Szárnyaszegett Bikák – Szoboszlai és Orbán nélkül nem megy

2023. november 02. 12:54

A pénz nem boldogít, hiába a több tízmillió eurós nyereség, máris jött egy nem javítható vereség.

2023. november 02. 12:54
SZOBOSZLAI Dominik; ORBÁN, Willi
P. Fülöp Gábor

Máris kiesett a labdarúgó német kupából (DFB-Pokal) a címvédő RB Lepzig, miután 1-0-ra kikapott Wolfsburgban. A címvédő lipcseiek tehát a legjobb 16 közé sem jutottak be. Történt ilyen nagyobb csapatokkal is, 

a Bayern Münchent például a harmadik ligás Saarbrücken (1-2) ütötte ki, 

az energiaital-gyártó cég által felkarolt, magyaros klub esete azonban túlmutat egy fájó vereségen.

Gazdálkodj okosan!

Anélkül, hogy belelátnánk pontosan, mennyi pénzből működik az RB Leipzig, számok nélkül is belátható: van mit a tejbe aprítani. Az is tény, hogy korábban sem kész világsztár labdarúgókat igazolt a Kelet-németországi 600 ezer lakosú város fociklubja. Sokkal inkább – viszonylag olcsón – vett, majd busás haszonnal adott tovább tehetségeket. 

Szoboszlai Dominikot például a salzburgi testvércsapattól összesen 

36 millióért szerezte meg és idén nyáron 70 millióért adta tovább a Liverpoolnak.

A világ legdrágább védőjévé vált Josko Gvardiol 19-ért, bónuszokkal 36,8-ért érkezett Zágrábból és 90-et fizetett a 21 éves horvát játékjogáért a Manchester City. A francia Christopher Nkunku is kevesebb mint 20 millióért jött Párizsból és 60-ért ment a Chelsea-be. Korábban Dayot Upamecano (Bayern München) árát is megduplázták, az ingyen megszerzett Ibrahima Konatét 40 millió euróért (15,3 milliárd forintért) adták tovább a Liverpoolnak. Érdekes, a Lassie kutyához hasonló hazatérést produkáló Timo Werner esete, a német válogatott csatárért 53 milliót fizetett a Chelsea, amelytől akciósan 20-ért „visszaváltották” a németek. Nagy és nyereséges üzlet volt Naby Keita felépítése és értékesítése, miközben egy bizonyos Joshua Kimmichet 1,5 millióért „ajándékoztak” a Bayernnek 2015-ben. 

És a sort hosszasan lehetne folytatni. Az már nem tiszta sor, hogy miért van ennyire szükségük pénzre a lipcseieknek, akiknek a legdrágább idei igazolása a 38,5 millió eurós Lois Openda a Lenstól. Persze valahol piaci alapon működnek, ám a mostani transzfer időszakot közel 90 millió eurós (34,4 milliárd forintos) nyereséggel zárták.

RB Leipzig - Manchester City
Csapattársakból lettek ellenfelek: a 90 milliós Josko Gvardiol és a 1,5 millióért vett Yussuf Poulsen párharca október 4-én, a Lipcse - Manchester City (1-3) Bajnokok-Ligája csoportmérkőzésen
Fotó: JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Hová lett a csapat?

Miközben a klubkassza gyarapodik, a drukkerek haja egyenesen arányosan gyérül. A játékoskeret értéke jelenleg is közel félmilliárd euró (tízszerese az ötödik éve nemzetközi kupaszereplő Ferencvárosénak), az eredmények és főképp a fejlődési lehetőségek nem éppen kecsegtetőek. Pedig a balszerencsés Borussia Dortmund az előző szezonban bizonyította, akár le is lehetne taszítani a német bajnoki trónról a sorozatban 11 Salátástálnál járó Bayern Münchent. Jelenleg 9. forduló után az ötödik helyen áll az RB, 5 ponttal elmaradva az éllovas Leverkusentől. 

A Bajnokok-Ligájában a City árnyékéban, ám a Young Boyst és a Crvena zvezdát legyőzve jó a pozíciója, a német kupát viszont biztosan nem nyeri meg, és az átütőerő is hiányzik Marco Rose csapatából. Pedig a szezont a német Szuperkupa-mérkőzés megnyerésével kezdték Willi Orbánék, akik Dani Olmo triplájával 3-0-ra lemosták a Bayernt. Igaz, akkor még augusztus 12-ét írtunk, s egy hét múlva a bajnoki rajton a Leverkusen megverte a Leipziget. Majd jöttek sorozatosan a győzelmek, a bajorok elleni szeptember végi 2-2 is kifejezetten jó eredménynek számított. A Bochummal már nem bírtak a Bikák, október végén viszont 6-0-ra kiütötték a Kölnt. A szombati mainzi és a jövő keddi belgrádi BL-fellépés igazi vízválasztó lehet a csapat életében.

A kapus magánya

Az előző szezonban még a legmagyarabb csapatnak számító Lipcse már nem számíthat Szoboszlai Dominik és még nem számíthat a sérülés után lábadozó Willi Orbán szolgálataira. A térdműtét miatt közel egy évet kihagyó korábbi csapatkapitány, 

Gulácsi Péter pedig egyelőre azért küzd, hogy visszaszerezze az első számú kapus pozícióját

Janis Blaswichtól. Az ominózus Wolfsburg elleni kupakiesés alkalmával – ahogy az előző kupameccsen is – a magyar válogatott védett. A gólról nem tehetett, összességében érződött rajta a meccshiány. Júniusban – rehabilitációja alatt – csak szurkolhatott a végül győztes csapatának a berlini kupadöntőben, s immár biztos, hogy a következőben sem lép pályára.

„Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz. A Wolfsburg remekül védekezett, nem tudtunk sok helyzetet kidolgozni. Mi irányítottuk a játékot még akkor is, amikor tíz emberre fogyatkoztunk, de nem tudtunk elég helyet kialakítani a veszélyes támadásokhoz. Az utóbbi öt évben négyszer jutottunk be a berlini fináléba, úgyhogy ezt most nagyon nehéz lesz megemészteni” – mondta a lipcsei klub hivatalos oldalának Gulácsi Péter.

GULÁCSI Péter
München, 2022. február 5. Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa a német első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott, Bayern München elleni mérkőzésén 
Fotó: MTI/EPA/Philipp Guelland

A 33 esztendős magyar kapus tehát vár a lehetőségre, ám az RB Leipzig már a jövőt is építve igazol a posztjára: jövő nyáron csatlakozik a németekhez a Ferencváros EKL-ellenfele, a Genk első számú cerberusa, Maarten Vandevoordt. A belga U21-es válogatott reménység a magyar bajnok ellen vereségtől mentette meg a csapatát hatalmas védéseivel. 

A 192 centiméteres óriásnak hatalmas karriert jósolnak a szakemberek, akik szerint hasonló utat járhat be, mint a szintén Genkből indult honfitársa, Thibault Courtois. Azért Gulácsit sem kell félteni, a 2025 nyaráig érvényes szerződéssel rendelkező 51-szeres magyar válogatott megbirkózott már néhány kihívójával, nem véletlenül közelít a 300. mérkőzéséhez lipcsei színekben.

Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. november 02. 18:13
Ha együtt tudják taratni a tavalyi csapatot, akkor most a Bayern visszaesésével a bajnoki címért mennének. De a legjobb védő, középpályás és csatár távoztával általában űr marad. A kupa általában azoknak a legjobb, akik jók, de nem tudnak BL-t vagy bajnoki címet nyerni, de a szezon végén valamit mégis szeretnének felemelni.
need-info
2023. november 02. 15:24
Túlfizetett labdakergetők...
Zolotarjov
2023. november 02. 14:11
Ugye, ugye..?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!