„Nem ért sokat a magyarsága a Liu tesóknak”, „prolihergelés” „furcsa csönd” – így reagált a közélet a Liu fivérek országváltására

2022. november 12. 16:48

Még Sebestyén Balázs is megszólalt az ügyben. Bartus László pedig most is „az orbáni fasiszta állam” rémképénél lyukadt ki. Összefoglalónk.

2022. november 12. 16:48
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Bár voltak bizonyos előzményei, lényegében mégis derült égből villámcsapásként érkezett kedden a hír, hogy az eddig magyar színekben versenyző Liu fivérek, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang országváltást kezdeményeznek, egyben a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérik a folyamat megindításához. 

Az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó testvérpár nem nevezte meg, hogy mely ország színeiben sportolna tovább, de

szinte mindenki biztosra vette, hogy Kínába távoznak,

követve edzőjüket, Csang Csing Linát. Édesanyjuk pár napja egy pekingi lapnak nyilatkozva meg is erősítette, hogy fiai kínai állampolgárok lesznek.

Gyulai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke úgy nyilatkozott, hogy nem érte váratlanul bejelentés, és bár mindent megtettek, hogy Magyarországon tartsák a két sportolót, nem jártak sikerrel.

Az MKOSZ elnöksége csütörtökön azt közölte, hogy elengedi az országváltást tervező testvérpárt, de csak azzal a feltétellel, hogy

visszafizetik azt a 283 millió forintot, amelyet a szövetség az elmúlt három évben rájuk költött.

Kósa Lajos, az MKOSZ elnöke – aki augusztusban még meg volt győződve róla, hogy a testvérpár magyar színekben versenyez majd tovább – a Mandinernek adott exkluzív interjúban elmondta, hogy a Liu fivérekre költött állami támogatásról nem mondhat le a szövetség. Amennyiben erről vita alakul ki, és ezt nem sikerül rendezni, akkor is megtörténhet a versenyzők kiadása, de azzal a feltétellel, hogy a következő három évben nem versenyezhetnek más nemet zászlaja alatt az ISU, azaz a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség versenyein.

A döntés hátterében ugyanakkor többen azt sejtik, hogy míg Magyarországon 50 millió forintot fizet az állam egy olimpiai címért, addig Kínában 800 millió a jutalma annak, aki aranyat hoz haza. 

A reakciók

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a testvérek magyar versenyzőként beírták magukat a hazai sporttörténelembe, amiért örökké hálásak leszünk nekik.

登录或注册即可查看

到 Facebook 查看帖子、照片和更多内容。

Bódi Ábel jobboldali aktivista ugyanakkor sommásan úgy reagált: „Nem ért sokat a magyarsága a Liu tesóknak

登录或注册即可查看

到 Facebook 查看帖子、照片和更多内容。

 

A demokratás Szalma György is a köszönetet emelte ki. „Nem hibáztatom őket, amiért most egy másfél milliárdos közösségnek akarnak játszani. Kínában irtó nagy lehetőségek előtt állnak” – írta. 

登录或注册即可查看

到 Facebook 查看帖子、照片和更多内容。

Az ügy anyagi oldala ugyanakkor már vitákat szült: 

A Tibi atya-brand egyik alapítója, Tóth Máté a média proletárhergelésének nevezte, hogy a testvérpár a pénzért, azaz az olimpiai győzelemért adható összegért váltana országot. Az influenszer szerint gusztustalan ez a más zsebében turkáló mentalitás, ami a szocializmus óta még mindig egy nemzetet nyomorít meg – írta.

Bartus László az Amerikai Népszavában azt írta, hogy azt az összeget, amit a magyar állam rájuk költött, a Liu testvérek ellentételezték, tehát nem tartoznak semmivel „az orbáni fasiszta államnak.”

Ódor János László a Kontrától egy Loyolai Szent Ignác idézettel reagált: „Ha a madárkák repülni akarnak, hadd repüljenek!

A Rádió 1 műsorvezetője, Sebestyén Balázs ugyanakkor azt tartotta furcsának, hogy a Liuék néma csöndben mennek el.

A téma az ATV Öt című műsorában is előkerült. Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke szerint történt egy nagyobb hírértékű esemény, amelyre nincsenek

„törzsi válaszai” sem a kormányoldalnak, sem az ellenzéknek.

Vona szerint az ügy azért kavart nagyobb vihart, mert nekünk, magyaroknak többet ér az olimpiai arany, mint más országoknak. Szerinte ez egy teljesen emberi történet

Ceglédi Zoltán politikai elemző azt nem értette, hogy miért nem egy fideszes képviselő Kósa Lajos a szövetség elnöke, mire Hont András emlékeztette, hogy erre a baloldali kormányzás alatt is volt példa.

Nyitókép: Liu Shaolin Sándor váltja Liu Shaoangot a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyének B döntőjében a pekingi téli olimpián (Fotó:MTI/Kovács Tamás) 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Republik
2022. november 13. 13:54
Én azt gondolom hogy amíg fiatalabbak voltak az érzelem miatt hogy itt nevelkedtek versenyeztek magyar színekben.De most már fontosabb az anyagi jólét.Meg valszeg úgy gondolják a kínai csapattal nagyobb esélyük lesz újra olimpiát nyerni.
01234567890
2022. november 13. 12:41
Kár, hogy a 2 kiváló sportoló elgyja az országot, gratulálok a teljesítményükhöz, további sikereket kívánok. Az élsportolók finanszírozása (különösen a focistáké) visszataszító, undorító, mint 70-75 éve.
01234567890
2022. november 13. 12:36
283 millió nem ér még 30 olimpiai aramérem sem.
Kopaszpapa
2022. november 13. 11:52
586,873.5 euróról-ról beszélünk, (608 089,10 USD) amit az állam azért költött rájuk, hogy Magyarország színeiben versenyezve, a magyarságnak elismeréseket hozzanak! Onnantól, hogy egy bizonyos top formát elértek, kb 8-10 év aktív sportkarrier áll előttük, (2 max 3 olimpia, és rengeteg világverseny) aztán elmennek valahova vagy edzőnek, vagy más a szakágukat érintő profi sportolónak (láttunk rá itthonról is sok példát) de míg egy Dávid Kornél, egy Kovács István, egy Erdei Zsolt mindig egy külföldön dolgozó igaz Magyar sportoló lesz, addig ezek a csíkszemüek max jól idomított ölebek, akik mennek a saját anyagi érdekük irányába. Nagyon bízom benne, hogy a temérdek rájuk költött pénz vagy megtérül, vagy a még termékeny éveiket kispadon eltiltásban kell tölteniük, ez nem maradhat megtorlás nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!