Az ukrán futball-legenda, Andrij Sevcsenko: A háború nem megoldás!

2022. február 24. 22:30

Ukrajna egyik nemzeti hőse, az ukrán labdarúgó-válogatott aranylabdás gólrekordere, a nemzeti futballcsapat legsikeresebb szövetségi kapitánya, Andrij Sevcsenko támogatást kér hazájának és békét akar.

2022. február 24. 22:30
null
Bánfalvi Szabolcs

A labdarúgóként aranylabdás, 111-szeres ukrán válogatott Andrij Sevcsenko csütörtökön a közösségi oldalán fejezte ki véleményét az orosz-ukrán válságról: „Kora reggel teljes körű háborút indított Oroszország. Támadások érik a népemet és a családomat. Ukrajna és lakossága békét és területi integritást akar. Kérem, támogassák országunkat, és szólítsák fel az orosz kormányt, hogy hagyja abba agresszióját és a nemzetközi jog megsértését. Mi csak békét akarunk. A háború nem megoldás”– írta az Instagram oldalán a 45 éves futball-legenda, Andrij Sevcsenko.

 

 

A nemzeti csapat csatáraként 38 gólt szerző, ukrán válogatottsági gólcsúcstartó Sevcsenko a válogatott csapatkapitányaként a negyeddöntőig vezette az akkori világbajnoki újonc Ukrajnát a 2006-os labdarúgó-világbajnokságon. A 2012-es lengyel-ukrán rendezésű Európa-bajnokságon is részt vett a nemzeti együttessel.

Sevcsenko a Dinamo Kijev csatáraként robbant be a nemzetközi elitbe, a Bajnokok Ligájában az elődöntőig vezette csapatát 1999-ben. A kijevi klubban és a válogatottban legendás csatárpárost alkotott Szerhij Rebrovval, a Ferencváros későbbi sikeres vezetőedzőjével. Sevcsenko ötszörös bajnok, háromszoros kupagyőztes, egyszeres szuperkupa-győztes lett a kijevi gárdával a hazai porondon.

Az AC Milan játékosaként Bajnokok Ligáját és európai Szuperkupát nyert 2003-ben, Aranylabdát kapott 2004-ben.

A milánói együttessel begyűjtött még egy olasz bajnoki címet, egyszer-egyszer elhódította az Olasz Kupát és az olasz Szuperkupát. A Chelsea légiósaként pedig győzött az angol Liga-kupában.

Az év ukrán labdarúgójának hatszor megválasztott Sevcsenko 2012. július 28-án jelentette be, hogy abbahagyja a labdarúgást a politika kedvéért. A 2012. októberi ukrán parlamenti választáson elindult, de pártja nem jutott be a parlamentbe.

Andrij Sevcsenko ukrán szövetségi kapitányként a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának harmadik fordulójában játszott Ukrajna–Ausztria mérkőzésen Bukarestben 2021. június 21-én. MTI/EPA/Pool/Daniel Mihailescu
Andrij Sevcsenko ukrán szövetségi kapitányként a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának harmadik fordulójában játszott Ukrajna–Ausztria mérkőzésen Bukarestben 2021. június 21-én. MTI/EPA/Pool/Daniel Mihailescu

Már játékosként Ukrajna egyik nemzeti hőse lett, ám ezt tovább tetézte: 2016. július 15-től 2021. augusztus 1-ig szövetségi kapitányként irányította az ukrán válogatottat, amelyet a negyeddöntőig vezetett a tavalyi Európa-bajnokságon. Ott már búcsúzott a tornától a ukrán alakulat, miután 4-0-s vereséget szenvedett a későbbi ezüstérmes Angliától.

Sevcsenko történelmet írt már azzal, hogy Ukrajna először jutott tovább csoportjából a kontinenstornán, és ezt túlszárnyalta azzal, hogy a nyolcaddöntőből is továbbléptek az ukránok, miután 2-1-es győzelmett arattak a svédek ellen. Az utóbbi meccs emberének Olekszandr Zincsenkót válaszották, és mint arról beszámoltunk, a Manchester City balhátvédje szintén kifejtette véleményét az orosz-ukrán konfliktus kapcsán.

Sevcsenkót tavaly novemberben nevezték ki az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Genoa vezetőedzőjének, azonban idén januárban az akkor kieső helyen álló klub menesztette a szakembert.

 

Nyitókép: Andrij Sevcsenko ukrán szövetségi kapitányként a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának harmadik fordulójában játszott Ukrajna–Ausztria mérkőzésen Bukarestben 2021. június 21-én. MTI/EPA/Pool/Daniel Mihailescu

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MORDOR
2022. február 27. 14:25
Ha egy gyerek az osztályban(=Európa) bántja, piszkálja, baszakodik a többiekkel, előbb-utóbb (többszöri figyelmeztetés után) lecsavar egy pofont a tanár(=Oroszország)azután már kár sírni, jajveszékelni, hogy mindenki bántja....
westend
2022. február 26. 14:19
"A háború nem megoldás” - mint ahogy nem volt megoldás ukrán részről éveken keresztül elzárkózni a problémák rendezésétől az orosz féllel, vagy (ha már Nato és eu felé törekvés van) az ukrajnai kisebbségek vegzálása sem volt megoldás, stb. 'Nem-megoldások' egész sora vezetett idáig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!