Ronaldo - a király visszatér: kevesebb pénz, több motiváció?

2021. szeptember 01. 20:11

Komoly krimiírók is megirigyelnék azt a forgatókönyvet, ahogy a Manchester United visszaigazolta korábbi klasszis játékosát a Juventustól. Lássuk ennek a történetét - Mandiner elemzés.

2021. szeptember 01. 20:11
null

Szabó Balázs írása

Az angol meló

2003. augusztus 6. Lisszabon. Közel 50 ezer néző előtt egy 18 éves melírozott hajú, fülbevalós srác bolondot csinál a komplett manchesteri védelemből. Martin Edwards, a korábbi Manchester United elnök elmondása alapján a mérkőzést követően a csapat játékosai (köztük Ole Gunnar Solskjaer) jelezték az akkori menedzser, Sir Alex Ferguson felé, hogy ezt a játékost mindenképp le kell igazolni, mert valami olyat láttak benne, amire csak nagyon kevés játékos lehet képes.

2021. augusztus 26. Felröppen a hír, hogy egy korábbi United játékos közel áll a Manchester Citybe történő igazoláshoz. Ole Gunnar Solskjaer, a csapat korábbi játékosa és jelenlegi menedzsere érezte, hogy ismét lépnie kell. Elsőnek felhívta Ed Woodwardot, a csapat vezérigazgatóját, hogy lehetséges-e az említett játékos szerződtetése. Miután a válasz egy gyors igen volt, beindult a csapat korábbi játékosaiból és Fergusonból álló hálózat akciója.

A képen: Ronaldo és Solskjaer összeölelkezik egy gól után 2006-ban, még Manchesterben. Fotó: PAUL ELLIS / AFP
A képen: Ronaldo és Solskjaer összeölelkezik egy gól után 2006-ban, még Manchesterben. Fotó: PAUL ELLIS / AFP

Természetesen gyorsan felismerték milyen hatása lesz, ha a játékost Pep Guardiola csapatának sikerül megszereznie. Amellett, hogy ismét egy halálos fegyver húzná fel a kék mezt Manchesterben, nem vetne jó fényt az igazolás a vörösökre sem. Blama lenne a mostani játékosok szemében, hogy nem próbálták felvenni a kesztyűt az igazolással kapcsolatban, illetve az új igazolások magukhoz csábítását sem segíteni igazán elő. A szponzorokról illetve a csapat szurkolóiról ne is beszéljünk! Ellenben a leigazolása óriási pluszt jelentene a klubnak mind a pályán, mind azon kívül.

 

 

 

 

Ferguson, aki vezető szerepet töltött be az ügyben, felhasználta jó kapcsolatát és meggyőző képességét mind a játékos, mind az ügyeit intéző játékosügynök, Jorge Mendes irányába. Mellettük több, korábbi nagy játékos, köztük Rio Ferdinand és Patrice Evra folyamatos hívásokkal, üzenetekkel bombázták a játékost és próbálták felvázolni neki, hogy milyen dicsőséggel járhat számára, amennyiben visszatérne az Old Traffordra. Huszonnégy órával később az akció végül sikeresen lezárult.

A Manchester United hivatalosan is bejelenti, hogy szerződtette a csapat régi-új játékosát, Cristiano Ronaldót 15 millió euróért plusz 8 millió bonuszokért

a Juventustól és két éves szerződést kötnek vele, ahol évenként körülbelül 20 millió eurót fognak neki fizetni.

 

 

Repedések a felszín alatt

Az elmúlt egy évben számtalanszor lehetett hallani, hogy a portugál klasszis nem érzi jól magát a Juventusnál. Szüntelenül pletykákat olvashattunk esetleges távozásáról, szóba került a PSG, a Real Madrid és a Manchester City is, de ha Ronaldónál bármikor rákérdeztek az újságírók, mindig következetesen kiállt a maradása mellett.

Az idei szezonra azonban teljesen bizonytalanná vált a csapaton belüli helyzete.

A nyilvánosság felé szakadatlanul azt kommunikálta a játékos és a klub, hogy Ronaldo mindenképp a csapat játékosa marad. Miután az előző szezonban a legjobb tizenhat között búcsúztak a Bajnokok Ligájától, a klub elnöke, Andrea Agnelli a csapat »oszlopaként« beszélt Ronaldóról, és minden hírt, ami felröppent az esetleges eligazolásáról, rossz viccnek titulált.

Agnelli a következőket nyilatkozta a szezon megkezdése előtt:

„Semmi jel nem utal Ronaldo távozására, sem a klub sem a játékos részéről.

Nagyon boldogok vagyunk, hogy a csapatunkban tudhatjuk, és amint befejezi jól megérdemelt pihenését (szerk: az Európa-bajnokság után) csatlakozik a csapathoz és megkezdi a felkészülést”.

Ez később így is lett, végigcsinálta a felkészülést, és bajnokin is pályára lépett a Zebracsíkosoknál.

Bár a felszínen úgy tűnt minden rendben van, a folyamatos pletykák és találgatások mégis arra engedtek következtetni, hogy valami nem stimmel a csapat és Ronaldo körül.

Mik voltak azok a háttérben zajló folyamatok, amik idáig vezettek?

A Juventus ismét az olasz bajnoki cím egyik legfőbb várományosaként kezdi meg a szezont és a Bajnokok Ligájában is jó esélyekkel indul el.

De akkor Ronaldo miért akart ennyire távozni?

Habár a csapatnak sok kitűnő játékosa van, az egyértelműen kijelenthető, hogy nincs egy szinten az elit csapatokkal, legyen szó akár a PSG-ről, a Bayern München-ről, de talán még  a Manchester United is egy más kávéház. Márpedig, ha meg szeretnék nyerni a Bajnokok Ligáját, előbb-utóbb ezeket a csapatokat is le kell győzniük. Ronaldo már most ötszörös BL győztes, és még két ilyen trófea megszerzésével beállítaná a rekordot. Jelenlegi 134 góllal listavezető a sorozatban és még ki tudja hol lehet a vége.

Emellett Ronaldónak kifejezetten fontos saját megítélése. Szereti, ha szeretik. Amennyiben az elkövetkező két-három szezonban felül tud kerekedni örök riválisán, a  PSG-be igazoló Messin, úgy talán minden idők legnagyobb játékosaként fejezheti be a labdarúgást. Erre úgy érezte Torinóban nem lenne lehetősége.

Miért engedte el a Juventus?

Az Olaszországban töltött időszak alatt 134 mérkőzés során 101 gólt szerzett, és nagyban hozzájárult a három nagy hazai trófea begyűjtéséhez. A Juventus oldaláról azonban nem biztos, hogy azért költöttek el 100 millió eurót egyetlen játékosra 2018-ban, hogy mindössze a hazai trófeák megszerzésében segítse őket.

Az öreg hölgynél abban reménykedtek, hogy a támadó érkezése újra Bajnokok Ligája győzelmet hozhat,

amit utoljára 1996-ban tudtak elnyerni a Zebrák. Ebben sem Ronaldo, sem a három különböző szezon alatt dolgozó három különböző edző sem sem volt képes sikert elérni, hiszen még az elődöntőig sem jutottak el ezen időszak alatt.

Természetesen nem csak a pályán látottak vezethettek a távozáshoz.

A koronavírus következtében az összes nagy csapat mellett a Juventusnak is pénzügyi nehézségei támadtak,

és nem bírták el Ronaldo évi 100 millió eurós költségét (éves fizetése és az átigazolásból származó amortizációs költség).

Annak ellenére, hogy Bajnokok Ligáját nem nyert a klub Ronaldo segítségével, nagy szerepe volt a portugál klasszisnak a Juventus márka felemelésében. Sokkal több nemzetközi támogatója és szurkolója lett a klubnak, illetve markánsan nőtt a követőik száma a közösségi médiafelületeken, ezáltal a márka is felértékelődött. Ronaldo tehát elvégezte, amire itt képes volt, de láthatóan motiválatlanná vált az olasz csapatnál.

Ezeket áttekintve kijelenthetjük, hogy Ronaldo megérett a távozásra mind a Juventus, mind a játékos oldaláról tekintve.

 

 

Második felvonás

Sokak szerint a portugál klasszis visszaigazolása volt a legjobb transfer, amit a Vörös Ördögök végrehajtottak azóta, hogy először szerződtették Ronaldót Portugáliából. A különböző közösségi oldalak felrobbantak a szurkolók örömétől a hír hallatán. 2003 és 2009 között rengeteg szép pillanatot szerzett nekik a Vörös Ördögök mezében, de kérdés, hogy mire számíthatnak most a 36 éves Cristiano Ronaldótól?

Mióta elszerződött Angliából, játéka komoly változásokon ment keresztül.

Ronaldo pályafutásának kezdeti időszakára inkább a cselezőkészsége, látványos egyéni megmozdulásai voltak jellemzők, ám ez teljesen megváltozott. A portugál világklasszisra mára a tökéletes befejezőcsatár szerepe jutott. Támadásfelépítésekből, labdajáratásokból és a védekezésből gyakorlatilag teljesen kivonja magát, játéka tökéletesen a tizenhatoson belüli befejezésekre összpontosul.

Életveszélyes befejező csatárként a legtöbb gólját a tizenhatoson belülről szerzi, illetve jelenlétével, a védők lefoglalásával lehetőséget teremt a többi támadó számára.

Beadásoknál is abszolút céljátékos, képes bármelyik testrészével a gólszerzésre. Félelmetes emelkedésével és egyérintős befejezéseivel pedig nem sokat tudnak kezdeni a védők.

Egy dolog azonban mit sem változott, a góljainak a száma. Nézzük meg az elmúlt évek statisztikáit:

Cristiano Ronaldo karrierje számokban

Bajnoki mérkőzések 2002-2003-tól 2020-2021-ig

Mi lehet a szerepe a csapatban?

Ha megnézzük a Manchester United kialakult keretét, láthatjuk, hogy az egyetlen poszt, ahova indokolt volt játékost szerződtetni, az a center pozíció, hiszen Edinson Cavani esetleges távozásáról is sokat lehetett hallani, de amennyiben mégis marad, úgy is kérdéses lett volna, hogy a 34 éves támadó egyedül képes-e jól teljesíteni az egész szezonban, hiszen ilyen típusú, erős befejező csatárból csak egy állt rendelkezésére Solskjaernak.

Ami biztos, Ronaldóval kiegészülve ez a szemtelenül fiatal csapat igazi kihívója lehet az elit csapatoknak mind a Premier League-ben mind a Bajnokok Ligájában. Nem lesz könnyű feladat a norvég menedzsernek, hogy összerakja az új támadó gépezetet és hogy megtalálja Ronaldo helyét olyan nevek között mint: Cavani, Mason Greenwood, Marcus Rashford, Jadon Sancho, Anthony Martial vagy Bruno Fernandes. Erre szokták mondani, hogy kellemes problémák.

Játéktudása mellett az az ultra-professzionális személyiség és győztes mentalitás is meghatározó lehet annak érdekében, hogy a csapat ismét rálépjen a régi sikerek útjára.

Egy másik érdekesség, hogy Ronaldo érkezésével akár vissza is térhetnek a klasszikus 4-4-2-es felállásra, amivel tovább őriznék a Manchester United és az angol labdarúgás tradícióit.

 

A portugál sztár megjelenésével gyanítható, hogy lesz, akitől meg kell váljon a csapat. Erre a legnagyobb esélye Jesse Lingardnak van, aki az előző idényben a West Ham United csapatában szerepelt kölcsönben és jó eséllyel kivásárolnák a szerződéséből. Amennyiben ez megtörténne, az nagyban fedezné a Ronaldóért kifizetett összeg javarészét. Rajta kívül lehet még esély Cavani vagy Martial távozására is, de még az is előfordulhat, hogy értékesítik azt a Pogbát, akinek jövő évben jár le a szerződése. Kérőkből nem lenne hiány.

7-es mez kérdése

Mióta bejelentették Ronaldo igazolását, az egyik legforróbb téma, hogy mi lesz CR7 7-es mezével? A jelenlegi helyzet és szabályok értelmében nem szerepelhet ebben a mezben az angol klubban. Ennek oka pedig nem más, mint, hogy a Premier League szabályzatának értelmében nem változtathat meglévő mezszámokon a csapat, és ők azt már egyszer Cavaninak adták erre az idényre. Ennek orvoslására két lehetőség marad. Az első, ha egy

különleges kérvényt adnának be a szövetség számára, hogy engedélyezzék a szám módosítását, amire még soha nem volt példa,

míg a másik az uruguayi támadó távozása lenne. Amennyiben egyik sem történik meg, úgy Ronaldonak másik számot kell választani erre az idényre.

Tőzsdei hatás

Természetesen a transferrel kapcsolatban nem szabad megfeledkeznünk a háttérben zajló pénzügyi folyamatokról sem. A bejelentés után egyből megugrott a klub részvényeinek értéke a tőzsdén 8%-al, ami 250 millió eurós növekedést jelent a market cap-ben, amely megmutatja, hogy a piac árazása alapján mennyit ér a társaság egy adott pillanatban.

Ezen felül a CR7 márka újra magukhoz történő kapcsolása és az egyik leginkább piacképes játékos szerződtetése a  továbbiakban is komoly összegeket hozhat a konyhára.

Szokták mondani, hogy felmelegítve csak a káposzta jó. Kérdés, hogy a Manchester - Ronaldo kapcsolat újrakezdése tud-e ismét olyan sikeres lenni, mint korábban, vagy csak egy fantasztikus karrier leágazásának lehetünk majd szemtanúi. Az elkövetkező hónapokban minden valószínűség szerint erre is választ kapunk.

 

A nyitóképen: „Ugye, megmondtam, hogy visszajövök?" A manchesteri Old Trafford stadionban készített kép Cristiano Ronaldóról, a Juventus portugál játékosáról. A Manchester United 2021. augusztus 27-én bejelentette, hogy leigazolta a Juventustól az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldót. Ronaldo 2003 és 2009 között nyolc trófeát - közte 2008-ban Bajnokok Ligáját - nyert a Manchester United csapatával. Fotó: MTI/EPA/Peter Powell

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JMoflicheque
2021. szeptember 05. 10:40
Hiába jó játékos, szenzációs fizikai adottságokkal, én akkor is csak egy kis köcsög_buzinak tartom.....
Dénia
2021. szeptember 05. 10:40
Ez a Ronaldo szerintem nem az a típus, aki úgy gondolja, hogy a csúcson kell abbahagyni. Az utolsó percig csinálni fogja, amíg csak lehet. Akkor is ugyanilyen szenvedéllel, amikor már nem ő lesz a világ legjobb focistája. Nem fogja érdekelni. Ugyanúgy fog örülni az ezredik gólnak is,mint amit először rúgott fontos meccsen.
hini
2021. szeptember 05. 10:40
én is így gondolom
gyaloggos
2021. szeptember 02. 17:02
BIZTOS, hogy nem! "a Manchester - Ronaldo kapcsolat újrakezdése tud-e ismét olyan sikeres lenni, mint korábban," EZ a MU egy fiatal csapat, ebbe már nem kellett volna visszahozni a 36 éves Ronaldot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!