A német kormány beszólogat Katarnak, mialatt földgázért kilincsel

2022. november 23. 08:00

Finoman fogalmazva sem a legdiplomatikusabb dolog lehányni a házigazdát, miközben az ő borát isszuk.

2022. november 23. 08:00
null
Révész Béla

A Scholz-kabinet már márciusban extra sebességre kapcsolt, hogy a lehető legtöbb helyről a lehető legtöbb gázt próbálja meg a jövőre nézve begyűjteni, így függetlenítve magát a tradicionális orosz függőségétől. Márciusban még nem láthatták előre, hová fog fajulni a történet, mindenesetre nem számított semmi, csak gázt akartak, bármi áron. Szó szerint. 

Így történt, hogy egy szép márciusi napon Robert Habeck gazdasági miniszter ellovagolt Katarba, ahol elviekben megállapodott egy zsírosnak tűnő, hosszú távú LNG-szerződés kidolgozásával kapcsolatban Hamim bin Hamad Ál Száni emírrel. 

A sajtót bejárta az a rendkívül kellemetlen fotó, amelyen Habeck kétrét görnyed házigazdái előtt, hiába, a szükség nagy úr. 

, hiába, a szükség nagy úr. 

A miniszter nagyon elégedetten nyilatkozott a tárgyalásokról, az örömbe pusztán azért vegyült némi üröm, mert a katariak hallani sem akartak tűzoltásról, és kizárólag hosszú távú szerződésekben gondolkodnak, ráadásul horrorárakon rögzítve. Utóbbi már nem számít, a németek megmutatták Európának, hol lakik a hitelfelvételek istene, a gond csak és kizárólag a kapacitással lehet. És azzal, hogy ha nem lesz az egészből tényleg semmi, mert jelenleg úgy tűnik, a katari és a német vállalatok között még mindig tárgyalási szinten áll a dolog, igaz, ahogyan a felek fogalmaztak, azok nagyon „intenzívek”

Elszaladt a szája

Minden ment volna a maga útján a legendás „hosszú távú” szerződésekkel kapcsolatban, a katari futball VB azonban komor árnyékot vetett a napsütéses kapcsolatra. A világversennyel kapcsolatban már annyi probléma merült fel, hogy még el sem kezdődött, és máris botrányba fulladt. Kellemetlen dolog az ügyben véleményt nyilvánítani azon országoknak, akik egyébként stafétafutást rendeznek Katarban az LNG-szállítmányok reményében. 

Robert Habeck gazdasági és klímavédelmi miniszter és Nancy Faeser belügyminiszter a német kormány 2022. október 12-i ülésén a berlini kancellári hivatalban. MTI/EPA/Filip Singer
Robert Habeck gazdasági és klímavédelmi miniszter és Nancy Faeser belügyminiszter a német kormány 2022. október 12-i ülésén a berlini kancellári hivatalban. MTI/EPA/Filip Singer

Németország októberben húzta ki a gyufát, amikor Nancy Faeser belügyminiszter egy interjúban élesen bírálta Katar emberi jogokhoz való hozzáállását, és közölte, hogy a nagy sportesemények megrendezési lehetőségét egy országnak szigorú kritériumok alapján kell odaítélni, márpedig Katar egyáltalán nem felelne meg ezeknek. Erre már Dohában is felkapták a vizet, és annak rendje-módja szerint

bekérették a német nagykövetet, akinél határozottan tiltakoztak Faeser szavai ellen.

Mint fogalmaztak: a miniszter kijelentései felrúgták a diplomáciai normákat, „különös tekintettel Katar és Németország megkülönböztetett kapcsolataira”. Ez utóbbi ügyesen csomagolt figyelmeztetés volt Scholzék részére: az LNG-szerződés egy dolog, a sértegetés egy másik.

Nancy Faeser egyébként annyira nem undorodik Katartól, hiszen a helyszínen tekinti meg a Németország-Japán mérkőzést. A minisztérium szerint a látogatás alkalmával egyben „folytatni kívánja a katari kormánnyal a reformokról és az emberi jogi helyzetről a párbeszédet”. Van némi esély rá, hogy a párbeszéd egy bocsánatkéréssel fog kezdődni, esetleg végződni is. Nem katari részről.

Habeck is bedübörgött

Néhány nappal ezelőtt aztán egy berlini fórumon aztán Robert Habeck is véleményezte a VB-t. A hőmérséklettel kapcsolatban azt mondta: ostobaság volt Katarnak ítélni a rendezés jogát, és azt nem igazán lehet mással magyarázni, mint korrupcióval. Erős mondatok egy kétségbeesett ország miniszterétől, aki próbálja menteni a menthetőt – függetlenül attól, hogy igaza van-e vagy sem. 

A Reuters Habeck nyilatkozata után megkereste a QatarEnergy vezérigazgatóját, egyben energiaügyi minisztert, Szaád al-Kaábit, hogy megtudja: a német vélemények befolyásolják-e a német-katari gazdasági kapcsolatokat és az LNG-vel kapcsolatos tárgyalásokat. A válasz a lehető legdiplomatikusabb volt, a miniszter szerint semmi változás, azonban hozzátette: mélységesen megdöbbent a német gazdasági miniszter kijelentésén. „Habeck úr kijelentései nem segítenek a kapcsolatok elmélyítésében, ettől függetlenül az üzlet megy a maga útján” – fogalmazott, majd finoman odaszúrva megjegyezte, hogy

amikor Habeck utoljára náluk járt a gázszerződés reményében, egy szóval sem említette a kifogásait Katarral szemben. 

A vezérigazgató finoman arra is rámutatott, hogy Katar nem a német kormánnyal, hanem a német vállalatokkal fog üzletet kötni, és úgy tűnik, hogy azon a szinten minden rendben van a fejekben, eddig legalábbis még egy igazgató sem kezdte őket sértegetni. Az igazi döfést azonban csak ezután vitte be al-Kaábi: közölte, hogy a Habeck-féle megszólalások pusztán szavak, a lényeg az, hogy Németország üzletelni fog Katarral. Márpedig a katariak profi szemléletű üzletemberek, akik

nagyban gondolkodnak a kicsinyes retorikai szólamok helyett.

Mint mondta, ékes bizonyítéka ennek az a 27 évre, évi négymillió tonnáról szóló LNG-szerződés, amit éppen megkötöttek a kínai Sinopeckel.

Azt már nem tette hozzá, hogy a „nagybani játék” kategóriájába jelen pillanatban és helyzetben Németország legfeljebb a futottak még kategóriában indulhat. 

Címlapkép: 
Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter. MTI/EPA/Clemens Bilan

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madar299
2022. november 24. 08:08
A Németek még csak most tanulják meg az újkori "demokráciát" értelmezni , eddig úgy volt , hogy Ők v.kinek számítonak , ez után majd ha megmutatják nekik , hogy merre nyílik az ajtó , akkor biztosan nagyon meg lesznek sértődve. Ja kérem a nemzetközi helyzet fokozódik , az élet meg nem örökké habostorta.
nakatomi
2022. november 24. 08:08
Azért azon a 4 millió tonnán kívül még csak csurran-cseppen valami a németeknek is. Tekintve, hogy Katar LNG exportja évente 77,1 millió t. Ehhez persze szükség lesz némi alázatot tanulniuk a németeknek, de az menni fog. https://www.mei.edu/publications/qatar-and-global-lng-potential-pivot-asia-europe
ThunderDan
2022. november 24. 08:08
Most mi a probléma? USA- és katari stb. FÜGGÉS. Ezt akarták, ugye. Most mi a probléma?
Pierre
2022. november 24. 08:07
a magyar kormany beszologat az eu-nak, mikozben tartja nekik a markat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!