Neuer, az új rekorder

2022. március 19. 21:34

Az 1963-ban útjára indított Bundesliga történetébe vastag betűkkel kerül be 2022. március 19-e, és a Bayern München-Union Berlin csata. A bajor csapat ugyanis ekkor játszotta az 1935. elsőosztályú találkozóját, ennél többel senki nem rendelkezik. Ezzel a ténnyel már foglalkoztunk a múlt héten, amikor a Rekordbajnok utolérte az eddigi csúcstartót, a jelenleg másodosztályú Werder Brement. Most a másik fantasztikus rekorddöntésről lesz szó, és egy olyan fiatalemberről, aki egy bő évtizede a világ legjobb kapusa.

2022. március 19. 21:34
null
Edvi László

2006. augusztus 18-án egy 20 éves fiatalember gyakorlatilag semmit nem aludt. Egyszerre volt büszke, és nagyon ideges, ugyanis másnap olyan dolog várt rá, amiról egész életében álmodozott. És emiatt félt is egy kicsit, hogy képes lesz-e megfelelni az elvárásoknak.

Ugyanis délután közölte vele a Schalke vezetőedzője, Mirko Slomka, hogy másnap a kisebb sérüléssel bajlódó Frank Rost helyett ő védi bajnoki mérkőzésen Aachenben a csapat kapuját.

Annak a csapatnak a kapuját, melyért születése óta élt-halt.

Ott, Gelsenkirchenben született, gyerekkora óta a táborból szurkolt a királykékeknek.

Manuel Neuer, a Schalke 04 kapusa integet a nézőknek a Bayern München elleni bajnoki mérkőzés végén 2009. november 7-én. Fotó: MTI/EPA/FRANK LEONHARDT
Manuel Neuer, a Schalke 04 kapusa integet a nézőknek a Bayern München elleni bajnoki mérkőzés végén 2009. november 7-én. Fotó: MTI/EPA/FRANK LEONHARDT

Talán emlékezetébe jutott egy korábbi éjszaka, még 2001. tavaszának végéről, amikor 15 évesen szintén nem bírta lehunyni a szemét, de akkor azért, mert olyan történt kedvenc csapatával, melyet egy szurkoló egy életen keresztül sem tud elfelejteni. Az utolsó fordulóban a Schalke legyőzte az Unterhachingot, és a mérkőzésének befejezésekor úgy tűnt, hogy

megszerzi története első Bundesliga bajnoki címét.

Ugyanis a nagy vetélytárs, Bayern München a 94. percben vesztésre állt Hamburgban, és ha kikap, akkor a Salátástál Gelsenkirchenbe kerül. A Schalke mérkőzése hamarabb ért véget ért, és a gelsenkircheni szurkolók berohantak a pályára ünnepelni. Köztük Manuel Neuer is. És a pályáról látták a stadion kivetítőjén, hogy a nagy ellenfél egyenlít. Elvitte Neuer csapata elől a bajnoki címet. A Schalke a mai napig nem nyerte meg a Bundesligát, idén a másodosztályban szenved.

Oliver Kahn mindig tudta, hogyan kell hergelni az ellenfelet, és szurkolóit. Fotó: MTI/EPA/Matthias Schrader
Oliver Kahn mindig tudta, hogyan kell hergelni az ellenfelet, és szurkolóit. Fotó: MTI/EPA/Matthias Schrader

2001-ben a mennyből a pokolba zuhanó gelsenkircheni drukkerek azt is láthatták a kivetítőn, amint a gyűlölt ellenfél világklasszis kapusa, Oliver Kahn kiszalad a szögletzászlóhoz, kitépi azt a földből, hanyatt veti magát, és azzal ünnepel. Az akkor 15 éves Neuer azon az éjszakán sem aludt egy percet sem. Bőgött, és megfogadta, hogy nagy kapus lesz,

legyőzi Münchenben a Bayernt, és ugyanezzel a „kahn-i mozdulattal” ünnepel!

Ezen az úton tette meg az első lépést öt évvel később Aachenben. Első Bundesliga meccsén nem kapott gólt. Majd a következő négyből is csak egyen. A Bayerntől. Az első 15 meccsén nem kapott ki vele a Schalke: 12 győzelem mellett három döntetlen részese lehetett. Nyolc találkozón gólt sem kapott.

A szezon végén a legjobb kapusnak választották a Bundesligában

, pedig akkor még védett Kahn. A 2006-07-es bajnokságban a Schalke a második helyen végzett, a Bayern nem ért el olyan pozíciót, hogy indulhasson a Bajnokok Ligájában. A mai napig ekkor fordult elő ez utoljára a bajorokkal.

Manuel Neuer, a Schalke 04 csapatkapitánya emeli magasba a trófeát, miután a gelsenkircheni együttes 5-0-ra legyőzte az MSV Duisburg csapatát a labdarúgó Német Kupa döntőjében 2011. május 21-én. Fotó: MTI/EPA/Jens Wolf
Manuel Neuer, a Schalke 04 csapatkapitánya emeli magasba a trófeát, miután a gelsenkircheni együttes 5-0-ra legyőzte az MSV Duisburg csapatát a labdarúgó Német Kupa döntőjében 2011. május 21-én. Fotó: MTI/EPA/Jens Wolf

Neuer 2009. őszén bemutatkozhatott a válogatottban, és a 2010-es vb-n ( Robert Enke öngyilkossága, és René Adler sérülése miatt) már ő védte a National11 kapuját. 12 éve ő az elsőszámú hálóőr ott.

Már harmadik szezonjában, 2009. áprilisában teljesült a gyerekkor óta hordozott bosszúvágy. A Schalke 1-0-ra nyert Münchenben, és Neuer, ahogy megfogadta, kirohant a szögletzászlóhoz, és

ugyanúgy ünnepelt, mint Kahn nyolc évvel korábban.

Ezzel – érthető módon—a Bayern drukkereinek elsőszámú ellensége lett...

Ilyen előzmények után -- kupagyőztesként, és Bajnokok Ligája elődöntősként -- írt alá 2011. tavaszán (10 évvel azon szörnyű nap után) a Bayern Münchenhez, mert tudta, hogy a tehetségét csak egy igazán nagy klubban tudja sikeresen kamatoztatni.

Manuel Neuer, 2011 ősze óta a Bayern kapusa Fotó: MTI/EPA/Alexander Hassen
Manuel Neuer, 2011 ősze óta a Bayern kapusa Fotó: MTI/EPA/Alexander Hassen
Azt persze tudta, hogy a "szögletzászlós mutatvány" után nem lesz egyből közönségkedvenc, de a fogadtatása a legrosszabb rémálmait is alulmúlta. Már a felkészülés során, az edzőtáborba is elutazott több tucat fanatikus, és tudatta vele, hogy semmi helye Münchenben. Majd pechére a bajnokságot élete addigi legnagyobb hibájával kezdte, és emiatt a Bayern hazai pályán kikapott a Mönchengladbachtól. Attól a csapattól, melynek kapuját Marc-André ter Stegen védte.

Tüntetett a közönség Neuer ellen

, és ezt hallva a Bayern akkori legnagyobb főnöke, Karl-Heinz Rummenigge a találkozó után bement az öltözőbe, és felajánlotta az akkor már világsztár kapusnak, hogy ha akarja, akkor hajlandó azonnal felbontani a szerződését.

-Maga szeretné, hogy maradjak? — kérdezte tőle Neuer.

-Természetesen!— válaszolta az aranylabdás elöljáró.

-És Hoeneß úr? – kérdezte tovább az ifjú kapus, utalva a Bayern másik mindenható főnökére.

-Ő is! – mondta Rummenigge.

Akkor maradok, és bebizonyítom mindenkinek, hogy itt a helyem

– válaszolta Neuer.

Bebizonyította. Az utolsó kétkedőt a szezon végén győzte meg, amikor a Bajnokok Ligája döntőjében, Münchenben a 120 percet követő büntetőpárbajban csak négy jelentkező volt a csapatból. Neuer vállalt egy rúgást, harmadikként odaállt, és betalált. Nem rajta múlt, hogy csak ezüstérmet kaphatott a díjátadón. Ő volt az utolsó müncheni, aki sikeres rúgást hajtott végre azon az estén.

2011-ben elődöntőben szerepelt a BL-ben (még a Schalke kapusaként), 2012-ben (már müncheniként) a döntőben, 2013-ban pedig megnyerte társaival a trófeát.

Manuel Neuer, a Bayern München kapusa ment Kylian Mbappe, a Paris Saint-Germain játékosa elől a labdarúgó Bajnokok Ligájának lisszaboni döntőjében. Fotó: MTI/EPA pool/Manu Fernández
Manuel Neuer, a Bayern München kapusa ment Kylian Mbappe, a Paris Saint-Germain játékosa elől a labdarúgó Bajnokok Ligájának lisszaboni döntőjében. Fotó: MTI/EPA pool/Manu Fernández

Világverő csapat alakult akkor Münchenben. Amely a német bajnoki címet azóta sem engedte át másnak. Idén lehet zsinórban tizedszer bajnok a Bayern. Végig Neuerrel a kapuban.

És közben a győztes meccsek csak gyűltek, és gyűltek a bajnokságban. Idén február elején 

a Leipzig ellen megszületett a kapusnak a 310. is.

Ezzel utolérte a győztes Bundesliga-meccsek tekintetében egykori ellenfelét, ma már főnökét (aki Rummenigge posztját vette át a klub élén) Oliver Kahn-t.

310-nél több győzelmet senki sem mondhatott magáénak szombat estig.

Manuel Neuer a Bajnokok Ligája trófeájával 2020. augusztus 23-án. Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Matt Childs
Manuel Neuer a Bajnokok Ligája trófeájával 2020. augusztus 23-án. Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Matt Childs

A történelmi győzelem után egy kisebb műtétet hajtottak végre rajta, így néhány meccset kihagyott, és csak a múlt héten kísérelhette meg, hogy letaszítsa a képzeletbeli trónról Kahnt.

Nem sikerült, de mindenki tudta, hogy ami késik az nem fog elmúlni.

Megelőlegezve a Bayern mai győzelmét a „trónfosztott” Titán, vagyis Oli Kahn ezt nyilatkozta:

„Többször mondtam már neki, hogy nem bánnám, ha valami maradna nekem is a csúcsok közül. De nem marad, ilyen a sport.”

Erre Neuer így replikázott:

„Tudom, hogy ez nem zavarja őt. És szerintem örül is neki, tekintve, hogy mégis ő a főnöke annak a klubnak, melyben játszom”

Minden rekordomat elveszed? – kérdezheti Oliver Kahn utódjától és játékosától, Manuel Neuertől. Fotó: MTI/ EPA/Peter Kneffel
Minden rekordomat elveszed? – kérdezheti Oliver Kahn utódjától és játékosától, Manuel Neuertől. Fotó: MTI/ EPA/Peter Kneffel

A Bayern München szombaton este 4-0-ra nyert az Union Berlin ellen, és ezzel Manuel Neuer 311-szer szerepelt győztes csapatban a Bundesligában. Ráadásul megadta a módját a csúcsdöntésnek. Csapata 1-0-ás vezetésénél, a 21. percben olyan földöntúli bravúrral őrizte meg az előnyt, melyre csak ő képes. 

Ő viszont már 15 éve.

Manuel Neuer máris legenda, és hol van még a pályafutásának a vége? A jövő vasárnap még csak 36 éves lesz…

 

 

A nyitóképen: Manuel Neuer kezében az előző idény legjobb kapusának járó elismeréssel Genfben 2020. október 1-jén.

MTI/EPA/UEFA/Harold Cunningham

 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2022. március 29. 16:23
Mi van te fas@@pó???
zoldzolko
2022. március 21. 13:30
Nem gondolod, hogy számos sportoló a klub vagy a szponzorok felől érkező nyomásnak eleget téve áll bele ezekbe a kampányokba!? Szerintem az totál hülye, aki elhiszi hogy mindegyik saját meggyőződésből áll ki egyik vagy másik mozgalom mellett. Tudják ők is honnan kapják a pénzt...
foldizs
2022. március 21. 11:59
Szomorú, hogy a Bayern csak úgy tudja évről évre nyerni a Bundesligát, hogy rendre a közvetlen riválisai legjobbjait vásárolja fel.
Takagi
2022. március 20. 22:15
Nem színes a labda!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!