Az "Öreg erdészházba" költözött a magyar focista - a Schäfer-sztori

2022. január 23. 12:11

A nyáron Münchenben majdnem kiütötte Németországot az Európa-bajnokságról, amikor 2-1-es vezetést szerzett Magyarországnak. Akkor végül a National11 egyenlíteni tudott, így „életben maradt”, de Schäfer András nevét örökre megjegyezték a német foci rajongói, és vezetői. A Bajnokok Ligája indulásért harcoló berlini csapat, az Union néhány nappal ezelőtt leigazolta őt.

2022. január 23. 12:11
null
Edvi László

Schäfer András akár már a hétvégén bemutatkozhatott volna új csapatában, az Union Berlinben, ám egy kisebb sérülés meggátolta ebben. Így csak a televízióban láthatta, amint új társai a német futball egyik legsikeresebb csapatának, a Borussia Mönchengladbach-nak az otthonában 2-1-re nyernek. Most kis szünet lesz a Bundesligában, két hét múlva, február első hétvégéjén a magyar focista úgy mutatkozhat be Augsburgban új csapata szurkolóinak, hogy az Union jelenleg a negyedik,

Bajnokok Ligája indulást érő helyen van.

Aztán egy fordulóval később az „Öreg erdészházban"  a Borussia Dortmund ellen debütálhat. Azon csapattal szemben, melynek világbajnok hátvédje, Mats Hummels mellől fejelte azt a bizonyos gólt az Eb-n. Valószínűleg ennek köszönheti a mostani szerződést.

 Fotó: MTI/Illyés Tibor
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ki ez a magyar focista, aki a Bundesliga új sztárja lehet?

Schäfer András a múlt század utolsó évében született Szombathelyen, vagyis még csak 22 éves. Az Illés Akadémián ismerkedett meg a labdarúgással, majd 14 évesen az MTK-hoz került.

17 évesen mutatkozott be a magyar elsőosztályban

, majd 19 évesen leigazolta az olasz Genoa. Több Seria A-s találkozóra is nevezték, de abban a pontvadászatban (még) nem kapott szerepet.

2020 telén került Olaszországból a szlovák bajnokságban szereplő Dunaszerdahelybe, és itt már alapemberré vált. 2024-ig szóló szerződést kötött a dunaparti csapattal. Természetesen a korosztályos magyar válogatottakat is végigjárta a tehetséges középpályás, és 2020 nyarán kapott meghívást először a felnőtt válogatottba. Ha valakinek jól jött a 2020-as Európa-bajnokság elhalasztása, akkor az ő. Mert 2021-re beérett.

Schäfer András gólöröme a Németország - Magyarország mérkőzésen a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Schäfer András gólöröme a Németország - Magyarország mérkőzésen a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A korábbi magyar gólkirály, Preisinger Sándor, aki tagja volt 1996-ban az atlantai olimpián szereplő válogatottunknak, edzőként segítette Schäfer András pályafutását. Így emlékszik a fiatal középpályásra:

"Az U21-es válogatottban voltam az edzője, amikor Michael Boris irányította azt a társaságot. András  feltűnően technikás srác volt, de fizikailag még nem tűnt úgy, hogy megállhatja a helyét egy erősebb pontvadászatban. Akkor még hiányzott belőle a jó értelemben vett agresszivitás. Jót tett neki a szlovák bajnokságban tett kirándulás, mert

ott azért ütnek, mint az ipari áram.

A viccet félretéve, a Dunaszerdahelyben megerősödött, és minden esélye megvan arra, hogy a Bundesligában is megállja a helyét."

Schäfer András gólt fejel a Lengyelország - Magyarország mérkőzésen a varsói Nemzeti Stadionban 2021. november 15-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Schäfer András gólt fejel a Lengyelország - Magyarország mérkőzésen a varsói Nemzeti Stadionban 2021. november 15-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Union a német elsőosztály legkülönlegesebb csapata. Berlin azon részén található, mely az NDK része volt, a szovjet megszállás idején. Vagyis 1991-ig a kelet-német bajnokságban szerepelt, mely sokkal gyengébb volt a Bundesligánál. Az újraegyesítés után a többi egykori NDK-s csapathoz hasonlóan nehezen találta a helyét, gyakorlatilag a megszűnés szélére sodródott 2004-ben. Ekkor a

fanatikus szurkolói a saját vérükkel mentették meg, és ezt szó szerint kell érteni!

Ugyanis tízezrével mentek vért adni, és az azért kapott pénzt a klubnak adták. Majd négy évvel később amikor az „Öreg erdészház” átalakítására nem volt pénz, akkor a drukkerek mentek „kubikolni”. Ez egy ilyen klub.

Szalai Ádám (b3), Schäfer András (k), Nagy Zsolt (j) , a lengyel Karol Linetty (b), Matty Cash (b2) és Jakub Moder (j2) a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében játszott Lengyelország - Magyarország mérkőzésen a varsói Nemzeti Stadionban 2021. november 15-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Szalai Ádám (b3), Schäfer András (k), Nagy Zsolt (j) , a lengyel Karol Linetty (b), Matty Cash (b2) és Jakub Moder (j2) a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében játszott Lengyelország - Magyarország mérkőzésen a varsói Nemzeti Stadionban 2021. november 15-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Schäfer András számára az Union kerete szolgál egy jó, és egy rossz hírrel.

Jó, hogy a posztján lévő focisták nem jobbak tőle. A magyar emberek többsége valószínűleg soha nem hallotta Prömel, Öztunali, Möhwald, a japán Haraguchi, és Rani Khedira (nem cserélendő össze világbajnok testvérével, Samival) nevét. Viszont rossz hír, hogy a gárda azzal éri le a sikereit, hogy nagyon egységes, masszív, és egy ilyenbe nem könnyű bekerülni.

Szép feladat lesz, de Schäfer megoldhatja. És akkor akár a Bajnokok Ligájában is szerepelhet egy német csapat játékosaként az ősszel.

A nyitókép: MTI/Illyés Tibor 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2022. március 29. 00:35
Na igen. Volt ott korábban egy Unterhaching is, de ez a múlt, a jövő a gücüké. Meg az Allsyrianskáé a svéd bajnokságban. És a szomáliai jéglabda-válogatotté. (Nem vicc! Földrajzilag ugyanott találjuk őket is, mint az Allsyrianskát. A sportág másik neve bandy, nem keverendő a jéghokival.)
Ildikó99
2022. január 24. 15:53
Igazad van nekem sem engednek irni pedig csak tényeket irok
MayorAnna
2022. január 23. 22:22
Türkügücü München. ... Ez az a München - csak, hogy tugggyam - amelyik a sörcsarnokáról volt volt híres egy időben?
Ezért regisztráltam
2022. január 23. 22:20
Hint: "a múlt század utolsó éve" az összes fontoskodó majom szerint (így szerintem is) 2000, nem pedig 1999 (amikor ugyanis Schaefer úr született.) p.s. Egyébként pedig menjetek a b....s ...ba, ha még azt sem engeditek leírni, hogy Scha:fer... :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!