Frissült a lista, ezek az erőviszonyok most a magyar válogatott Eb-csoportjában

2023. december 17. 16:11

A németek toronymagasan vezetnek keretérték alapján, de nem az a csapat a második, amelyikre gondolnánk. Ennek ellenére nem a számok, hanem az elszánt, hazájukat képviselő hús-vér játékosok fognak megküzdeni a továbbjutásért 2024 júniusában.

2023. december 17. 16:11
SÜLE, Niklas; KIMMICH, Joshua; SZOBOSZLAI Dominik

Az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség) még a decemberi csoportsorsolás előtt bejelentette, hogy a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságon visszatér a korábbi gyakorlatához, így a szövetségi kapitányok ismét 23 játékost nevezhetnek a tornára. A részben hazai rendezésű 2021-es Eb-n és a tavalyi vb-n még 26 nevet írhattak fel a csapatlistára a szakemberek, de 

a világjárvány leküzdésével visszaáll a rendszer a régi kerékvágásba.

Ezt is ajánljuk a témában

Ennek apropóján megvizsgáltuk, milyen erősorrend állítható fel az A-csoportban, ahol a rendező németek mellett a skótokkal és a svájciakkal néznek majd farkasszemet júniusban Marco Rossi kiválasztottjai. A Transfermarkt adatbázisa – amely pár napja, december 14-én frissült – alapján a legértékesebb 23 játékost vettük górcső alá, amely alapján kaphatunk egy benyomást a kirajzolódó erőviszonyokról, a három pontokért azonban majd nem a mezekre írt nevekkel, hanem az elszánt, hazájukat képviselő hús-vér játékosokkal kell megküzdeni a pályán. Mint ismert, június 15-én Kölnben a svájciak ellen kezdünk, majd június 19-én Stuttgartban a házigazda németekkel játszunk, június 23-án pedig ugyanitt a skótokkal találkozunk. 

A csoportokból az első kettő biztosan továbbjut, a hat csoportharmadikból pedig a legjobb négy folytathatja az Eb nyolcaddöntőjében.

Ezt is ajánljuk a témában

A mieinknél nem meglepő módon, Szoboszlai Dominik áll a képzeletbeli rangsor élén. A Liverpool a nyáron a lipcseiek számlájára utalt 70 millió eurója szinte fillérre pontosan annyi, mint a magyar keret legjobb tíz tagjának (2-10-ig) értéke. A Vörösök középpályását a szintén a Premier League-ben szereplő Kerkez Milos (18 millió euró) és az egyelőre a Bundesligában játszó Sallai Roland (12 millió euró) követi. A magyar játékosok értéke az elmúlt évek nagyszerű válogatott szereplésének is köszönhetően egyértelműen emelkedő pályára állt, a honlap adatai alapján 

egyedül a Hoffenheimnél foglalkoztatott Szalai Attila tarifája csökkent, aki ugyan idén csak négyszer szerepelt a német élvonalban, de az értéke így is 10 milliós.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és Kerkez Milos, a magyar csapat 20 éves szélsője
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az NB I-ben szereplő válogatottak közül a Ferencváros kapusa, Dibusz Dénes a legmagasabban jegyzett, a zöld-fehérek 33 éves csapatkapitánya a 11. helyen áll a vonatkozó listán a 2,8 millió eurós értékével. A magyar élvonalból rajta kívül három klubtársa, Botka Endre, Baráth Péter és Varga Barnabás, illetve a jelenleg sérült fehérvári, Kalmár Zsolt szerepel. A 23 fős keret értéke, amely a valóságban kiegészül néhány kecskeméti játékossal, illetve Balogh Botonddal, Lang Ádámmal és Nagy Zsolttal a jelenlegi „árfolyamon” 160,9 millió euró, a világranglistán pedig három helyet javítva a 27. a magyar csapat.

Ezt is ajánljuk a témában

A németeknél a Bayern München fiatal támadója, Jamal Musiala viszi a prímet 110 millió eurós értékével, őt a leverkuseni Florian Wirtz és a szintén müncheni Leroy Sané támogatja a dobogón. Ebben az összevetésben a negyedik helyezett Joshua Kimmich 75 millió eurós értéke után következne a „legdrágább” magyar, Szoboszlai Dominik. A németeknél természetesen meghatározó a Bundesliga-játékosok aránya: a top 23-ból mindössze nyolcan légióskodnak, két Barcelona-, két Brentford-, egy Arsenal-, egy Milan-, egy Real Madrid- és egy PSV-játékos tartozik a szűk elitbe. Mellettük hat dortmundi, öt müncheni, két leverkuseni, egy-egy frankfurti és lipcsei játékosnak osztottak lapot. A teljes keret értéke 933 millió euró, a németek a friss világranglistán a 16. helyen állnak.

Az utóbbi években nem mondható problémamentesnek a válogatott vezetése, Joachim Löw 2021-es távozása óta a Bayern Münchennel sikert sikerre halmozó Hansi Flick is megbukott szövetségi kapitányként és Julian Nagelsmann számára sincs kolbászból, vagy legalábbis bajor virsliből a kerítés. Müllerék a vb óta lejátszott 11 meccsükből mindössze hármat nyertek meg, két döntetlen mellett hatszor kikaptak.

A hagyományokkal ellentétben a skótok nem fukarkodnak az értékes játékosokkal. A 23-as keret legelőkelőbb helyen jegyzett játékosa Szoboszlai éppen sérült liverpooli csapattársa, Andy Robertson a maga 40 millió eurós értékével – a brentfordi Aaron Hickey és a birminghami Aston Villa-játékos, John McGinn előtt. Mindössze öten vannak, akik nem a szigetországban kergetik a labdát, Kieran Tierney, a Bajnokok Ligájában a legutóbbi döntős Inter előtt veretlenül csoportgyőztes a Real Sociedad védője, valamint két olaszországi és két MLS-légiós (profi észak-amerikai labdarúgó-bajnokság). A skótok a spanyolok mögött másodikként jutottak tovább selejtezőcsoportjukból, a keret összértéke 312 millió euró – a világranglistán pedig a 36. helyen tanyáznak.

A svájciaknál az a rendhagyó helyzet állt elő, hogy a legértékesebb emberük egy kapus. 

A dortmundi Gregor Kobel 40 milliót taksál a piacon, amellyel a Manchester City-védőt, Manuel Akanjit és a Sevillával mélyrepülésben lévő Djibril Sowt előzi meg. Látott már szebb napokat a svájci futball, de a világranglistán úgy is a tizennyolcadikok, hogy most ősszel csak Andorrát sikerült legyőznie a válogatottnak, a csoportból pedig másodikként jutottak tovább a románok mögött. A teljes 23 fős keret értéke 309 millió eurót ér, ezzel a svájciak állnak a képzeletbeli dobogó harmadik fokán a csoportunkban – a világranglistán pedig a már említett 18. helyet foglalják el.

A magyar válogatott – főleg Marco Rossi vezetése alatt – már számtalanszor bebizonyította, hogy milyen meglepetésekre képes, hiszen az elmúlt években tétmeccseken is sikerült legyőznünk előrébb rangsorolt együtteseket, elég csak az angolok, a németek vagy a szerbek elleni emlékeinket felidéznünk. Miért ne sikerülhetne jövő nyáron is? Elvégre nem az árcédulák futballoznak majd a gyepen!

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Halder_1899
2023. december 18. 09:47
Hajrá Magyarok ! Második hely, ezzel a továbbjutás nagy közdelemmel elérhető.
Temeráf
2023. december 18. 09:15
Túl árazott nyugati játékosok ezek, főleg a hollandok, akiknek egy játékosuk sincs aki csak megközelítené pl. Van Basten, Gullit, Bergkamp, Seedorf, szintjét!
Interista
2023. december 17. 20:34
Nem a pénz focizik , hanem a játékosok . Svájc egyre gyengébb , akárcsak a németek . Nem lenne nagy meglepetés a magyar , skót továbbjutás a csoportból . Hajrá Magyarok
Tommaso
2023. december 17. 17:57
Van esély 1 pontos szereni, vagy 3-at, vagy max 4-et. 3 ponttal már be lehet kerülni a legjobb 16 közé, ahol jöhetnek a spanyolok, vagy inkább az olaszok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!