Oszaka a női bajnok New Yorkban

2020. szeptember 13. 07:02

A szombati döntőben szetthátrányból fordítva legyőzte a fehérorosz Viktorija Azarenkát.

2020. szeptember 13. 07:02
null

Oszaka Naomi (japán, 4.)-Viktorija Azarenka (fehérorosz) 1:6, 6:3, 6:3

A torna meglepetésembere, a 31 éves Viktorija Fjodaravna Azarenka kétszeres (2012, 2013) Australian Open-bajnokként érkezett New Yorkba, ahol 2012-ben és 2013-ban is kikapott a döntőben. Az elmúlt hét évben még csak elődöntőbe sem került Grand Slam-tornán; 2016-ban fiúgyermeknek adott életet, a gyermekelhelyezési pereskedés miatt jó ideg elvétve versenyzett, és az Egyesült Államokat sem hagyta el. Annál látványosabban alakult a koronavírus-járvány okozta leállást követő szereplése: megnyerte a Cincinnatiből New Yorkba áthelyezett felvezető versenyt, 11 meccs óta nem kapott ki, és kiemelés nélkül menetelt el a US Open fináléjéba, a négy között a 23-szoros GS-bajnok Serena Williamset búcsúztatva. Érdekes, hogy vegyes párosban két Grand Slam-serleggel büszkélkedhet, az egyiket 2007-ben éppen New Yorkban szerezte.

A 22 éves Oszaka Naomi már egyesben is megtapasztalta a diadal ízét, a jelenleg üresen tátongó Arthur Ashe Stadionban, 2018-ban emlékezetes döntőben verte meg Serena Williamset. Azóta a melbourne-i GS-viadalon is elhódította a trófeát, az idei US Openen pedig 4.-ként emelték ki. Edzője, a belga Wim Fissette előzőleg többek között Azarenka felkészülését is irányította. A két ex-világelső előzőleg négyszer került szembe egymással 2016 óta, kétszer Oszaka, kétszer pedig Azarenka örülhetett, igaz, legutóbbi meccsüket játék nélkül nyerte a fehérorosz sportoló. Két hete a cincinnati döntőre – amelyet ugyancsak a világ legnagyobb, New York-i teniszarénájában vívtak volna – japán ellenfele térdsérülés miatt nem tudott kiállni.

Az egyaránt Kaliforniában élő kétszeres GS-bajnokok szombati csatáját Azarenka kezdte jobban, aki az első négy gémben mindössze egy rontott ütést mutatott be. Oszakai születésű riválisa nem tudta érvényesíteni szélvészgyors teniszét, jobbára csak a labda után loholt, és 1:4-nél az ütőjét is földhöz vágta mérgében. Az első szervák 94 (!) százalékát beütő minszki teniszező 27 perc elteltével már szettelőnyben volt, majd labdája volt a 6:1, 3:0-hoz, ám ekkor váratlanul megtorpant. Kilenc évvel fiatalabb ellenfele magára talált, visszabrékelt, átvette az irányítást, és kisvártatva már ő vezetett 5:3-ra. Oszaka fogadóként hozta a játszmát, így a harmadik szettre maradt a döntés. A nagy fordulatot jelzi, hogy Azarenka 8:1-es sorozatára Oszaka 7:1-gyel tudott válaszolni.

Az utolsó felvonásban a japánt vitte tovább a lendület, és hihetetlen sebességű tenyeresekkel 4:1-re elhúzott. Azarenka utolsó erejével ledolgozta brékhátrányát, de 4:4-re már nem tudott feljönni, Oszaka ismét elvette az adogatását, és 1 óra 53 perc elteltével kiszerválta a meccset. Oszaka immár háromszoros Grand Slam-bajnoknak mondhatja magát, és pályafutása 6. trófeája mellé 3 millió dollárt (900 millió forint) kapott.

(MTI)

Fotó: A japán Oszaka Naomi adogat az amerikai Jennifer Brady elleni játszma közben az amerikai nyílt teniszbajnokság női egyes versenyének elődöntőjében a New York-i Flushing Meadowsban 2020. szeptember 10-én. MTI/EPA/Jason Szenes

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jord
2020. szeptember 13. 12:43
Tévedtem---majom---félmajom döntőt vártam/ williams-osaka/
luisbathhelena
2020. szeptember 13. 10:11
Naomi apjának neve Leonard Francois (Haiti). Anyja : Tamaki Osaka (japán) A japán családi regisztrációs tv (Koseki) szerint csakis a japán szülő alapján lehet a nevet bejegyeztetni. Cél a japán kultúra és faji tisztaság megőrzése. Kíváncsi vagyok mikor bombázzák le újra Japánt a kirekesztő törvényeikért a liberális bombázók :)) (The two girls were given their mother's maiden name due to the Japanese Family Registration Law (Koseki) (a foreign spouse must join the Japanese partner's koseki and children are registered under that Japanese spouse's surname)
Senior
2020. szeptember 13. 10:02
Nem tudtam, hogy van afrojapán...
nibiru
2020. szeptember 13. 07:38
Hja egy BLM aktivistának muszáj! https://www.skysports.com/watch/video/12067215/wozniacki-proud-of-osakas-blm-stance
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!