Minden idők második legnagyobb NB I-es üzlete Myrto Uzuni eladása!

2022. február 01. 18:04

Tegnap éjfélkor zárult a nemzetközi futballpiac téli átigazolási szezonja (a magyar labdarúgásban ez a dátum február 15.), és az egyik legjelentősebb transzfer a Ferencváros albán támadójának értékesítése volt. Egy nem mindennapi transzfer kulisszatitkai...

2022. február 01. 18:04
null

Vámos Tamás írása

 

De lapozzunk kicsit vissza a nem is olyan távoli múltba, már csak azért is, hogy lássuk: egy átlagosnál jobb képességű futballista felfedezése, mentorálása igenis jó üzlet!

Myrto Uzunit 2017-ben (ekkor hősünk még csak 22 éves volt) a jó nevű albán élcsapat, a Laci szerződtette a helyi Apolóniától – mindössze 20 ezer euórért! Bő egy év alatt meg is szolgálta az árát, és 2018. augusztus 31-én – pályafutása során először – idegenlégiósnak állt, a horvát Lokomotíva Zagreb szerződtette. A Laci vezetői elégedetten dörzsölhették a tenyerüket, hiszen a négyéves kontraktus fejében 350 ezer eurót kaptak – tehát majdnem hússzoros haszonnal adták el az albán futball egyik legnagyobb tehetségét.

Uzuni azonban nem töltötte ki a teljes időt, hiszen a Ferencváros játékosmegfigyelő hálózata lecsapott rá (az albán fiú a Lokomotívában 34 tétmérkőzésen 12 gólt szerzett, és hét gólpasszt adott) és a lehető legrövidebb időn belül szerződtették, a magyar bajnok 2020. július 17-én jelentette be, hogy leigazolta őt. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, de albán és magyar források is 1,5 millió euró körüli összeget emlegettek.

aki 76 tétmérkőzésen 41 gólt szerzett, első idényét 15 góllal és hat gólpasszal zárta, és cseppet sem mellékesen a szurkolók a csapat legjobbjának is megválasztották. A tavalyi Bajnokok Ligája-selejtezőkön 8 mérkőzésen négyszer volt eredményes, az Európa Liga csoportkörében öt találkozón két találat fűződik a nevéhez, a Magyar Kupában pedig az egyik legemlékezetesebb találkozóját a Hatvan ellen játszotta, a 9-0-s sikerhez nem kevesebb, mint hat találattal járult hozzá – ilyen teljesítményre idősebb Albert Flórián óta senki nem volt képes a Fradiban.

Nem csak a Fradi, az albán válogatott meghatározó játékosa is lett! Fotó: MTI/EPA Malton Dibra
Nem csak a Fradi, az albán válogatott meghatározó játékosa is lett! Fotó: MTI/EPA Malton Dibra

Az elmúlt napokban felpörögtek az események Uzuni körül, az már sokat sejtetett, hogy bár a Puskás Akadémia elleni mérkőzést végigjátszotta, az Újpest elleni derbin már a meccskeretbe sem jelölte Sztanyiszlav Csercseszov.

Ekkor már ugyanis tudni lehetett, hogy a spanyol bajnokság 14. helyén álló Granada komoly ajánlatot tett érte, a megállapodás rövid időn belül meg is köttetett, majd nyilvánosságra került, hogy Myrto Uzunit három és fél évre, 2025 júniusáig szerződtette új klubja, amely 4 millió eurót fizetett a Ferencvárosnak;

A Fradi sportigazgatója, Hajnal Tamás az üzlettel kapcsolatban a következőket nyilatkozta a közszolgálati sportcsatornán:

„Ez a megállapodás nem csak a Ferencvárosnak, hanem a teljes magyar labdarúgásnak egy hatalmas siker, hiszen az egyik topligába, a spanyol élvonalba tudtunk eladni egy játékost. Körülbelül egy hete kezdett komolyabban érdeklődni a Granada Myrto után, majd érkezett egy ajánlat, de innen kezdve is egy hosszú és göröngyös út vezetett odáig, hogy hétfőn este sor kerülhetett a szerződés aláírására. Amellett, hogy örülünk a megállapodásnak, nem is volt könnyű a döntés, hiszen tisztában voltunk azzal: Uzuni távozásával egyértelműen gyengül a csapat, mivel mi nem tudunk az La Ligából igazolni. Persze, sok minden körülményt figyelembe kellett venni: az anyagiakon túl azt is, hogy ez a játékos karrierjében is egy óriási előrelépés. Tehát összességében azt kell mondjuk: a klub és a játékos szempontjából is ez egy megfelelő pillanat volt!"

A legdrágábbak…

Érdekesség, hogy ezzel a transzferrel Myrto Uzuni az NB I minden idők második legdrágábban eladott futballistája lett. Lássuk az első öt helyezett labdarúgót:

Muhamed Besic (Ferencváros – 4,8 millió euró): A bosnyák szűrő 2014-ben négy és fél millió euróért igazolt az Evertonhoz, az már más kérdés, hogy onnan – több kölcsönjátékot közbeiktatva – ingyen térjen vissza a magyar rekordbajnokhoz. Besic a szigetországi kaland során 42 mérkőzésen lépett pályára a Premier League-ben és 56 alkalommal az angol másodosztályban.

Myrto Uzuni (Ferencváros – 4 millió euró): Hétfő este vált hivatalossá az albán szélső klubváltása, érdekesség, hogy ha a Granada vezetőedzője, Roberto Moreno is úgy gondolja, Uzuni a Puskás Akadémia után vasárnap este 21 órakor a Real Madrid ellen léphet pályára, a Bernabeu stadionban debütálhat új csapatában…

Németh Krisztián (MTK – 3 millió euró): 2008-ban került az akkor mindössze 19 éves Németh Krisztián a Liverpoolhoz, ám ahogy az várható volt, nem tudott megragadni az egyik legnagyobb angol klubnál, de innen indulva is igen kalandos, több országot és földrészt érintő karriert futott be. 13 évvel az angliai transzfer után – a hírek szerint minimálbérért – hazaigazolt a Debrecenhez, ahol fél év után szerződést bontottak vele…

Vancsa Zalán (MTK – 3 millió euró): Az MTK fiatal tehetségének szerződése szintén e hét hétfőn vált teljesen hivatalossá. Zalánt a Manchester Cityhez tartozó cégcsoport szerződtette, ám a 17 éves tehetség nyárig a Hungária körúton marad, majd a belga másodosztályú Lommel együttesében folytatja pályafutását. Érdekesség, hogy a támadó édesapja, Vancsa Miklós sem ismeretlen a magyar futballban, hiszen a Debrecen, az MTK, a Csepel és a Videoton színeiben 291 élvonalbeli mérkőzésen szerepelt, visszavonulása után előbb a Kecskemét, majd évekig a Vasas klubvezetőjeként dolgozott, jelenleg az MTK játékos-megfigyelője.

Dzsudzsák Balázs (DVSC – 2.5 millió euró): Az utóbbi évek egyik legjobb magyar futballistája - válogatottsági csúcstartója (108) - csupán a lista ötödik helyére tudott felkapaszkodni. Debrecenből indulva 21 évesen 2,5 millió euróért lett a PSV Eindhoven labdarúgója, az már más kérdés, hogy a PSV három év után 14 millió euróért passzolta tovább Dagesztánba, az Anzsi Mahacskala együttesének...

Nyitókép Myrto Uzuni a Ferencváros komoly értéke - volt... Fotó: MTI/EPA Valdrin Xhemaj 

        

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2022. február 08. 09:32
Az nem lehetne hogy a magyar bajnokcsapat, mondjuk legalább 90%-ban magyar játékosokkal legyen feltöltve? Tudom hogy ez nem trendi, de mégis. Mostanában a kedvenc csapatom a Paks, csak magyarok játszanak ott.
Doglegy
2022. február 04. 10:54
kamu a 4 millió euró. "bónuszokkal együtt" írják más híroldalak, a kifizetett összeg közelebb lehet a 3-hoz. gondolataim: 1) nem kellenek albánok meg egyebek a Fradiba. magyarok kellenek, ahhoz persze nem ártana utánpótlás is. anyátoknak hozzátok ide ezt a rengeteg négert meg sivatagi rókát. 2) ez az átigazolási összeg kifejezetten alacsony egy 26 éves játékosért, aki 70 meccsen 40 gólt rúgott és kb a Fradi legjobbja volt
Akitlosz
2022. február 04. 10:53
Nem tilos emberekkel kereskedni?
yanoo
2022. február 02. 17:28
Sok siket Myrto! Köszönet az eddigiekért!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!