A Csehország elleni győzelemmel a magyar válogatott kiharcolta a továbbjutást a középdöntőbe a spanyolországi női kézilabda-világbajnokságon

2021. december 05. 04:57

A magyar válogatott magabiztosan győzött Csehország ellen a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság csoportkörének második fordulójában. Ezzel a mieink továbbjutottak a középdöntőbe.

2021. december 05. 04:57
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, szerdán elkezdődött a női kézilabda világbajnokság Spanyolországban, ahol csütörtökön a magyar válogatott a szlovákok elleni hatgólos győzelemmel mutatkozott be.

A vb csoportkörének második fordulójában a nemzeti csapatunk Csehországgal mérkőzött meg Llíriában. Igaz, hogy Szöllősi-Zácsik Szandra szerdán csatlakozott a magyar válogatotthoz, de Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány ezúttal sem nevezte őt a meccskeretbe, – ahogy Szlovákia ellen sem tette –, továbbá Szemerey Zsófia maradt ki a csehek elleni csapatból.

Klujber Katrin, a magyar (balra) és Veronika Malá, a cseh válogatott játékosa a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának második fordulójában játszott mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 4-én. MTI/Illyés Tibor
Klujber Katrin, a magyar (balra) és Veronika Malá, a cseh válogatott játékosa a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának második fordulójában játszott mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 4-én. MTI/Illyés Tibor

Csehország góljával kezdődött a mérkőzés, ám a Szlovákia elleni meccs embere, Háfra Noémi gyorsan válaszolt erre egy gyönyörű átlövésgóllal – ezen a tornán újra kitűnő formában kézilabdázik a még mindig csak 23 éves játékos. Azonban ezen az összecsapáson nem Háfra játszott a legjobban, hanem ezúttal

Klujber Katrin vette át a vezérszerepet. A 22 esztendős jobbátlövő 4. percben szerzett góljával először vezetett a magyar együttes (3-2).

Kezdetben a cseheknek sikerült beejteniük a labdát Szikora Melinda fölött a hálóba, ám utána sorozatban háromszor is elrontották az ejtést. Míg a mieink négygólos előnyt alakítottak ki (8-4) a 12. percben Klujber bátor betörésgólja révén. Ekkor a csehek szövetségi kapitánya, Jan Basny ki is kérte az első idejét, és a láthatóan kemény fejmosás hatott a játékosaira, két perc alatt kétszer vették be a magyar kaput, így felzárkóztak két gólra (8-6). A magyar hölgyek pedig támadásban kicsit beragadtak, azonban megint Klujber brillírozott és húzta ki a csapatot a kisebb hullámvölgyből, a 17. percben szerzett góljával megint háromgólos volt az előnyünk (9-6). Ekkor kritikus időszakon ment át a magyar alakulat, ám Klujber mellett Márton Gréta és Kácsor Gréta is villant egyet, így maradt a három közte (12-9).

Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya magyaráz a játékosoknak a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának második fordulójában Csehország ellen játszott mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 4-én. MTI/Illyés Tibor

A 22. percben emberhátrányba kerültünk, ezt kihasználva az ellenfél két perc alatt felzárkózott egy gólra (12-11). Erre reagálva Golovin is időt kért. Azonban ez nem zavarta meg az egész meccsen remeklő Markéta Jerábkovát, a cseh balátlövő kiegyenlített a 25. percben (12-12). Érdekesség, hogy Jerábková 2020 nyarán igazolt az Érdtől a jelenlegi csapatába a Thüringer HC-ba, így a német élvonalbeli bajnokságban is nézett már farkasszemet a Bietigheimben védő Szikorával. Idén szeptember 29-én a két német gárda csatáját a magyar kapus együttese nyerte meg 33-24-re.

Az egyenlítésre azonnal válaszolt Kácsor, aki akárcsak az első góljánál, megint zseniálisan vette be az ellenfél kapuját, miután nagyon becsapta a védőket és a kapust egyaránt. Az ihletett formában játszó Klujber pedig újabb gólt szerzett, így megint kettőre növeltük a különbséget (14-12), jól jöttünk ki az időkérésből, de nem sokáig. Tóth Eszter és Lukács Viktória kapott kétperces kiállítást, így kettős emberelőnybe kerültek a csehek a 27. percben, és Jerábková gyorsan be is dobta az ötödik gólját (14-13).

Ezután viszont Vámos Petra percei következtek. A 21 éves irányító sorozatban három gólt jegyzett kettős emberhátrányban (17-15), ez a klasszis teljesítmény tartotta a lelket a magyar csapatban ebben a nehéz periódusban.

Szikora pedig a 30. percben bemutatott egy rendkívül fontos védést, majd az első félidő utolsó másodpercében Klujber a saját kapujától tíz méterre dobta el elemi erővel a labdát, amit a cseh kapus, Petra Kudlácková a felső lécre tolt. Így a szünetre maradt a 17-15.

Vámos Petra, a magyar (balról a második) és Kamila Kordovská (balra) a cseh válogatott játékosa a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának második fordulójában játszott mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 4-én. MTI/Illyés Tibor
Vámos Petra, a magyar (balról a második) és Kamila Kordovská (balra) a cseh válogatott játékosa a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának második fordulójában játszott mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 4-én. MTI/Illyés Tibor

A második játékrész is cseh góllal indult Malá révén egy gyors indítás után (17-16). A 33. percben azonban egy remek védekezést követően Klujber szerezte meg a labdát, s rohant vele végig a pályán, majd magabiztosan vette be az ellenfél kapuját (18-16). Majd épp őt küldték ki a bírók két percre – ez már a negyedik cseh emberelőny volt, miközben a riválistól még nem állítottak ki senkit sem. Sokáig jól védekeztünk, ám egy másodperccel a kétperces kiállítás lejárta előtt Michaela Holánová büntetett (18-17).

A 36. percben megkapta a magyar csapat az első emberelőnyét. Ez új lendületet adott a mieinknek, s három perc alatt három gólt szerezve megint négygólos lett az előnyünk (21-17)

– legutóbb a 12. percben volt ekkora a különbség. Jött is a cseh időkérés, ami után dobott egy gólt az ellenfél, ám ezután már nem volt ellenszere a magyarok játékára.

Védekezésben Márton szerzett megint labdát, az ellentámadás végén Háfra lőtt bombagólt, majd Szikora védése után Klujber szerzett szép gólt, utóbbi ezután megint elcsent egy labdát az ellenféltől, az ezt követő magyar támadás végén pedig hetesből is eredményes volt. Ezzel a 42. percben először vezettünk hattal (24-18). Klujber ekkor jegyezte a tizedik gólját, ebből nyolcat akcióból ért el.

Szikora Melinda, a magyar válogatott kapusa a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának második fordulójában Csehország ellen játszott mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 4-én. MTI/Illyés Tibor
Szikora Melinda, a magyar válogatott kapusa a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának második fordulójában Csehország ellen játszott mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 4-én. MTI/Illyés Tibor

A védekezésünk is összeállt, így Szikora is könnyebben védett a kiváló blokk segítségével. Majd 26-20-s állásnál, 13 perccel a vége előtt Golovin megint időt kért. Ebből is jól jöttünk ki, mivel

a 48. percben már hét volt közte – ez volt az eddigi legnagyobb különbség a meccs során.

A következő periódusban pedig gyors gólváltások jellemezték a meccset, és tartottuk a hat-hét gólos vezetést, miközben Szikora is bemutatta a meccs legnagyobb magyar bravúrját. Míg a kezdőcsapatunk játékosai pihenőt kaptak, de a csereemberek is jól szálltak be a játékba. Így öt perccel a vége előtt még mindig hattal mentünk (30-24), ahogy az 58. percben is (32-26). Ezzel a győzelmünk már nem volt veszélyben, ám ennek tudatában fellazult a védekezésünk, s zsinórban három gólt dobtak a csehek, míg mi egyet sem.

Így kialakult a 32-29-s végeredmény, s ezzel a győzelemmel a magyar válogatott továbbjutott a csoportból a középdöntőbe.

Az első mérkőzéshez képest fejlődött a játékunk, főleg a védekezésünk, ami az előző találkozón ritkán bizonyult stabilnak. Ezúttal többször is összeállt a védelmünk, labdákat szereztünk, s ebből könnyű lerohanásgólokat dobtunk. Igaz, az előző meccsünkön a szlovákoktól is 29-et kaptunk, bár sokáig úgy tűnt ezúttal kevesebb gólt lő az ellenfél. Az első találkozóhoz hasonlóan a második félidő első felében alakítottuk ki a magabiztos vezetésünket, s utána már nem forgott veszélyben a magyar siker.

Klujber Katrin, a magyar válogatott játékosa a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának második fordulójában Csehország ellen játszott mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 4-én. MTI/Illyés Tibor

A meccs legjobbjának megválasztott Klujber pedig vezére volt a nemzeti együttesnek, védekezésben labdákat csent el, emellett tizenegy gólt dobott, ebből nyolcat akcióból.

Klasszis teljesítményt nyújtott a Ferencváros jobbátlövője, aki pályafutása elején jobbszélsőként játszott, és az ott szerzett tudását kamatoztatja a jelenlegi posztján, s ez ellen nagyon nehéz védekezni. Érdekesség, hogy Bíró Blanka mindössze az 59. perc közepén állt be egy hetes erejéig, amit nem sikerült megfognia.

A lényeg, hogy ezzel a sikerrel a magyar együttes továbblépett a csoportból. A németek pedig már a mieink meccse előtt kiharcolták a továbbjutást, miután ők is legyőzték a cseheket és a szlovákokat egyaránt.

A Magyarország–Németország csoportrangadót hétfőn 20.30 órától rendezik. Annak a meccsnek az eredményét visszük tovább a középdöntőbe, tehát rendkívül fontos találkozó lesz a negyeddöntős helyezések szempontjából.

A csehek elleni győztes meccs után Golovin Vlagyimir és a játékosok közül Klujber Katrin és Lukács Viktória értékelt az M4 Sportnak.

„Nyertünk! Tegnap hazudtam, azt mondtam, hogy 29 kapott góllal nem lehet megint győzni, mégis sikerült a csehek ellen is – kezdte viccesen Golovin az M4 Sportnak adott interjújában. – A védekezésünk valamennyire javult, ám a visszarendeződésünk nem igazán ment jól. Könnyű gólokat kaptunk, ezen javítani kell. Nem Klujber volt a legjobb, hanem a magyar válogatott, Katrin besegített. Szikora Melinda jól védett, nem akartam belenyúlni a mérkőzésbe ezen a poszton. A csehek elleni meccs után másfél órával már a németek ellen készülünk. Éjszaka, ez ilyen műszak” – fejtette ki Golovin az M4 Sportnak.

Klujber Katrin (balra) és Lukács Viktória (jobbra), a magyar válogatott játékosai a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának második fordulójában Csehország ellen játszott mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 4-én. MTI/Illyés Tibor
Klujber Katrin (balra) és Lukács Viktória (jobbra), a magyar válogatott játékosai a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának második fordulójában Csehország ellen játszott mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 4-én. MTI/Illyés Tibor

„Tudtuk, hogy nem lesz könnyű mérkőzésünk ezen a vébén, minden találkozón harcolnunk kell. Akkor is visszajöttünk a meccsbe, amikor a csehek kiegyenlítettek. A hitünk megmaradt, végig harcoltuk, és felszántottuk a pályát a két pontért. Nem gondoltam, hogy ennyi magyar szurkoló lesz a helyszínen a koronavírus-járvány ellenére is, nagyszerű hangulatot teremtettek a drukkerek. Nagyon nagy szükségünk van rájuk. Nagyon rossz érzés volt, amikor Nada (Schatzl Nadine – a szerk.) pozitív koronavírustesztet produkált. Rajtam hat gyorstesztet hajtottak végre, mind negatív lett, de elkülönítettek, a PCR-teszt eredményére vártunk, másnap kiderült, hogy az is negatív lett, így játszhattam. Nada pedig jobban érzi magát szerencsére. Veretlenül kell mennünk tovább, és akkor minden rendben lesz” – mondta Lukács Viktória az M4 Sportnak, aki arra utalt, hogy Schatzl Nadine szerdai koronavírus-gyorstesztje pozitív lett, emiatt azonnal karanténba került, a közvetlen kontaktnak számító szobatársát, Lukácsot szintén elkülönítették akkor. A Győri ETO balszélsőjének, Schatzlnak a PCR-tesztje is pozitív eredményt hozott, emiatt izolációban kell maradnia. A helyére a klubtársa, Fodor Csenge érkezett és csatlakozott a magyar válogatott 18 fős vb-keretébe. A szintén a győri klubot erősítő Lukács PCR-tesztje viszont negatív lett, ezért az ő elkülönítését feloldották, és már a szlovákok elleni meccsen pályára léphetett a jobbszélső.

„Az első félidőt nem úgy kezdtük, ahogy szerettük volna. Védekezésben éreztem némi hiányt, de a második játékrészben remekül játszottunk, és ott eldöntöttük a találkozót. Minden mérkőzésből a maximumot akarjuk kihozni. A védekezésünk meccsről meccsre jobb lesz. Felszabadultabban és jobban játszom, mint korábban. Remélem, hogy ez így is marad, és nem lesznek hullámvölgyek sem nálam, sem a csapat játékában, és ugyanígy megyünk tovább. Az első játékrész végén megpróbáltam a saját térfelünkről gólt dobni, más meccsen is elvállaltam volna hasonló helyzetből, ez most nem sikerült. Nagy elismerés, hogy megválasztottak a meccs emberének, viszont nem azért játszom, hogy ezt a címet megkapjam, hanem azt szeretném, hogy a csapat legyen eredményes” – árulta el Klujber Katrin az M4 Sportnak.

 

25. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SPANYOLORSZÁG, DECEMBER 1–19.)

CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ

E-CSOPORT (Llíria)

Magyarország–Csehország 32-29 (17-15)

MAGYARORSZÁG: Szikora – Lukács V. 2, Háfra N. 3, Planéta, Bordás 3, Vámos P. 3, Márton G. 3. Csere: Bíró B. (kapus), Klujber 11 (3), Kácsor 4, Szabó Laura, Tóth Eszter 2, Kovács Anett, Fodor Cs., Albek 1. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

CSEHORSZÁG: Kudlácková – Zachová 4 (3), Hurychová 2, Kordovská 3, Holanová 2, Jerábková 10, Malá 4. Csere: Rezacová (kapus), Mikulásková, Knedlíková 2, Kovárová 2, Strisková, Andrásková, Cholevová. Szövetségi kapitány: Jan Basny

 

Nyitókép: A magyar válogatott játékosai ünnepelnek, miután 32-29-re győztek Csehország ellen a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának második fordulójában játszott mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 4-én. MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pumuklik
2021. december 05. 18:02
Csak ősztől, de Fradiban kezdett leépülni, ahogy Klujber is. De most öröm látni ahogy játszanak!
vip era
2021. december 05. 18:01
Egy talány,mi történt vele a Fradiban.Lehet látni rajta,hogy sokkal felszabadultabb mióta Győrben van.
pumuklik
2021. december 05. 17:36
Hajrá csajok! Jó látni ezt a fiatal csapatot! Még nagyon sok munka vár rájuk,főleg a védekezés elsajátításában! Azért érdekes, hogy Elek nélkül a két tanítványa (Klujber és Háfra) hogy magukhoz tértek! Ez Golovin mester érdeme!
pollip
2021. december 05. 17:22
Vámos Petra játéka mind a két meccsen nagyon tetszett. Az egész csapat előtt le a kalappal. Csapatként játszottak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!