A kormányzás szeretete helyett a szeretet kormányzását

2020. november 13. 11:27

A kormányzati és állami intézményekből ömlik a gyerekekre a gyűlölet.

2020. november 13. 11:27
Vig Dávid
Vig Dávid
444

„Beszélgetéseinkben sok minden szóba kerül a gyerekneveléstől kezdve a munkán és a közéleti kérdéseken át a legújabb olvasmányélményekig. A vacsora után egyszer csak azt vettem észre, hogy egyik legközelebbi barátom, Lilla csendben elkezdett könnyezni, majd először csak halkan, aztán egyre hangosabban és vehemensebben kezdett arról beszélni, hogy minden igyekezete ellenére fogalma sincs, hogyan fog az akkor kétéves gyerekének olyan nevelést biztosítani ezen a Magyarországon, ami a megértésről, a kölcsönös tiszteletről és az elfogadásról szól és nem a gyűlöletről és a kirekesztésről.

Hogyan fogja tudni megóvni a gyerekeit attól, hogy ne a másik leugatása legyen számukra konfliktuskezelési minta, ha ezt látják a politikusoktól, hogyan fogja tudni elmagyarázni a gyerekének, hogy a világban különböző vallású, etnikumú, bőrszínű, identitású emberek élnek és egyik sem rosszabb a másiknál, miközben a kormányzati és állami intézményekből ömlik a gyerekekre a gyűlölet. Tekintetében egyszerre volt jelen a tehetetlenség, a kilátástalanság és a mérhetetlen féltés.

Sokszor gondolok vissza erre a beszélgetésre. Eszembe jut minden egyes alkalommal, amikor vezető politikusok úgy nyilatkoznak, hogy a nőknek a konyhában a helye és hogy a családon belüli erőszak elleni hatékony fellépést »ideológiailag terhelt« gondolatnak tartják. Mit üzen ez azoknak a gyerekeknek, akiket rendszeresen fizikailag, szexuálisan vagy verbálisan bántalmaznak a családtagjaik? És hogyan tereli a szinte kötelező agresszió irányába az elvárt kényszerű macsóságról szóló üzenet a fiúkat vagy zárja el a választásuk szerinti pályától vagy akár a későbbi egyenlő munkabér esélyétől a lányokat?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2020. november 14. 10:52
Remélhetöleg vannak harmónikus szellemiségü iskolák is, pld a Waldorf-rendszerben, csak azok sajnos költségesek...
NTLLK
2020. november 14. 07:55
És ha Lilla bekapcsolja a klubrádiót, akkor nem könnyezik majd, hanem hangosan zokogni kezd..
TOM66
2020. november 14. 06:17
Azért valami nem hagy nyugodni. Ha az azonosnemű párok ugyanúgy viselkednek,mint a nem azonosnemű párok,akkor mi rá a garancia,hogy nem lesz családon belüli erőszak,fizikai vagy verbális erőszak stb. Miért gondolják,hogy ők sokkal jobb "szülők" lennének?
koppany17
2020. november 13. 20:16
Dávid, hogy te milyen mocskos lelkű ember vagy megéri ezért a fizetésért? Kiterítenek úgy is.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!