A Kőbánya SC kitart Turi György mesteredző mellett

2021. december 04. 02:27

Turi György, a Kőbánya SC úszószakosztályának vezetője továbbra is élvezi a klubja bizalmát. Mint írtuk, Turi egyre több korábbi tanítványa hozza nyilvánosságra a tréner edzési módszereit. A kialakult helyzet miatt november 25-én Turi lemondott a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) szakmai alelnöki, elnökségi tagsági posztjáról, valamint az edzőbizottság elnöki tisztéről.

2021. december 04. 02:27
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, Turi György úszóedzőt egyre több korábbi tanítványa bírálja a tréner edzési módszerei miatt. A négyszeres olimpiai ezüstérmes és kétszeres világbajnok Cseh László indította el a lavinát, majd további egykori és jelenlegi úszók – Kozma Dominik, Dara Eszter, Szilágyi Liliána, Orsovai Péter – is megszólaltak az eset kapcsán. A nyilatkozatok szerint a mesteredző lelki terrorban készítette fel az úszókat, s fizikailag is bántalmazta őket. Miközben Turi is nyilatkozott már a magyar sajtóban.

Az ügyre reagálva a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) november 11-én – a rövid pályás úszó országos bajnokság első napján – Kaposvárott tartott elnökségi ülésén megtárgyalta Turi több évtizedes munkája kapcsán nyilvánosságra hozott információkat.

A MÚSZ vezető testülete akkor úgy határozott, hogy öttagú bizottságot állít fel, amely a közeljövőben meghallgatja valamennyi érintettet, és jelentést készít a történtekről. Turi pedig az ülésen közölte, mindenben együttműködik a bizottsággal, és a jelentés elkészültéig önként felfüggeszti a tevékenységét, mint a MÚSZ szakmai alelnöke, valamint az edzőbizottság elnöke.

Mint írtuk, a Turi-ügyet vizsgáló bizottság pedig már megkezdte a munkát, november 18-án ülésezett először.

Egy hétre rá pedig Turi lemondott a Magyar Úszószövetség szakmai alelnöki, elnökségi tagsági tisztségéről és az edzőbizottság elnöki posztjáról.

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Úszószövetség elfogadta a szakember végérvényes lemondását. Ennek kapcsán a MÚSZ közölte Wladár Sándor elnök nyilatkozatát, aki hangsúlyozta, ettől függetlenül a Turi-üggyel foglalkozó bizottság folytatja a munkáját. Ezek után a Kőbánya SC pénteken adta hírül a Facebook-oldalán, hogy rendkívüli elnökségi ülést tartott a Turi kapcsán kialakult helyzet miatt – a mesteredző a kőbányai klub úszószakosztályának vezetője.

A Kőbánya SC közleményét tartalmi változtatás nélkül idézzük:

„A Kőbánya Sport Club elnöksége a Turi György mesteredző körül kialakult helyzet okán rendkívüli elnökségi ülést tartott. Az ülésen meghallgatták a szakosztály edzőit, jelenlegi és korábbi sportolóit, szülőket, akik a feltett kérdésre határozottan megerősítették, hogy a 2014 óta eltelt időszakban – többen arról is nyilatkoztak, hogy sem 2014-et megelőzően – semmilyen fizikai bántalmazásról, vagy lelki terrorról nem volt tudomásuk az uszodai foglalkozások alatt, állításuk és tapasztalatuk szerint ilyen nem volt.

Az elnökség tagjai is nyilatkoztak arról, hogy sem szülő, sem sportoló, sem edző nem jelzett ebben az időszakban olyan problémát, ami a Turi György ellen a sajtó hasábjain megjelent nyilatkozatokat megerősítené. Mivel az elnökség nem nyomozó hatóság és sem a múlt átírása, sem a több évtizede történt események kivizsgálása nem feladata, a meghallgatások alapján az alábbi egyhangú határozatot hozta:

Az elnökség az úszó szakosztály edzői, versenyzői és szülők meghallgatása után az ügyet lezártnak tekinti és tudomásul veszi, hogy a 2019-ben elhatározott szakosztályon belüli szakmai stáb feladatkörének és munkavégzésének átalakítása fokozatosan megtörténik.

Az elnökség az elhangzott nyilatkozatok alapján igaztalannak, rendkívül méltánytalannak és végtelenül igazságtalannak tartja a Turi György úszószövetségi funkcióiról történő lemondását kikényszerítő sajtótámadásokat, felhívja a sajtó képviselőinek figyelmét, hogy a jelenleg a szakosztályban sportoló élversenyzőket és gyermekeiket, a KSC-be úszásra hozó szülőket keressék és tőlük szerezzenek be hiteles információkat az úszó szakosztályban folyó napi munkáról, hangulatról, kérjék ki álláspontjukat a sajtóban a Turi Györggyel szemben elhangzott vádakról.

Az egyesület elnöksége semmilyen okot nem lát arra, hogy Turi Györgytől az egyesület úszó szakosztályának vezetőjétől a bizalmat megvonja” – írta közleményében a Kőbánya Sport Club elnöksége az egyesület hivatalos közösségi oldalán.

Mint arról beszámoltunk, a kőbányai egyesület versenyzői kiválóan szerepeltek a kaposvári rövid pályás úszó országos bajnokságon. Érdekesség, hogy Turi egykori tanítványa, Késely Ajna 1500 gyorson bravúros országos csúccsal (15:55.69) győzött november 14-én az ob-n Kaposvárott, s ezzel első magyar úszónőként teljesített rövid pályán 16 perc alatti időt – az előző rekordot (16:04.13) is Késely tartotta. A november 2. és 7. között rendezett rövid pályás úszó Európa-bajnokságon az újonnan elért legjobb idejével a hatodik helyen végzett volna.

A szenzációs eredményt elért 20 éves Késely hivatalosan még a Kőbánya SC versenyzője, s csak 2022. januártól lesz a BVSC sportolója, viszont szeptember óta a zuglóiaknál készül új edzőjével, Bernek Péterrel. Nos, Késely is többször írt a lelki állapotáról a közösségi oldalán a rövid pályás ob alatt és után egyaránt. Ezekben nem említi Turi nevét, de némi utalást fel lehet lelni, mivel a szeptemberi edzőváltás előtt Késely közel kilenc évig Turival dolgozott együtt a kőbányai klubnál, akinek irányításával többek között felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmet, valamint három ifjúsági olimpiai bajnoki és junior világ- és Európa-bajnoki címet is nyert.

A novemberi rövid pályás úszó ob volt idén az utolsó országos bajnokság, ahol a hazai egyesületek összemérték erejüket. A kaposvári viadal után a Magyar Úszószövetség közölte

a 2021. évi országos bajnokságok összesített pontversenyét: a Kőbánya SC zárt az élen,

a második helyen a Győri Úszó Sportegyesület végzett, és a BVSC lett a harmadik.

A Turi-ügy kapcsán a Mandiner a podcastjében foglalkozik a sportolók lelki terrorban történő felkészüléséről, a megfélemlítésről, az eredménykényszerről az élsportban. A beszélgetés során Dr. Lénárt Ágota sportpszichológus, a Testnevelési Egyetem tanszékvezető egyetemi docense kíméletlenül elénk tárja, hogy milyen hibás edzői mintákkal dolgoznak azok a sportszakemberek és edzők, akik azt hiszik, hogy „az eredmény csak veréssel, megaláztatással érhető el, és hogy le kell rombolni a versenyző személyiségét ahhoz, hogy újra fel tudjuk építeni”.

 

Nyitókép: Turi György továbbra is élvezi a Kőbánya SC bizalmát. MTI Fotó: Illyés Tibor

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2021. december 05. 22:36
Azokat a volt versenyzőket, akik rájöttek, hogy pár fejre koppintás és fenékre ütés papuccsal iránti nosztalgiát milyen jól lehetne kamatoztatni némi média hírnévért cserében! No meg esetleges vágyott posztokért az úszó szövetségben. Milyen okokat akarsz kivizsgáltatni évtizedek után? A főkolompos CsL is csak lelki terrorról mesélt (vagyis ha nem tehetsz azt amit akarsz, akkor téged terrorizálnak, nemde?), a lányok meg a szokásos mesével a szexuális zaklatásról. Arról nem volt szó véletlenül, ami az úszóknál nem ritka, hogy nudista telepet csinálnak az uszodából? S nem edzői utasításra! Szokásos női kettős mérce: aki tetszik annak m inden szabad, aki meg nem, az rád se merjen nézni, mert azt is zaklatásként fogják fel!
szóda
2021. december 05. 22:35
"Az egyesület elnöksége semmilyen okot nem lát arra, hogy Turi Györgytől az egyesület úszó szakosztályának vezetőjétől a bizalmat megvonja" Ezt nyilatkozni azt is jelenti, hogy meghazugtolják azokat a versenyzőket, akik saját tapasztalataikról hitelesen beszámoltak? Mert azok alapján legalább okokat kellne kivizsgálni, de észre sem venni, az vaklátás.
pillepille
2021. december 05. 17:54
Az USA-ban több évtized után is kapnak életfogytiglant az erőszakolók.Tipikus "férfi?"hozzászólás.Ezért nem mernek a nők kiállni magukért,ha megerőszakolják őket,mert nem lehet igazuk.Egész életükben cipelik a terhüket.Emlékszik még valaki a Zsanett ügyre?3 rendőr követett el erőszakot rajta,de senki nem hitt neki.Én a mai napig biztos vagyok benne,hogy megtörtént.Láttam a gúnyos,önelégült nevetésüket a híradóban.Egy barátnőmet 40 éve, este egy kőbányai buszmegállóban rángatta be egy férfi a bokorba és....Nem mert feljelentést tenni,de nem is lett volna értelme,mert nem tudta volna azonosítani.A Kiss László is csak akkor ismerte el a tettét, amikor kiderült,hogy a hölgy még él.Csak lassan azzal a nagy egóval.
bölcsbagoly
2021. december 05. 17:54
Amit persze ő állapit meg, hiszen a vattába burkolt csemetét munkára merte fogni , sőt büntetni is! Az ilyen szülő e-sportra adja a hozzá hasonlóan lusta utódját, ott nem veri fejbe a laptop!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!