esik, hiszen nem csak megcirógatta Makreckis fejét, ám 

nem is túlzott mértékű erőbevetéssel szabálytalankodott ellenfelével szemben

(nem az történt, hogy lerántotta a hajánál fogva a földre a zöld-fehérek légiósát), hanem egyszerűen felelőtlenül viselkedett, igaz, ezzel együtt valóban ritkán látható szabálytalanságot követett el. 

Nyitókép m4sport.hu  (az ominózus jelenet a kép jobb szélén látható)

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ztibi
2023. november 29. 09:21
Mekkora ügyet csinálnak ebből a copf-rántásból... Amikor Suarez két alkalommal is megHARAPTA ellenfele fülét, olcsón megúszta. Ha megfogják egymás nyakát a játékosok (márpedig sokszor megteszik) mégse óbégatnak, csak ha a fradika játékosával teszik, halálos bűn... Eltiltani a fiatal MAGYAR játékost örökre... Ez ma Magyarországon a "nemzet csapata".
grrrgo
2023. november 06. 18:55
Bíró Sporttárs! Tudom pontosan hogy történt az adekvát jelenet! Szalay sporttárs nézegette "Cebrailka" copfját és közben ezt mondta: "Nini, egy katica bogár mászott bele a gyönyörű copfocskádba, engedd meg hogy kiszedjem és elreptessem erről a csatatérről." Ő csak a katicabogárka életét akarta megmenteni, ezért inkább dicséret járna! Egy szóval, mi a fa?@nak kell hosszú hajjal játszani, ott vannak a kézis és röplabdás lányok, azoknak legyen copfja! A férfiaknak nem véletlenül nyírták rövidre a hajukat a seregben sem, megelőzendő az ilyen alattomos "húzásokat". Ne legyen p?csányi miniszoknya rajtad, kevésbé erőszakolnak meg. Ha rövid a hajad, nem tudnak mit húzogatni, ennyi!
armentarius
2023. november 06. 17:11
Bezzeg Rossi haját nem meri húzogatni Szalay..
Karcsi_Charlie
2023. november 06. 16:58
Pintért pedig részrehajlás miatt vissza kell minősíteni az NB II-be. Ott vezethet meccset , amíg a részrehajló csaló bíráskodása miatt a közönség agyon nem veri.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!