Nem is hinné, kik vonultak vissza a sport világában! Mandiner 11-es

2023. december 31. 13:40

2023-ban akasztotta végleg szögre a stoplist több világsztár labdarúgó mellett a magyar válogatott kapitánya és az első magyar atlétikai világbajnok is.

2023. december 31. 13:40
IBRAHIMOVIC, Zlatan
P. Fülöp Gábor

Eseményekben és sikerekben gazdag esztendőt zár a sportvilág 2023-ban. A reflektorfény leginkább az aktív szereplőkre vetült, ám számos kiváló sportember karrierje is véget ért. Szubjektív és természetesen nem teljes válogatásunkban többnyire focisták szerepelnek, de helyet szorítottunk az álomcsapatban más sportágakban remeklő magyar hölgyeknek is.

1. Márton Anita

Az immár kétgyermekes édesanya 17 évesen, 2006-ban lett először felnőtt magyar bajnok súlylökésben. Itthon egyeduralkodó volt, sikerekben gazdag pályafutása végére olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes, fedett pályás világbajnok lett, a magyar atlétika első vb-aranyérmese. Kiegészítő sportágában, a súlyemelésben is többszörös magyar bajnok. Márton Anita stílszerűen hazai közönség előtt, az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokságon állt utoljára dobókörbe profi versenyzőként.

Ezt is ajánljuk a témában

 

2. Szucsánszki Zita

A Fradi „Zizi”-je is megadta módját a búcsúnak: az oly régóta vágyálomként kergetett női kézilabda Bajnokok-Ligája budapesti négyes döntőjében, annak is a végső fináléjában zárta le karrierjét a legmagasabb szinten. A kiváló irányító 18 éven át szolgálta a Ferencvárost, 3-3 alkalommal nyert magyar bajnokságot és kupát a nagy rivális Győrt megelőzve, kétszer nyert KEK-et, egyszer EHF-kupát. S a zöld-fehéreknél találta meg párját, immár ötéves kisfia édesapját edzője, Elek Gábor személyében. A válogatottat 2006-tól erősítette: Európa-bajnoki bronzérmes, olimpiai 7. helyezett. Visszavonulása után erőnléti edzőnek állt párja mellé az Esztergomi Vitézeknél, majd miután a csapat a harmadik helyett a második vonalban szerepelhet, ismét játékra jelentkezett.

Ezt is ajánljuk a témában

 

3. Szalai Ádám

Igazi sztárnak kijáró körítés közepette 86. fellépésén csapatkapitányként köszönt el a magyar labdarúgó-válogatottól 2022 őszén, az olasz elleni Nemzetek Ligája találkozón a Puskás Arénában. Néhány nappal korábban a németek elleni idegenbeli találkozón győztes gólt sarkallt, a 26. találata volt az utolsó a nemzeti együttesben. Klubszinten szerette volna még folytatni az Újpestről indult, a Real Madrid akadémiáján is nevelkedett, felnőtt pályafutása túlnyomó részét a német első osztályban töltő csatár. Utolsó csapatánál, a svájci Baselnél azonban hiába küzdött az igazáért és a játéklehetőségért, nem járt sikerrel. Júniusban bejelentette a búcsúját, júliusban kinevezték az akadémiák felügyelő Labdarúgó Módszertani Központ képzési és szakmai tanácsadójának.

Ezt is ajánljuk a témában

 

4. Nikolics Nemanja

Három ország gólkirálya volt a rendkívül közvetlen és szerény támadó, aki az NB I-ben háromszor, a lengyel és az észak-amerikai első osztályban egyszer-egyszer lett a legjobb gólszerző. Itthon a Videoton-, Lengyelországban a Legia Varsóval is 2-2 bajnokságot nyert meg. a szerbiai Zentáról indult focista 2013-ban mutatkozott be a magyar válogatottban, két Európa-bajnokságon is pályára lépett, összesen 43 meccsen 8 gólt szerzett, de a 2016-os Európa-bajnokságon és a 2020-as pótselejtezőn egyaránt az izlandiak ellen adott gólpassza is felettébb emlékezetes. Utolsó klubja a ciprusi AEK Larnaca volt. Visszavonulását a székesfehérvári stadionban tartott sajtótájékoztatón tudatta, a város tiszteletbeli polgára címet is megkapta.

Ezt is ajánljuk a témában

 

5. Pátkai Máté

Nem éreztem magam akkora játékosnak, hogy a közösségi médiában jelentsem ezt be. Akik közel állnak hozzám, tudják, mi a helyzet, mindenki más pedig majd most megtudja” – a csakfoci.hu-nak adott nyilatkozatából értesültek a szurkolók, hogy a válogatottban is örömteli pillanatokat, horvát és walesi-verő eufóriát okozó csupaszív középpályás nem harcol tovább. A háromszoros magyar bajnok, egyszeres kupagyőztes az MTK utánpótlásában nevelkedett, a kék-fehérek után a Győrrel és a Videotonnal is csúcsra jutott, a Vasassal nem volt szerencséje. Ráadásul mivel NB II-es csapathoz igazolt 2020-ban, kikerült Marco Rossi látóteréből. 23-szor húzhatta magára a címeres mezt. Szintén idén fejezte be végleg egy másik válogatott hős, Priskin Tamás, ám a 63 meccsen 17 gólos támadó már egy ideje a másodosztályban szerepelt.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

6. Zlatan Ibrahimovic

701 mérkőzés, 442 gól, jutott a magyaroknak is belőlük... 41 évesen csak felhagyott a labdarúgással a kivételes technikai képzettségű és fizikai erejű bosnyák származású svéd legenda. Szinte nem akadt olyan sztárcsapat, amelyben ne fordult volna meg az Ajax-Juventus-Internazionale-Barcelona-AC Milan-Paris SG-Manchester United tengelyen. A Los angeles-i kaland után a Milanban fejezte be a BL-sikerről mindig lemaradt csatár, aki a napokban harmadszor is visszatért a piros-feketékhez, de nem játékosként: a júniusban visszavonult labdarúgó a RedBird magánbefektető vállalatnál operatív partnerként, a milánói klubnál pedig vezető tanácsadóként dolgozik a jövőben. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

7. Gianluigi Buffon

Csodás pályafutása után rögtön az olasz labdarúgó-válogatott új delegációvezetője lett. Minden idők egyik legjobb kapusaként tette le a kesztyűit 45 évesen „Gigi”, aki csúcstartóként 176-szor védte a Squadra Azzurra kapuját, 2006-ban világbajnok lett. Parmától Parmáig tartó útja közben sokáig úgy tűnt, csak a Juventus mezét ölti magára,ám a 20 éves hűséget és örök szerelmet egy párizsi futó kaland törte meg. Idén már nem sikerült elérnie a nagy utolsó célját, hogy feljusson – a magyar felnőttválogatott, Balogh Botondot is alkalmazó – nevelőegyesületével az élvonalba. Ötször választották meg posztján a világ legjobbjának, a BL-ben három elveszített döntő jutott neki.

Ezt is ajánljuk a témában

 

8. Giorgio Chiellini

Egészen friss fejlemény a 2021-es Európa-bajnok veterán bejelentése. A 39 esztendős belső védő Buffonnal szemben nem 10, mindössze 9-szeres olasz bajnok és csak 117-szeres válogatott. A bokszolókat megszégyenítő elszántsággal harcoló ballábas bekk gólerős is volt, a nemzeti együttesében 8-szor, a Juventus színeiben 36-szor köszönt be az ellenfeleknek. Los Angelesben fejezte be a pályafutását, érzelmes posztban köszönt el: „Életem legszebb és legintenzívebb utazása voltál. Te voltál a mindenem. Veled egyedi és felejthetetlen utat jártam meg.

9. David Silva

Szinte simogatta a labdát a bal lábával, szeme volt az átadásainak. Nem ő a legnagyobb sztárja, de fontos láncszeme volt a kétszeres Európa-bajnok és világbajnok spanyol labdarúgó-válogatottnak, amely 2008 és 2012 között uralta a világot. Az alacsony termetű támadó középpályás 125-ször játszott és 35 gólt szerzett (egyet a 2012-es Eb-döntőben) egy olyan csapatban, amelyben Xavi és Iniesta szabta a fazont, de klubszinten is komoly sikereket ért el a Manchester City-vel. Kereken 10 esztendő alatt tevékeny részese volt az újgazdag angol klub felemelkedésének, négyszeres Premier League-győztes. 

10. Eden Hazard

Egészen kivételes képességű klasszis volt a 126-szoros belga válogatott játékmester, akire sokan úgy fognak emlékezni (ha fognak sokan), hogy ő volt az, aki túlsúlyosan nem fért be a Real Madridba. Négy év alatt 76 mérkőzésen kapott lehetőséget, de átlagosan 49 percet és csupán 7-szer talált a kapuba. Összehasonlításul a Chelsea-ben, fénykorában brillírozott (352/110) és tevékeny részt vállalt két két angol bajnoki elsőség eléréséből. Hazard mindössze 32 esztendősen hagyott fel az aktív játékkal, pedig sokkal többet is kihozhatott volna a pályafutásából. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

11. Ono Shinji

A tehetségét karrierje második szakaszában elherdáló belgával ellentétben kihozta magából – korban is – a maximumot a japán támdó középpályás. Ő volt az ázsiai szigetország első futballistája, aki európai kupában diadalmaskodott, amikor 2002-ben a holland Feyenoord színeiben megnyerte az UEFA Kupát. A Zseni becenévre hallgató játékos 56-szor szerepelt hazája válogatottjában, játszott három világbajnokságon is. 2000-ben Ázsia-bajnok, 2002-ben pedig a földrész legjobb labdarúgó lett. Hazájában az Urawa Reds, a Shimizu S-Pulse, az FC Ryukyu, valamint – legutóbb – a Hokkaido Consadole Sapporo csapatában szerepelt. Légiósként a Feyenoord mellett a VfL Bochum és az ausztrál Western Sydney Wanderers alkalmazásában állt.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!