Bűn, káros szenvedély vagy önmegvalósítás volt Suhajda Szilárd tragikus csúcskísérlete?

2023. június 05. 13:49

Teljes fordulatszámon folyik a vita arról, hogy felelőtlenség, öngyilkosság, heroikus cselekedet vagy magánügy egyedül nekivágni a Mount Everestnek.

2023. június 05. 13:49
null
Földes András

„Egy hete hagytak fel Suhajda Szilárd keresésével, de Magyarországon továbbra is teljes fordulatszámon folyik a vita arról, hogy felelőtlenség, öngyilkosság, heroikus cselekedet vagy magánügy egyedül nekivágni a Mount Everestnek, meg úgy általában, bármilyen hegynek.

A média egymás után szólaltat meg szakértőket és ellenszakértőket, barátok és félismerősök írtak nekem kérdésekbe burkolt véleményeket, a Facebookon pedig politológus, híres író, képzőművész, kulturális újságíró, marketinges osztotta meg elemzéseit, amelyekben legfeljebb annyi volt a közös, hogy még egyikük sem járt hegyekben.

A vélemények száma megközelítette a covidos időszakét, és felülmúlta az inflációval, a korrupcióval, a diáksztrájkkal, a nyár kezdetével foglalkozókét, szóval bármit, aminek köze van az életükhöz. De nem egyedi jelenségről van szó: hasonló volt a reakció Erőss Zsolt vagy Klein Dávid mászásai idején is.

Mi lehet a pszichikai vagy nemzetkarakterisztikai oka annak, hogy a magyar embereket mindennél szélsőségesebb hangulatba hajszolja a magashegyi hegymászás?”

Nyitókép: Facebook

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2023. június 06. 10:13
" Mi lehet a pszichikai vagy nemzetkarakterisztikai oka annak, hogy a magyar embereket mindennél szélsőségesebb hangulatba hajszolja a magashegyi hegymászás? " Már a kérdésfelvetés módja is hazugság. Nem a "magyar embereket" hajszolja "szélsőséges hangulatba" a magashegyi hegymászás, hanem a világ minden tájáról különféle emberek, köztük magyarok is.
dezodor
2023. június 06. 08:40
Suhi döntését senki nem bírálhatja felül, ez az ő dolga volt és szűkebb környezetéé. Én csak 4000-en jártam, éppen elég volt az is, magyarként ott szintén kell pár nap előtte. Az európai ember nem az a típus mint a himalájai, akik generációk óta oxigénhiányos környezetben élnek, szikárak, bírják a terhelést, de nekik is megterhelő egy ilyen mászás. Ha a természet úgy akarta volna akkor az ember szervezete alkalmas legyen erre alapból akkor most mindenki 5ezer méteren élne. De nem így történt és ilyenkor a kis nüanszoknak is óriási jelentősége van. Például ha el is éri valaki egy serpa edzettségi szintjét, bár az elég nehéz, a genetika még mindig ott van ha rá kell tenni egy lapáttal. Nem szabad Suhit se kritikával se bírálattal illetni, nem tudjuk mi játszódott le benne. Az biztos hogy ennek ellenére óriási sportember volt és az eddigi eredményeit senki nem veheti el tőle, mert elért pár kiemelkedő csúcsot az is tény.
hlaci83
2023. június 05. 22:01
Ez a gyökért tudta, hogy így bekerül a mandiba. Vegyél Kyocera nyomtatót! Sokat! Kell a pénz! Pláne most!
youngboy
2023. június 05. 21:49
Az édesanyádnak tedd fel ezeket a kérdéseket! Így talán magyarázatot kaphatsz, hogyan hozott világra egy ilyen szellemi korcsot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!