Sosem látott dömping: öt NB I-es és egy NB II-es játékos is pályára léphet az Afrika Kupán!

2022. január 10. 22:11

Először szerepel a magyar élvonalból ennyi játékos a kontinens legrangosabb futballtornáján.

2022. január 10. 22:11
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

E különítmény legrutinosabb tagja a MOL Fehérvárt (Videotont) immár tizedik éve erősítő, Ianique dod Santos Tavares – művésznevén Stopira – aki 2012 augusztusában mutatkozott be az NB I-ben, és amellett, hogy már 229 élvonalbeli mérkőzésen szerepelt, megbecsültségét az is jelzi, hogy ő a fehérváriak csapatkapitánya. (Stopira egyébként győztes mérkőzésen mutatkozott be az Afrika Kupa nyitónapján: a Zöld-foki szigetek 1-0-ra verte Etiópiát, a védő végigjátszotta a találkozót).

Stopira karrierjében nagy előrelépés lehet egy sikeres Afrika Kupa-szereplés Fotó: MTI/Kovács Tamás
Stopira karrierjében nagy előrelépés lehet egy sikeres Afrika Kupa-szereplés Fotó: MTI/Kovács Tamás

A bajnok Ferencvárost három játékosa is képviseli a kameruni tornán, közülük ketten, Sammy Mmaee és öccse, Ryan Mmaee a marokkói válogatottat erősíti. Érdekesség: annak ellenére, hogy a támadó Ryan nem csak a Fradiban (az NB I-ben, ősszel nyolcszor talált be), hanem hazája válogatottjában is remek formát mutatott (a selejtezőkön hat meccsen négyszer volt eredményes és négy gólpasszt is kiosztott) a hétfői, Ghána elleni győztes mérkőzésen (1-0) a csapat bosnyák szövetségi kapitánya, Vahid Halihodzic még a keretbe sem jelölte, viszont bátyja, Sammy végigjátszotta a találkozót azzal együtt, hogy a selejtezőkön csupán  elvétve kapott lehetőséget.  

amelynek meghatározó futballistája, a selejtezőkről sem hiányzott, sőt gólt is szerzett. A védekező középpályás szerdán mutatkozhat be az idei Afrika Kupán (az ellenfél Mali válogatottja lesz) – győzelmi esélyekkel.

A MOL Fehérvár futballistája, Lamin Jallow az Afrika Kupa egyik újonca (a másik Sierra Leone), Gambia futballistája. A remek fizikumú támadó az NB I-ben nem sok lehetőséget kapott Szabics Imre vezetőedzőtől (mindössze hét bajnokin lépett pályára, gólt nem szerzett), s már csak azért sincs könnyű helyzetben, mert hazája enyhén szólva sem tartozik az esélyesek közé. Jallow – Laidounihoz hasonlóan – szerdán léphet pályára először, amikor is Gambia Mauritániával játssza történelmi, első mérkőzését az Afrika Kupán.  

nem az élvonalban, hanem a másodosztályban, a Nyíregyháza Spartacusban játszik, másrészt csupán az édesapja származik Afrikából (egészen pontosan Szudánból), míg édesanyja Erdélyből származik. A magyarul kiválóan beszélő futballistára leginkább az angyalföldi szurkolók emlékezhetnek: a tavalyi bajnokság utolsó előtti fordulójában ugyanis a mindössze 22 éves tehetség „végezte ki” a Vasast, amely így (hiába emlegették biztos feljutóként) szinte az utolsó pillanatban maradt le újra az NB I-ről. Jaszin Hamed Afrika Kupa-debütálására csupán szombaton, a végső győzelemre is esélyes Nigéria elleni találkozón kerülhet sor.

Nyitókép: a Ferencváros afrikai különítménye a kameruni kontinenstornán is nagyot alkothat! Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd        

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emery4919
2022. július 17. 12:40
Grosics-Buzánszky-Lóránt-Lantos-Bozsik-Zakariás-Budai-Kocsis-Hidegkúti-Puskás-Czibor ---------------- Régi szép idők.
Palika1955
2022. február 04. 05:16
Nem minden böllérnek van ám saját stadionja a kertje végében....
Gèbi
2022. január 12. 20:19
Ez a hír inkább röhejes, de semmiképpen nem szenzáció. Mi több egyenesen szégyen a "magyar" labdarúgásra nézve.
Akitlosz
2022. január 12. 20:19
Nem az a baj, hogy pályára léphetnek az Afrika Kupán, hanem az, hogy pályára léphetnek az NB I-ben és az NB II-ben. Mitől magyar nemzeti bajnokság az névleg, ha gyakorlatilag afrikai bajnokság?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!