A Nemzetközi Sakkszövetség bevezeti a GECI-t, vagyis a nemek közötti egyenlőségi indexet

2023. december 05. 13:20

A szövetség szerint ez előrelépés a nemek közötti egyenlőség megértésében és előmozdításában a sakkban.

2023. december 05. 13:20

A ChessBase arról ír, hogy Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) bevezeti a nemek közötti egyenlőségi indexet (Gender Equality in Chess Index – GECI), ami „egy olyan innovatív eszköz, amelynek célja a nemek közötti egyenlőség szintjének mérése és összehasonlítása a sakkszövetségekben világszerte”.

Mint írják, ez a statisztikai index egy átfogó, 0-tól 100-ig terjedő pontozási rendszert vezet be, ahol a 100 a nemek közötti tökéletes egyenlőséget jelöli. A GECI három mutatót foglal magában: a részvételt, a teljesítményt és a fejlődést, hogy átfogó képet adjon a nemek közötti egyenlőségről a sakkban.

„A GECI előrelépés a nemek közötti egyenlőség megértésében és előmozdításában a sakkban. Az anekdotákon túllépve egy adatvezéreltebb megközelítés felé haladunk” – mondja David Smerdon a 2023-as GECI-jelentés vezető szerzője. „Célunk, hogy a szövetségeknek világos mércéket adjunk a fejlődés nyomon követéséhez és a célok kitűzéséhez a női és lánysakk különböző dimenzióiban.”

A 2023-as GECI-jelentésből kiderül, hogy Mongólia vezeti a rangsort, közel 40%-os női részvétellel büszkélkedhet a FIDE-listán szereplő aktív játékosok között, ami jelentősen a globális átlag felett áll. Mongóliát Srí Lanka és Uganda (a legmagasabbra rangsorolt afrikai szövetség) követi.

 

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiritmonger
2023. december 05. 23:34
Tényleg, a sakkban miért van külön női és külön open kategória?
Jacques Foche
2023. december 05. 21:56
Tetszettek volna nem kitalálni a „társadalmi nem” fogalmát, vagy nem g-vel kezdődő betűsort társítani hozzá. Így most nézhetjük, ahogy a női sakkszövetség magáévá teszi és befogadja az új szabályozást. És meglátjuk, mi lesz belőle, ha megfogan a GECI.
Reszelő Aladár
2023. december 05. 20:01
40% a nők aránya helyenként? Az kedvelem, hogy az ilyen jelentések szerzői véletlenül sem írják oda, hogy itt nem a 100% a cél, hanem csak az 50%. Amúgy a Polgár lányok hova számítanak? Merthogy a nők közt anno nem nagyon volt ellenfelük. És transzok hova számítanak?
thorin-2
2023. december 05. 17:45
ha 100% a geci, akkor a csajok örölnek, mi is volt a téma?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!