Drámai végjátékban háromgólos hátrány után győzött Kamerun az Afrika-kupa bronzmérkőzésén

2022. február 06. 02:54

Az utolsó 20 percben rendkívüli izgalmak közepette a házigazda Kamerun 3-0-s hátrányból bravúrosan harcolt ki döntetlent Burkina Faso ellen az Afrika-kupa bronzmeccsén – a torna gólkirálya, Vincent Aboubakar két perc alatt szerzett két góljának is köszönhetően. A rendes játékidő után az Oroszlánok hibátlanul lőve, 5-3-ra nyerték a tizenegyespárbajt, így megszerezték a bronzérmet.

2022. február 06. 02:54
null
Bánfalvi Szabolcs

Az Afrika-kupa bronzmérkőzésén szombaton a házigazda Kamerun játszott Burkina Faso ellen Yaoundéban. A 118-szoros kameruni válogatott, kétszeres Afrikai Nemzetek Kupája-győztes Samuel Eto’o is a lelátón foglalt helyet, mint a Kameruni labdarúgó-szövetség elnöke – 2021 decemberétől áll a szövetség élén.  

A találkozó első húsz percében két ígéretes lehetősége is akadt a hazaiaknak, ám a 24. percben Burkina Faso szerezte meg a vezetést, miután Issa Kabore jobbról adta be a labdát, és a hosszú oldalon az ötös sarkánál remekül érkezett Steeve Yago, és kapásból félig estében a léc alá bombázta a labdát. Ezzel 1-0-ra vezetett Burkina Faso.

A Burkina Fasó-i válogatott Steeve Yago és csapattársai gólöröme az első gól után. Fotó: TotalEnergies Africa Cup of Nations hivatalos Facebook-oldala
A Burkina Fasó-i válogatott Steeve Yago és csapattársai gólöröme az első gól után. Fotó: TotalEnergies Africa Cup of Nations hivatalos Facebook-oldala

A 43. percben jött az újabb hidegzuhany a hazai csapat és közönsége számára. Kabore elképesztő gyorsasággal elfutott a jobb oldalon a tizenhatos vonalánál, a hosszan szöktetett labdát utolérte, és becsúszva, még épp az alapvonalról tudta beadni a játékszert a kapu felé, amit könnyedén meg kellett volna fognia a kameruni kapusnak, ám André Onana ügyetlenül nyúlt a labdához, és beütötte azt a saját kapujába. A VAR-t is igénybe kellett venni, amely megerősítette, hogy a labda nem ment ki az alapvonalon túlra, és érvényes gól született.

Ezzel a hihetetlen öngóllal már kétgólos előnyre tett szert a Burkina Faso.

A lelátón teljes döbbenet ült ki a kameruni szurkolók arcára, egyikük cserét is követelt. Némi joggal, mivel a kameruni csapat nem játszott jól az első kapott gól után, ráadásul nem kezdett a torna gólkirálya, Vincent Aboubakar.

A szünetben Toni Conceicao, Kamerun portugál szövetségi kapitánya pályára küldte Aboubakart, a második félidő mégis ott folytatódott, ahol az első abbamaradt. A 49. percben a vendégcsapat három gólra növelte előnyét, miután a Burkina Fasói csapatkapitány, Bertrand Traoré nagyszerű beadása tökéletesen érkezett Djibril Ouattara fejére, aki az ötösről pontosan és erősen fejelte a kapuba a labdát, a kapusnak esélye sem volt hárítani.

Így Burkina Faso már 3-0-ra vezetett.

Ezután is a vendégek dolgoztak ki lehetőségeket, távoli lövéssel is próbálkoztak, amely nem sokkal kerülte el a kaput. Miközben nem állt össze a kameruni együttes játéka, pontatlan passzokat is elkövettek a játékosok, akik nem vették fel a meccs ritmusat. Ennek ellenére akadt néhány próbálkozása a hazaiaknak, de a Burkina Fasó-i védelem kiválóan működött.

A kameruni Vincent Aboubakar a bronzmeccs hőse és a torna gólkirálya. Fotó: TotalEnergies Africa Cup of Nations hivatalos Facebook-oldala
A kameruni Vincent Aboubakar a bronzmeccs hőse és a torna gólkirálya. Fotó: TotalEnergies Africa Cup of Nations hivatalos Facebook-oldala

A 63. percben alakult ki az első kameruni gólhelyzetet a második játékrészben, azonban az ellenfél kapusa, Farid Ouédraogo és a hátvédek közösen mentettek. Ez felpörgette a hazai csapatot, ezután egyre lendületesebben jatszottak a hazaiak, nyomást gyakoroltak a Burkina Fasó-i kapura. Egy szép távoli lövés után szöglethez jutott Kamerun, a veszélyes beadás utáni kavarodásban a kapura tartó fejest még blokkolta egy védő, de a kipattanót a kameruni csatár, Stéphane Bahoken közelről a kapuba rúgta. A 71. percben szerzett góllal vérszemet kaptak az Oroszlánok, és tovább támadtak.

Néhány perccel később Ouédraogo parádésan hárította a léc alá tartó lövést, majd még egy hatalmas gólhelyzetet hagyott ki a hazai alakulat. A 84. percben Bahoken megint az ötösön belülről lőhetett kapura, viszont a rivális kapusa hatalmas bravúrral védett. Az ebből a szituációból kialakult szöglet után Aboubakar a hosszú oldalon érkezett, és az ötös sarkáról fejelte a labdát a rövid sarokba a 85. percben. Ekkor már csak egygólos volt a különbség, rendkívül izgalmasan alakult a végjáték.

Sőt, a 87. percben a kameruni térfélről ívelt labda érkezett Aboubakar felé, erre reagálva a Burkina Fasó-i kapus kijött 15 méterre a kapujától, felugrott, ám kiejtette a labdát, épp Aboubakar elé, aki kíméletlenül kihasználta az adandó alkalmat, és a hálóba rúgta a játékszert – nem véletlen lett a torna gólkirálya összesen nyolc góllal.

Hatalmas bravúrral harcolta ki a 3-3-as döntetlent Kamerun, tombolt a lelátó a hihetetlen feltámadást látva.

Ouédraogo csúnyán a hátára esett az eset kapcsán, de nem történt szabálytalanság, a VAR is igazolta ezt. A hálóőrt sokáig kellett ápolni, majd a hordágyhoz rögzítve a fején merevítővel vitték le a pályáról. Az egyenlítő gól mellett még súlyos sérülés is hátráltatta a Burkina Fasó-i válogatottat, amely kapuscserére kényszerült.

Vincent Aboubakar két perc alatt szerzett két góljával egyenlített ki Kamerun az Afrika-kupa bronzmeccsén. Fotó: TotalEnergies Africa Cup of Nations hivatalos Facebook-oldala
Vincent Aboubakar két perc alatt szerzett két góljával egyenlített ki Kamerun az Afrika-kupa bronzmeccsén. Fotó: TotalEnergies Africa Cup of Nations hivatalos Facebook-oldala

A rendes játékidő hosszabbításában mindkét oldalon egy-egy fejessel kíséreltek gólt szerezni a felek, de mindkét alkalommal a kapu mellé szállt a labda.

Következett a tizenegyespárbaj az Afrika-kupa legizgalmasabb és legőrültebb találkozóján.

Kamerun kezdett, a meccsen két perc alatt két gólt szerző Aboubakar berúgta az első tizenegyest. A másik oldalon az egész mérkőzésen remeklő Kabore sem hibázott.

A második körben a kameruni Moumi Ngamaleu magabiztosan értékesítette a büntetőt, ugyanígy tett a Burkina Fasó-i Soumaïla Ouattara is. A harmadik kanyarban az Olympique Lyon játékosa, Soumaila Ouattara laposan helyezte a labdát a kapu jobb oldalába, a csereként beállt kapus, Aboubacar Sawadogo a másik irányba mozdult.

Majd az Ajax kapusa,

Onana nagyszerűen hárította Ibrahim Blati Touré büntetőjét,

ezzel a kameruni hálóőr javította a meccsen vétett öngólját. Előnyhöz jutott Kamerun.

A kameruni negyedik végrehajtó, Pierre Kunde lövése után a felső kapufáról a kapuba pattant a labda. Válaszként a találkozó első gólját szerző Yago gyönyörűen bombázott a kapuba, Elbírta a nyomást, ha kihagyta volna a tizenegyest, akkor már véget ért volna a meccs.

Az ötödik rúgó, Ambroise Oyongo abban a tudatban állt a büntető elvégzéséhez, hogy ha belövi, akkor nyer a csapata. Nos,

Oyongo szépen berúgta a győztes gólt, az ellenkező irányba vetődő kapusnak esélye sem volt. A tizenegyespárbajban 5-3-ra nyertek a kameruniak.

A Burkina Fasó-i csapatkapitányt, Bertrand Traorét választották a meccs emberének, aki szomorúan vette át a díjat.

A kameruni válogatott ünnepel a megnyert bronzmeccs után az Afrika-kupán. Fotó: TotalEnergies Africa Cup of Nations hivatalos Facebook-oldala
A kameruni válogatott ünnepel a megnyert bronzmeccs után az Afrika-kupán. Fotó: TotalEnergies Africa Cup of Nations hivatalos Facebook-oldala

A FIFA elnöke, Gianni Infantino is az éremátadók között szerepelt. Az érematadás után a kameruni játékosok óriási ünneplésbe kezdtek, kameruni örömzenére kameruni örömtáncot jártak énekelve, ünnepelve. A Kameruni labdarúgó-szövetség elnökeként öltönyben megjelent Eto’ot is bevették a közös táncba, aki az éremátadó ceremónia előtt lement a pályára, és boldogan gratulált a kameruni válogatott játékosainak és a stábtagoknak.

Ezzel Kamerun mérlege öt arany-, két ezüst- és két bronzérem az Afrika-kupán.

A döntőben Szenegál és Egyiptom mérkőzik meg egymással vasárnap 20.00 órától.

 

Nyitókép: TotalEnergies Africa Cup of Nations hivatalos Facebook-oldala

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!