Alapítsunk ateista egyházat!

2022. október 06. 17:07

Büszkeséggel kell ezt viselnünk, mint Semjén Zsoltnak a Kirill pátriárkától kapott kitüntetést

2022. október 06. 17:07
null
Egri Viktor
Egri Viktor
24.hu

„Mégiscsak megtisztelő, hogy az ateizmust is vallásnak tekintik, még ha pont az ellenkezője is. Egy ilyen mélyen vallásos, keresztény-konzervatív rendszer – amely úgy vágyik a háborús viszontagságok között is a békére, hogy rögtön, sőt jó előre megbocsát a bűnösnek, félretéve csip-csup országrombolásokat, tömegsírokat, leendő akármilyen emberiség ellenes cselekményeket – annál jobban nem is ismerhetne el minket ateistákat, minthogy a vallások-felekezetek rovatban találhatjuk meg a ránk illő, vallástalan kategóriát a népszámláláson.

Kicsit olyan ez, mintha a húsevők egyszer csak a sajtot is a húsok közé sorolnák, vagy a vegetáriánusok a csirkét növénynek mondanák.

Mindkét esetben egy befogadó megközelítésről van szó, melyben megnyilvánul az elfogadás, egyfajta szemhunyásként az alkalmatlanság felett. Büszkeséggel kell ezt viselnünk, mint Semjén Zsoltnak a Kirill pátriárkától kapott kitüntetést.

Első ránézésre persze ez fából vaskarika. Mások szerint arra szolgál, hogy minél kevesebben találják meg, és jelöljék be ezt a lehetőséget, hogy utána lobogtatni lehessen, itt szinte mindenki vallásos, ami legitimációt adna a még rigorózusabb középkor felé forduláshoz, de próbáljunk meg elismerést, sőt lehetőséget látni benne.

A legszerencsésebb persze az volna, ha az ateizmust a keresztény felekezetek közé sorolnák. Kézenfekvő is lenne, ugyanis az ateizmust minden kétséget kizáróan leginkább a helyben legelterjedtebb vallás határozza meg, egész pontosan annak elutasítása, ami itt Európában a kereszténység, azaz az itteni ateista keresztény-ateista.”

Fotó: Mandiner/Mátrai Dávid

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 235 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2023. április 24. 22:49
Ez a buttha zsidó zsidónak is kutyaütő.
mysstes
2022. október 11. 13:44
a hit egyébként annyiban van előnyben az ateizmussal szemben, hogy nem akarja letagadni, hogy hit. nagyobb az önismerete... ha az ateizmus is elismerné, hogy hit, attól kezdve viszont rohadt nehéz lenne kettejük között különbséget tenni! mármint hogy melyik a relevánsabb hit.
mysstes
2022. október 10. 22:07
ősközösség (irány) kommunista közösség = földi paradicsom nem jött össze! valami hibádzik az elméletben! talán csak nem az, hogy a Transzcendenciát kihagyták? hogy azt hitték, hogy az ember az úr?
mysstes
2022. október 09. 14:30
az a fontos, hogy mindenki bízzon a saját világnézetében annyira, hogy az minden fontos kérdésben számára biztonságot ad. ez biztosítja a személy/iség stabilitását. ez a főcél, amit mindenki szeretne elérni. bármi áron. hogy ezt mivel támasztja alá, miben hisz az adott illető, az már szinte mellékes, de legalábbis másodlagos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!