A földdel teszik egyenlővé Michael Schumacher szülőfaluját, a síroknak sem kegyelmeznek

2023. január 18. 17:38

A tervek szerint 2024-ben számolják fel Kerpen-Manheimot.

2023. január 18. 17:38
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, hétfőn ért véget a klímaaktivisták eltávolítása egy lebontásra ítélt faluból Németországban. A több napig tartó megmozduláson Greta Thunberg svéd aktivista is részt vett, akit a helyszínre vezérelt rendőrök elvittek a helyszínről,  majd pár óra után kiengedték az őrizetből.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Lützerath utolsó bejelentett lakója már 2022 októberében elköltözött, miután megvásárolta ingatlanát a környékbeli lignitbányájának bővítésére készülő RWE energetikai óriáscég, a község elhagyott épületeiben 2020 nyara óta táborozó klímavédelmi aktivisták viszont nem akartak önként távozni.

Az RWE január 11-én kezdte meg a település lebontását rendőri biztosítással. Eljárásának jogosságát több bírósági döntés is megerősíti, de a szénalapú energiatermelést elutasító aktivisták ragaszkodtak a bányabővítési tervek elvetéséhez. A több száz aktivista eltorlaszolta az utakat, és felépítettek egyebek között több olyan háromlábú állványt is 4-5 méter hosszú gerendákból, amelyekre odakötözték egymást. Sokan fák ágai közé épített apró kunyhókban várták a kiürítést.

Az aktivisták eltávolítására csaknem ezer rohamrendőrt mozgósítottak.

Fokozatosan, szinte négyzetméterről négyzetméterre ürítették ki a területet. A „falufoglalók” sok esetben támadták meg őket kövekkel, tűzijátékokkal, gyújtópalackokkal.

Szombaton rendőrségi becslés szerint 15 ezer, a szervezők adatai szerint 35 ezer ember részvételével tüntetést tartottak a bányabővítés ellen. A demonstráción történt összecsapásokban hatósági adatok szerint 70 rendőr, a szervezők tájékoztatása szerint legkevesebb 90 tüntető sérült meg.

Hétfőre már csak két aktivista maradt a faluban, ők az egyik épület alá, egy alagútba húzódtak be. Délután önként elhagyták a települést, így hivatalosan véget ért Lützerath kiürítése.

A belügyminiszter elítélte a klímaaktivisták módszereit

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter elítélte a klímaaktivisták tiltakozási módszereit. Hétfői közleményében kiemelte, hogy az aktivisták „felelőtlenül” jártak el, hiszen az „égő barikádok, omlásveszélyes alagutak és a magasra épített rozoga faházak” révén nemcsak magukat, hanem a rendőrök testi épségét is veszélyeztették.

Hozzátette, hogy a klímaválság elleni erőfeszítések társadalmi támogatottságát is veszélyeztetik azok, akik

Ugyanakkor ki kell vizsgálni a rendőrök által alkalmazott módszerekkel kapcsolatos panaszokat is – írta a belügyminiszter, kiemelve, hogy nem marad következmények nélkül, ha beigazolódnak a túlkapásokról szóló vádak.

Michael Schumacher szülőfaluja is a települásrombolók áldozata lesz

Az Index a történtek kapcsán felidézte, hogy több német települést is lebontottak már ehhez hasonló célok miatt, 

1951 óta szám szerint 51-et.

A településrombolás következtében műemlékek, temetők tűntek el. Az RWE 2045-ig további 9 település ledózerolását tervezi. 2024-ben Michael Schumacher szülőfaluját, Kerpen-Manheimot tervezik lerombolni. Az autóversenyző édesanyját, Elisabeth Schumachert is a település temetőjében helyezték örök nyugalomba. Mivel a halottak maradványait nem tervezik exhumálni, – így jártak el a többi településen is – kijelenthető, hogy a holtaknak sem kegyelmeznek a kivitelezők.

(MTI/Index)

Nyitóképen Lützerath. Fotó: FEDERICO GAMBARINI / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
12335
2023. január 19. 11:59
"demokratikus diskurzus" = lebontjuk mert így döntöttünk, semmit nem tehettek ellene. "erőszakkal fejezik ki aggodalmukat" erőszakkal távolítjuk el az aggódókat
balbako_
2023. január 19. 10:25
Európai, mélyen átgondolt, és tudományos alapokon nyugvó zöld program 2023!
Nori70
2023. január 19. 08:55
Na most, akkor Greta Thunbergnek igaza van, amikor tiltakozik? Kihalt falvakról van szó, vagy rávették őket, hogy költözzenek el?
Reszelő Aladár
2023. január 19. 08:33
Értelmezzük a dolgot. A zöldek szerint inkább a lignit és a falurombolás, mint az atomerőmű, ami évtizedekig biztonságos volt, csak a japán cunami óta nem érzik annak. Egy rendes zöld párt sosem kap 4-6%-nál többet. Cserébe ha kormányra kerül, nincs kinek megfelelni, és senki felé sem kell elszámolni. Itthon vannak ilyen pártok. És kétségünk se legyen, hogy ha egyszer hatalomhoz jutnának, ugyanezt tennék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!