Magyar sport: Trianon után jön a Don-kanyar?

2012. március 22. 14:37

Ha a pekingi olimpia volt a magyar sport Trianonja, akkor London válhat a Don-kanyarrá. A kardvívóknál ez már nem feltételes módú jövőbeni lehetőség.

2012. március 22. 14:37
Papp László Tamás
Hírszerző

Lássuk, mi a helyzet két évvel a fülkeforradalom után, amikor immár nemcsak az Olimpiai Bizottságot, de a fontosabb sportklubokat is Fidesz-politikusok vezetik, valamint megszületett az új sporttörvény. Hát, érezhetően több pénz most sincs, legfeljebb másképp osztják el. A sportolók pedig ugyanúgy panaszkodnak, mint három-négy éve. Külföldre vándorló edzők, »Elképesztő körülmények között Berki Krisztián«, »Filléres gondok« – a vad kormányellenességgel aligha vádolható Hír Tv Stopper című műsorának témáiból, riportcímeiből válogattunk. Ugyanonnan tudhatjuk meg: »Az olimpia előtt ketyeg a doppingbomba.« Illetve: »Lapátra tett forintok az MTK-nál. Ingyenkajak, maximális fordulatszámon. A vb-arany szépen csillog, az ígéretekkel azonban Dunát lehet rekeszteni. A Stopperben megszólalnak az MTK kajakosai, akik 9 hónapja nem kaptak fizetést, és megszólal az MTK elnöke, Deutsch Tamás is, aki szerint nincs rendezetlen tartozása a klubnak…« De idézhetjük a kardvívók szövetségi kapitányát is, aki szerint »Peking után semmi nem változott, a magyar vívók ugyanolyan ósdi módszerekkel készülnek, mint azt megelőzően. A tervbe vett strukturális reformoknak, az ígért központi felkészítésnek a nyomát sem látjuk – magyarázza Kovács. – Elvesztegettünk négy évet, miközben az elnökségben a szakemberek helyett a pénzemberek kerültek többségbe. Remélem, a kardozók kudarca végre mindenkinek felnyitja a szemét, hogy most már tényleg nem mehet így tovább.«

Peking óta négy év telt el. Abból kettő a szoclib kormányé, kettő a Fideszé. Itt nem lehet nyolcévezni, húszévezni. Természetesen jogos, ha valaki azt mondja: a válság mélypontján ocsmány demagógia több pénzt követelni, amikor nyilvánvaló, hogy nincs pénz és nem is lesz. Csakhogy ez 2008 nyarán, az elkúrás után két évvel is tudható volt. Akkor ugyanúgy világos lehetett: nincs pénz, nemhogy olimpia rendezésére, de lassan az olimpiai csapat felkészítésére se. De a Fideszt ez nem zavarta. Pont 2008 tavaszán hitette el a nép jelentős hányadával: úgy lesz itt pénz oktatásra, egészségügyre, hogy a Zembereknek semmiért nem kell fizetni, semmiről nem kell lemondani. Most itt van a pillanat: el kéne ismerni, hogy sportra, kórházra, egyetemre csak úgy lehet több pénz, ha a lakosságtól máshonnan elveszünk. Ám mivel nemigen lehetséges már ennyi pénzt sehonnan elvenni, hát nem is lesz több pénz. De nem ismerik el. Azt sem, hogy a magántőke bevonása nélkül se egészségügyet, se sportot nem lehet modernizálni. Azt pedig végképp nem, hogy ilyen országba, mint a miénk, momentán akkor se jönne modernizáló tőke, ha hívnák.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tamas
2012. március 23. 10:42
Haragszom Orbán Viktorra ! Nem hiszem, hogy ne tudott volna időt szakítani és személyesen felkészíteni a - női kézilabdázókat, - a kardozókat, - aranylábú fiainkat, - ... ehelyett holmi miniszterelnökséggel, meg kormányzással foglalkozik.
RAMBO
2012. március 22. 23:41
Ja, és mindenki hülye, aki szerint nem mindegy, hogy hány aranyat nyerünk. Minnél kevesebb, annál jobb: annyival is kevesebb életjáradékos életművészt tartunk el.
RAMBO
2012. március 22. 23:39
Felnőtt emberek pálcákkal böködik egymást. Ezért fizetést vesznek fel. SENKIT nem érdekel a vívás a családtagokon kívül. Az Olimpián részt vevő sportolók életjáradékort kapnak a sikerért. Mert ők mutatják a példát. Ahha, meg a faszom. Ha ez igaz lenne, akkor mint "vívónemzetnek" tömegével lenne utánpótlásunk. De nincs. Mert SENKIT nem érdekel a vívás. A vívás csak példa: mutatja a hülyébbnél hülyébb sportágak helyzetét. Ahelyett, hogy tisztes amatőrként versenyeznének, erre teszik fel életüket. Aztán ők lesznek a szakvezetők, "sportdiplomaták" - újabb markukat tartó koloncok. Faszom az államilag támogatott élsportba! Csak az iskolai mozgást kell támogatni, meg a szabadidős sportolást.
OrangeOrder
2012. március 22. 19:09
Micsoda ajvékolás. Természetesen 2 év alatt csodát művelünk az utánpótlásban meg mindenhol, hogyne :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!