Megszólalt a NOB elnöke az orosz sportolók kizárásáról

2023. március 23. 11:08

„Ha a politika határozza meg, ki indulhat egy versenyen, akkor a sport és a sportolók a politika eszközeivé válnak” – mondta.

2023. március 23. 11:08
null

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke csütörtökön elmondta: a szervezet nem lehet döntőbíró globális politikai vitákba.

Kijelentésével azt az igyekezetét szerette volna alátámasztani, hogy engedélyezzék az orosz sportolók részvételét a 2024-es párizsi olimián. Úgy fogalmazott, hogy az olimpiai bizottságnak távol kell maradnia a politikától, különben nem tudja betölteni egyesítő erejét.

„Ha a politika határozza meg, ki indulhat egy versenyen, akkor a sport és a sportolók a politika eszközeivé válnak. Ebben az esetben pedig lehetetlenné válik a sport számára, hogy érvényesítse egyesítő erejét”

– mondta, és hozzátette, fontos, hogy a NOB politikailag független maradjon. 

A NOB tavaly február 28-án azt javasolta, hogy ne engedjék versenyezni az orosz és fehérorosz sportolókat. Idén január 25-én az általános tilalmat enyhítették. Azt javasolták, hogy azok a sportolók, akik nem vesznek részt aktívan a háború támogatásában, bizonyos feltételek mellett, semleges státuszban, nemzeti szimbólumaik használata nélkül részt vehessenek a nemzetközi versenyeken.

A döntést követően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a párizsi olimpia bojkottálásával fenyegetett, több ország pedig közös közleményben szólította fel a NOB-ot, hogy „tisztázza a semlegesség fogalmát”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. július 28. 03:14
T Bach igazságos: folytatná az ókori olimpiák és a sikeres újkori olimpiák eseményeit- eszmeit...vajon más is így gondolja?a sportoló sportol,.....semmi köze a politikához.( Kivétel naci Ukrajna)...
Ma is bukik a Zorbán...
2023. március 23. 14:00
Támogatom a NOB-elnök álláspontját. Hiszen amikor a négeres térdelési őrület folyt, akkor is azt mondtam: a sportba nem szabad belekeverni a politikát. (A bolsevista őrületet meg aztán végképp. Igaz, azt semmibe sem szabad belekeverni.)
istvanpeter
2023. március 23. 13:08
A sportolók ilyen súlyos megkülönböztetése és a kollektív büntetés abszolút összeegyeztethetetlen a humanista szellemmel és az emberi jogokkal. A háború egyébként is az oroszok biztonsága és az Ukrajnában élő testvéreik felszabadítása érdekében indult.
Esvány
2023. március 23. 12:16
"Ha a politika határozza meg, ki indulhat egy versenyen, akkor a sport és a sportolók a politika eszközeivé válnak" Térdeltetés, szivárványos zászlók és karszalagok, Müncheni stadion szivárványos kivilágítása, provokáció a magyar Himnusz alatt, magyar szurkolók indokolatlan vegzálása - sajnos, ide süllyedt a világ (legalábbis a hülyelibsi fele).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!