Merkely Béla a Mandinernek: az ájult szinkronúszót a legszakszerűbb kimentésben és egészségügyi ellátásban részesítették a magyar szakemberek

2022. június 23. 13:59

Nagy vihart kavart, hogy az amerikai Anita Alvarez rosszul lett, majd láthatóan elájult a vízben a szinkronúszók szerdai versenynapján. Süllyedni kezdett, mire az edzője, Andrea Fuentes a segítségére sietett, és pár másodperc múlva a szolgálatot teljesítő vízimentő segítségével kimentették a vízből. A helyi orvosi szolgálat azonnal megkezdte a sportoló szakszerű ellátását; szerencsére, az amerikai műúszó egy percnél is kevesebb időt volt a víz alatt, így egészségügyi károsodás nem érte.

2022. június 23. 13:59
null
Csisztu Zsuzsa

Prof. Merkely Béla, a FINA Világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője a nagy vihart kavart ügy kapcsán a Mandiner kérdésére elmondta, hogy amikor egy világbajnoki verseny elindul, rendkívül szigorú FINA-szabályok határozzák meg, hogy a vízimentők mikor avatkozhatnak közbe. A szabályok alapján a FINA által delegált bírói kar tagjainak jelzésére ugorhatnak be a medencébe, megelőzendő, hogy bármi féleértés kapcsán esetleg félbeszakítsanak egy versenyprogramot. A szerdai finálé során ilyen jelzés a bíróktól nem érkezett, ugyanakkor az edző hiába jelez nekik, ők a szabályok értelmében még ekkor sem avatkozhatnak közbe.

így végül az amerikai versenyző az ő segítségükkel jutott ki a partra” – részletezte a történteket Merkely professzor.

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner
Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Ami a jelenséget illeti, nos a szinkronúszó gyakorlatok közben a versenyzők rendkívül hosszú időt töltenek a víz alatt nagy terhelés közben, ezt az oxigénhiányos állapotot gyakorta hiperventilláció előzi meg, s a szervezetet nagy, szélsőséges terhelés éri. Alvarezzel nem az első ízben történt hasonló ájulás.

– mondja Merkely professzor.

Az esetet követő ellátást illetőn a FINA Világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője a következő tájékoztatást adta: „a helyi orvosi szolgálat azonnal megkezdte a sportoló szakszerű ellátását; szerencsére, az amerikai műúszó egy percnél is kevesebb időt volt a víz alatt, így egészségügyi károsodás nem érte”.

Nyitókép: Kőhalmi Péter / AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csakislovacska
2022. június 28. 10:27
Nyomhatnánk egy oltatlanul egészségesen feliratú matricát a kocsijára;) Értékelem a hozzászólásod!
minekkellregisztralni
2022. június 27. 00:18
Ott uszítanak ellenünk, ahol tudnak.
Csakislovacska
2022. június 26. 08:43
A teremtő eredeti szándéka szerint amúgy a mélyebb vizek a kopoltyús lények számára hivatottak létesülni. Persze a modern ember mindent is akar: Mélyben úszkálni,magasban repülni. Pedig rájöhetnénk lassan hol a helyünk. A kegyelem nem biztos hogy örökké tart!
Legionnaire
2022. június 26. 08:42
Amennyiben neked itt olyan rossz, hallgass a gazdádra: "El lehet innen menni..." Vissza se nézz..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!