Megrendült bizalom

2015. december 22. 09:58

A sportvilágnak idén azzal kellett szembesülnie, hogy alighanem már a 2006-os vb sem úgy talált gazdára, ahogy kellett volna.

2015. december 22. 09:58
Arday Attila
Magyar Nemzet

Vb-házigazdákat választottak egy évtizedre előre a FIFA-nál, úgy, hogy nem volt rá értelmes magyarázat. Így került 2010-ben a 2018-as vb Oroszországba, és ugyanekkor a 2022-es vb Katarba, nagy előrelátással.

A sportvilágnak idén azzal kellett szembesülnie, hogy alighanem már a 2006-os vb sem úgy talált gazdára, ahogy kellett volna: a németek precizitása, kifogástalan stadionjai is biztos sokat számítottak, ám a vb szervezőbizottsága a Spiegel vádja szerint szavazatokat vásárolt. 2005-ben pedig átutalt a FIFA-nak 6,7 millió eurót, az okát nem tudja kellőképpen megmagyarázni.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német elnöke a hét elején hazánkban járt, és újságírói kérésre arról is beszélt, miért bukott el Hamburg olimpiai pályázata a 2024-es játékokra. Mint elismerte, a 2006-os futball-vb-vel kapcsolatos vádak és tények szerepet játszottak a németek bizalmának megrendülésében, a népszavazás sikertelenségében.

Budapest is meg akarja rendezni a 2024-es olimpiát, és ezt talán jól teszi. Látva a világ nagy sporteseményeinek hátterét, könnyű viszont az ellenzéknek azzal érvelnie, hogy ahol tízesével, százasával, ezresével röpködnek majd a forintmilliárdok, a pályamű elkészítésétől a városfejlesztésig, ott nagy az esély a korrupcióra. A Magyar Paralimpiai Bizottság pénzügyi botrányai arról tanúskodnak, hogy már milliós tételeknél is történhet visszaélés. A Magyar Olimpiai Bizottságnak, a városvezetésnek és a kormánynak különösen vigyáznia kell arra, hogy a kisebb kifizetések is jó helyre menjenek, így a nagyobb megrendeléseket az emberek bizalma kísérje. Ezért a bizalomért pedig még dolgozni kell.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2015. december 22. 16:44
"Budapest is meg akarja rendezni a 2024-es olimpiát" Lófaszt akarja Budapest. Korrupt politikusok akarják.
holnaPinap
2015. december 22. 13:55
"A Magyar Olimpiai Bizottságnak, a városvezetésnek és a kormánynak különösen vigyáznia kell arra, hogy a kisebb kifizetések is jó helyre menjenek" Vigyázni fognak rá ne aggódjatok!
Tintamin
2015. december 22. 12:37
Hiába, ha mi csináltuk volna, minden tiszta lett volna. Vagy legalább őszinte: Felcsút rendezte volna, és kész, és mindenki arra gondol, amire akar:)))
Senye Péter
2015. december 22. 12:05
Miért csinálnak a szépségkirálynő választáshoz hasonló cirkuszt a sportrendezvényekből?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!