Mexikó győzelemmel, az Egyesült Államok vereséggel jutott ki a világbajnokságra

2022. március 31. 11:21

Az utolsóként záró CONCACAF térségben a záró játéknap előtt még három csapat pályázott két vb-helyre. A papírformának megfelelően a Katarba kijutó két válogatott Mexikó és az Egyesült Államok lett, de az utóbbi vereséggel érte el ezt a sikert, és csak jobb gólkülönbségének köszönheti, hogy nem kényszerül pótselejtezőre.

2022. március 31. 11:21
null
Edvi László

A CONCACAF, vagyis Észak-, és Közép-Amerika térségében az utolsó fázisban nyolc csapat játszott körmérkőzést. Azt már korábban tudtuk, hogy Kanada elérte a célját, és ott lehet a télen Katarban, de a magyar idő szerint csütörtök hajnali utolsó forduló előtt még a két további hely, valamint az interkontinentális pótselejtezőt érő 4. pozíció gazdára várt.

Három jelentkező volt ezekre, és közülük kettő, Costa Rica és az Egyesült Államok egymás ellen játszott.

Igazi dráma ezen a találkozón azért nem alakulhatott ki, mert a három ponttal többel rendelkező amerikaiak gólkülönbsége 10-el jobb volt, vagyis a Mexikó és Dél-Amerika között található kis ország focistáinak legalább hat góllal kellett nyerniük ahhoz, hogy megelőzzék a nagy államot. Ha Amerika a legjobb jégkorongozóit küldi erre a meccsre talán azok is tudtak volna hozni a kívánt mértékű vereséget, de természetesen az USA-t a legjobb "socceresek" képviselték.

Alig jobban, ahogy a hokisok tették volna, ugyanis 2-0-ra nyert Costa Rica.

Mindkét válogatott 7 győzelemmel, 4 döntetlennel és 3 vereséggel zárt, az amerikaiak azért maradtak az őket legyőzők előtt, mert hattal jobb a gólkülönbségük. Costa Rica-nak a hét győzelméből öt volt egygólos, és a mostanival együtt kettő kétgólos.

14 mérkőzésen összesen 13 gólt szerzett

, úgyhogy nagyon nem átkozhatja a sorsát a gólkülönbség miatt elszenvedett hátrány okán.

Az utolsó félórában, 2-0-nál, amikor már érződött, hogy nem lesz újabb  négy hazai gól, Costa Rica drukkerei egyre gyakrabban nézték a pálya helyett a telefonjukat, hogyan áll a Mexikó-Salvador találkozó. Ugyanis salvadori győzelem esetén még lett volna esély megelőzni a térség foci nagyhatalmát, de csodák ritkán vannak.

Mexikó nyert, és második lett Kanada mögött

, az Egyesült Államok harmadikként jutott ki a vb-re, míg Costa Rica interkontinentális selejtezőt vívhat.

Costa Rica–Egyesült Államok 2–0

Mexikó–Salvador 2–0

Jamaica–Honduras 2–1

Panama–Kanada 1–0

A dohai al-Dzsanub Stadion, a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság nyolc arénájának egyike. A létesítményt Zaha Hadid iraki építész tervezte. Fotó: MTI/EPA/Ali Haider
A dohai al-Dzsanub Stadion, a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság nyolc arénájának egyike. A létesítményt Zaha Hadid iraki építész tervezte. Fotó: MTI/EPA/Ali Haider
Costa Rica egyébként nem esélytelen az interkontinentális selejtezőn, ugyanis Óceánia legjobbjával vívhat. Természetesen Új-Zélanddal, mert az összes térség közül (mióta Ausztrália az ázsiai zónában indul) a legegyértelműbb a "kiwik" első helye saját közegükben. Ez most sem volt másképp', szerda este

az óceániai döntőben Új-Zéland 5-0-ra legyőzte a Salamon-szigeteket

, és 100%-os teljesítménnyel áll jelenleg a selejtezők során, de az erőviszonyokról sokat elárul, hogy a Salamon-szigetek mellett még Tahiti és Pápua Új-Guinea szerepelt a legjobb négy között.

Meglepő lenne, ha a Új-Zéland az interkontinentális selejtező után is makulátlan mérleggel rendelkezne, de azért ne temessük el, mert annyival nem jobb Costa Rica. Mondjuk így: nincs akkor a különbség a két ország között, mint lenne pl. rögbiben, amely sportban

Új-Zéland kb. 200-250 ponttal verné a karibi országot.

Ám a foci más! A fociban két ilyen tudású csapat találkozásakor 90, esetleg 120 perc alatt bármi megtörténhet. Az interkontinentális selejtezők során ugyanis idén egy mérkőzés dönt.

Az al-Bajt Stadion, a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság nyolc arénájának egyike a fővárostól, Dohától mintegy 50 kilométerre északra fekvő al-Korban. Az elhúzható tetejű stadionban 60 000 ülőhely várja a szurkolókat. Fotó: MTI/EPA/Ali Haider
Az al-Bajt Stadion, a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság nyolc arénájának egyike a fővárostól, Dohától mintegy 50 kilométerre északra fekvő al-Korban. Az elhúzható tetejű stadionban 60 000 ülőhely várja a szurkolókat. Fotó: MTI/EPA/Ali Haider
A 2022-es, katari világbajnokságra eddig a következő csapatok kvalifikálták magukat:

Európa (12) : Németország, Dánia, Franciaország, Belgium, Horvátország, Szerbia, Spanyolország, Anglia, Svájc, Hollandia, Portugália, Lengyelország 

Dél-Amerika (4) : Brazília, Argentína, Uruguay, Ecuador

 Észak-, és Közép-Amerika (3) : Kanada, Mexikó, Amerikai Egyesült Államok

 Afrika (5) : Ghána, Szenegál, Marokkó, Tunézia, Kamerun

 Ázsia (és Ausztrália) (5) : Katar, Irán, Dél-Korea, Japán, Szaúd-Arábia

Ez ugyebár 29 ország.

Egy csapat Európából csatlakozik a 32-es mezőnyhöz. Ezt a csapatot már ismernénk, ha nem tör ki az orosz-ukrán háború. Mert Ukrajna érdekelt a pótselejtezőkön, de a mérkőzését elhalasztották. Valószínűleg júniusban vívja Skócia ellen. Annak a párharcnak a győztese pedig Wales-szel csatázik a még szabadon lévő európai helyért.

Június 7-én, Dohában az Egyesült Arab Emirátusok játszik ezért Ausztráliával. A találkozó győztese pedig egy héttel később mérkőzik a dél-amerikai sorozat ötödikjével, Peruval.

Ugyanakkor, vagyis június közepén lesz a Costa Rica - Új-Zéland találkozó is.

 

 

A nyitóképen: az al-Bajt Stadion, a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság nyolc arénájának egyike a fővárostól, Dohától mintegy 50 kilométerre északra fekvő al-Korban.

MTI/EPA/Ali Haide

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!