A kínai téli olimpiára Csehországon keresztül vezet az út

2021. november 10. 20:29

Az idei évben olyan tettet hajtott végre a női jégkorong-válogatott, amilyenről néhány éve még álmodni sem mertünk: a világbajnokság legmagasabb osztályában szerepelhetett. Most néhány nap alatt még ezt is felülírhatja! Amennyiben sikerrel szerepel a csehországi olimpiai selejtezőn, akkor ott lesz a február 4-én kezdődi pekingi téli olimpián.

2021. november 10. 20:29
null
Edvi László

A jövő februári téli olimpián a női jégkorongozók mezőnyében 10 csapat vehet részt. A sportág női változatában „az időszámítás kezdete óta” Kanada és az Egyesült Államok kimagaslik a mezőnyből. Ők csak egymás ellen tudnak értékelhető meccseket vívni. Természetesen az augusztusi világbajnokságon is megközelíthetetlenek voltak. Kettejük döntőjét Kanada 3-2-re nyerte, hosszabbítás után.

A két nagyon kívül a mögöttük végző négy válogatott, Finnország, Svájc, Oroszország (bárhogy is hívják majd Pekingben) és Japán kvalifikálta még magát a 10-es mezőnybe.

Továbbá automatikusan résztvevő a házigazda Kína. A maradék három helyért harcol 12 csapat ezen a héten. Három helyszínen, a német Füssenben, a svéd Luleaban és a cseh Chomutovban.

Magyarország a német határhoz közel (Karlovy Vary és Drezda között) található Chomutovban játszik. A házigazdákon kívül a lengyelekkel és a norvégokkal küzd majd. A jégkorongot jól, ám a női változatát kevésbé ismerőket szeretném megnyugtatni, hogy itt nem ugyanazok az esélyek, mint lenne a férfiaknál egy ilyen kvartettben. Magyarul: női válogatottunk nem esélytelen Norvégia és Csehország ellen.

Az utolsó edzés jó hangulatban telt. Fotó: MJSZ / Vörös Dávid
Az utolsó edzés jó hangulatban telt. Fotó: MJSZ / Vörös Dávid

Női jégkorongban 42 országnak van válogatottja. A jelenlegi rangsorban Magyarország a 10., de talán sokan emlékeznek rá, hogy az augusztusi vb-n a kilencedik helyen végzett, megelőzve az általa legyőzött Dániát.

Norvégia nem volt ott a világbajnokságon, és a ranglistán három hellyel van Magyarország mögött. Lengyelország csak a 19.

Az utóbbiban szereplők képességeivel a hazai szurkolók is tisztában vannak, mert a nemzetközi bajnokságban, az EWHL-ben szerepelnek játékosai, és rendre kikapni járnak a két magyar élklubhoz, a MAC-hoz, és a KMH-hoz. Jó, hogy velük kezdenek a lányok, egy megnyugtató győzelem megalapozhatná a jó hétvégét. Ez a mérkőzés hamarosan, pontosan délben kezdődik. A sorsolásnak köszönhetően a második találkozón (szombaton) a norvégokkal játszanak a mieink. Ott már nem lehet egyértelmű győzelmi esélyekről beszélni. De valószínűleg meglesz. Ha a papírformának megfelelően mindkét csapat nyeri az első két találkozóját, akkor

óriási csata lesz az olimpiai indulásért vasárnap délután Csehország és Magyarország között.

60 (maximum 65) perc alatt kell eldönteni, hogy ki mehet Pekingbe. Az is lehet, hogy büntetőlövésekkel.

A program összeállításakor a csehek maximálisan sportszerűtlenek voltak velünk szemben, de nevezzük ezt jóindulatúan a hazai pálya előnyének. Ugyanis a cseh-lengyel találkozó szombaton 6 óra körül ér véget, míg a magyar-norvég este 10 óra után. És a magyaroknak 17 órával később már ismét jégen kell lenniük a (vélhetően) sorsdöntő találkozón. Négy órával áll kevesebb a mieink rendelkezésére a pihenésre, regenerálódásra, mint a cseheknek, és ez ilyen tempó mellett sok mindent eldönthet.

Három győzelem olimpiai szereplést érne. Fotó: MJSZ / Vörös Dávid
Három győzelem olimpiai szereplést érne. Fotó: MJSZ / Vörös Dávid

Csehország jobb csapat, de nem annyival, hogy ne lehessen legyőzni. A vb-n ugyan hamar eldöntötték a mérkőzést ellenünk, de 0-4-et követően egészen jól összekapta magát csapatunk.

Dabasi Réka, majd Gasparics Fanni is betalált, sőt Kreisz Emma egy büntető értékesítésével egész közel hozhatta volna a lányokat az ellenfélhez

, ám akkor nem talált be. Reméljük most nem ad félmeccses előnyt válogatottunk, amely lényegesen erősödött a legutóbbi, csehek elleni tétmeccs óta. Ugyanis visszatért a magyar női hoki egyik legjobbja, Huszák Alexandra, aki nagyon hiányzott a vb-n.

Nem mi leszünk az esélyesek vasárnap, de született már sok csoda a jégen. 

Milyen varázslatos lenne, ha ismét magyar hokicsapatot látnánk az olimpián! Pontosabban először látnánk. Mert amikor utoljára voltak ötkarikás játékokon magyar korongosok (férfiak, hiszen akkor még női változat nem is volt) a mostani rajongók nagy része még nem is élt. Aki meg élt, az hiába kereste a tv-újságban az adást, mert az 1964-es téli játékokról csak rövidke összefoglalók érkeztek a (nem földrajzilag, hanem politikailag!) távoli Innsbruckból.

 

A chomutovi olimpiai selejtező programja:

Csütörtök, 16:00: Csehország–Norvégia

November 13., szombat, 16:00: Lengyelország–Csehország
November 13., szombat, 20:00: Magyarország–Norvégia

November 14., vasárnap, 16:00: Csehország–Magyarország
November 14., vasárnap, 20:00: Norvégia–Lengyelország

 

A nyitóképen:  Reméljük Chomutov lesz a női jégkorong Szapporoja! Foto: MJSZ/ Vörös Dávid

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2021. november 12. 23:29
hajrá, copfosok!
anegy_
2021. november 11. 11:36
Hajrá lányok! Hajrá Magyarország!
yanoo
2021. november 11. 11:21
Chomutov a cseh borsod fővárosa, Fekete cseh- nek nevezik a csehek. Egyébként nekem meg női jégkorongos álmaim vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!