A münsteri kereszt

2022. november 06. 13:09

Egyértelművé teszi a német külügyminisztériumnak, következésképpen a német kormánynak azt a szándékát, hogy az általa vezetett német államot elválassza a kereszténységtől.

2022. november 06. 13:09
null
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Demokrata

„A legfejlettebb országokat tömörítő, úgynevezett G7 országok külügyminisztereinek soron következő ülését a németországi Müsterben, a városháza dísztermében, a Friedensaalban (Béke csarnoka) tartják november 3-4-én.

A találkozó előtt arra való hivatkozással, hogy számos résztvevő más vallású, a német külügyminisztérium a díszteremből eltávolíttatta a közel 500 éves feszületet. Noha a német külügyminisztérium szóvivője kérdésre válaszolva azt állította, hogy Baerbock külügyminiszter nem tudott az eltávolításról, a döntést nem vonták vissza, és nem is minősítették. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy a döntés a német külügyminisztérium hivatalos álláspontját tükrözi.

Súlya van ennek a lépésnek. A hivatkozás ugyanis többszörösen hamis. A G7 országokból hat, Franciaország, Németország, Olaszország, Egyesült Királyság, Egyesült Államok és Kanada de facto keresztény, a hetedik Japánnak pedig semmi problémája nincs a kereszténységgel. A házigazda ráadásul fölfoghatta, sőt kommunikálhatta volna a kereszt jelenlétét úgy is, hogy egy klasszikus műtárgyról van szó, amely szorosan hozzátartozik a terem szintén fél évezredes berendezéséhez. Vagy egyáltalán nem kommunikálhatott volna semmit.

Az eltávolítás gesztusa egyszerre fölértékeli és megtagadja a feszületet: műtárgyból vallási jelképpé emeli, és mint ilyet távolíttatja el. Egyértelművé teszi a német külügyminisztériumnak, következésképpen a német kormánynak azt a szándékát, hogy az általa vezetett német államot elválassza a kereszténységtől. A külügyminisztérium szóvivőjének az az állítása, hogy a döntés nem politikai szinten született meg, csupán arra utalhat, hogy a német külügyminiszter egyelőre a közvélemény reakciójától teszi függővé a folyamat folytatását, meghagyva a maga számára a visszavonulás lehetőségét.”

Nyitókép: Guido Kirchner / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pierre
2022. november 07. 07:54
"A G7 országokból hat, ... de facto keresztény." Ez az allitas hamis. Egy orszagnak nincs vallasa. "...az általa vezetett német államot elválassza a kereszténységtől." A nemet allam mar reg el lett valasztva a keresztenysegtol. A magyar is.
eredmeny
2022. november 06. 21:05
Nos, mint minden rosszban van egy pozitívum is: Barebock külügyminiszterasszony a szervilizmus mestere volt ezzel a cselekedetével. Sajnálatos dolog egy ilyen történelmi helyzetben ezen döntés, mivel a helyszín a kereszttel együtt is alkalmas egy ilyen nemzetközi találkozó lebonyolítására. Az egy más helyzet lett volna, ha a keresztet kimondottan erre a célra viszik oda. Sajnálatos dolog az ilyen rövidlátó és túlbuzgó egyének jelenléte, akik esetleg energiabiztonság, energiaellátás, és energiaár szempontjából német gazdasági szempontból kedvezőtlen döntést hoznak, hozhatnak meg.( Itt az atomerőmüvek minden körülmények közti bezárását értem, stb)
BossN
2022. november 06. 19:36
Elvégre nácik voltak, most keresztényellenesek fritzék.
kortárs
2022. november 06. 18:52
A baloldal nem európai! Sőt, a baloldal európa-ellenes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!