A 2036-os magyar olimpiai pályázat támogatása, kisebb bürökrácia, ellenőrzött sporttámogatás –  ezt ígéri Schmidt Ádám új sportállamtitkár

2022. június 28. 12:04

„Nem lenne itt a helyem, ha nem támogatnám a 2036-os magyar olimpiai pályázat tervét" –  válaszolta egyértelműen a felvetésre Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár, hogy mit gondol egy jövőbeni magyar pályázatról. A bemutatkozó sajtótájékoztatón Schmidt Gábor helyettes államtitkárral ellenőrzött sporttámogatást, kisebb bürökráciát, gyorsabb működési folyamatokat és racionális létesítmény-hasznosítást is ígért a magyar sport új első embere.

2022. június 28. 12:04
null
Csisztu Zsuzsa

Schmidt Ádám és Schmidt Gábor az új hazai sportirányítás élén

A Puskás Aréna sajtókonferencia terme méltó helyszínnek bizonyult dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár mai nyitó, úgy is mondhatnánk, első hivatalos bemutatkozóján, még akkor is, ha vélhetően jóval kevesebb újságíró érkezett, mint egy magyar-angol idején.

A Honvédelmi Minisztérium alá besorolt sportállamtitkárság közigazgatási elhelyezkedését tekintve illeszkedik abba a kormánykoncepcióba, amely a gazdaságfejlesztés mellett a honvédelem fontosságára helyezi a hangsúyt oly módon, hogy a hívószó,  vagyishogy a sport, mint stratégiai ágazat nem kerül ki a fókuszból.

Az udvaris, elődök felé tett köszönetnyilvánítások után a jogász-ügyvéd végzettségű új sportállamtitkár – aki nem mellesleg a kajakkirálynő, a háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin férje – programjában elsőként a magyar sport szolgálatát helyezte fókuszba, s bemutatta Schmidt Gábor helyettes államtitkárt, aki nem rokon -, s aki egész eddig a Magyar Kajak-kenu Szövetség vezetői poziciójában hazánk egyik sikersportágát irányítva már bizonyított.

A képen: Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke beszédet mond a kétszeres olimpiai bajnok kenus, Kolonics György születésének 50. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Gödön 2022. június 9-én. MTI/Kovács Tamás
A képen: Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke beszédet mond a kétszeres olimpiai bajnok kenus, Kolonics György születésének 50. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Gödön 2022. június 9-én. MTI/Kovács Tamás

A sportnemzet és sportoló nemzet koncepciót közelebbről megvizsgálva elhangzott egy megdöbbentő statisztika, mely szerint 18 éves korban a haznánkban sportolók 85 %-a hagyja el a sportot, és ez gátat szab a sportoló nemzetté válásnak, egy egészségesebb társadalom megteremtésének, ebben változást szeretne az új vezetés. 

A létesítményfejlesztés után a létesítmény-üzemeltetésen lesz a hangsúly

Korábban a miniszterelnök sportfőtanácsadójaként is ténykedő sportvezető az elmúlt időszakban készített hatástanulmányok és vizsgálatok alapján az edzői pálya, különösen a nevelőedzői pálya hiányát emelte ki fájó pontként, s úgyis mint stratégiailag fejlesztendő területet. Életpályamodell kidolgozásával szeretnék vonzóbbá tenni ezt a hivatást a jövőben. 

Kevesebb bürökrácia, felgyorsított működési folyamatok, amely tervezhetőbbé teszi az éves felkészülést

- ezt is ígéri Schmidt Ádám, amely üzenet elsősorban a sportági szövetségek vezetői felé hangozhat ígéretes változásként a jövőben.

Arra is kitért, hogy a létesítményfejlesztések után - a létesítmény-üzemeltetésre kell most már helyezni a hangsúlyt, hiszen elmondása szerint, világviszonylatban is világszínvonalú és a magyar emberek számára is az életminőségüket javító létesítmények épültek az elmúlt három kormányzati ciklus alatt, de felelős módon kell tervezni ezeknek a hasznosítása ügyében, s ezek kihasználtsága, gazdaságos hasznosítása mindenképpen ennek a mostani sportvezetésnek lesz majd kiemelt feladata.

"A ciklus végére szeretnék létrehozni a a magyar sport múzeumát, amely ebben a formájában roppant módon hiányzik a magyar sportsikerek méltó dokumentálásából" - adott képet az új adminisztráció hosszabb távú terveiből.

A kiemelt sportágfejlesztési programot is újragondolja a mostani sportvezetés és ami még fontosabb: megfelelő kritériumokat és elvárásokat is kapcsol majd hozzá, mindezt egy hosszú ideje elindított hatástanulmány eredményeire alapozva.

A TAO a tervek szerint marad

TAO propgram jövője az egyik legtöbbeket érintő és érdeklő kérdés, hiszen az Európai Unió által engedélyezett időszakra vonatkozó TAO támogatási rendszer határideje lejár, de a tervek szerint a mostani kormányzati ciklusra vonatkozóan is kezdeményezni fogja a kormány, hogy a TAO programot folytathassák Magyarországon. 

Utaltak rá, hogy 124, 9 milliárd forint áramlik a szektorba a TAO-n keresztül, amely túlmutat a sportfinanszírozás és fejlesztés területén, rengeteg embernek ad munkát és lehetőséget a TAO-rendszer finanszírozása, amelynek megtartását tervezi az új sportvezetés, s amelyhez Uniós jóváhagyást remél a folytatásban is. Egy helyettes államtitkár lesz Schmidt Gábor személyében - ez is utalás a csökkentett létszámú adminisztrációra, amely azonban már eddig is minden érintett sportszervezettel, köztestülettel tárgyalt a jővő terveiről. 

A Mandiner kérdésére megerősítette Schmidt Ádám, hogy a sporttörvénybe foglalt módon a Magyar Olimpiai Bizottsággal történő együttműködés lényeges, elsősorban sportszakmai alapokon nyugvó munka lesz, amelyet tényleg meg akarnak tölteni tartalommal a jövőben.

Egyelőre nem derükt ki, hogy a Gyulay Zsolt MOB-elnök által korábban vízionált „erősebb MOB" és az új sportállamtitkárság tervez-e másfajta feladatmegosztást, mint eddig. 

Szepmtember 30-ára már világos és hosszabb távú programjait is be kívánja mutatni az új sportvezetés, amelyeket jövő januártól már aktívan elindítani kíván, részleteket kora őszre ígértek. 

A képen: Biczó Bence úszó (j) átveszi a maga és Márton Richárd nevében a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play-díját Schmidt Ádám sportért felelős államtitkártól (b) a nemzetközi fair Play-díjátadó gálán a Budavári Főőrség és Lovardában 2022. június 17-én. MTI/Kovács Tamás
A képen: Biczó Bence úszó (j) átveszi a maga és Márton Richárd nevében a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play-díját Schmidt Ádám sportért felelős államtitkártól (b) a nemzetközi fair Play-díjátadó gálán a Budavári Főőrség és Lovardában 2022. június 17-én. MTI/Kovács Tamás

Ami a háttérntézményeket illeti, a bemutatott ágrajzból kiderült, hogy a sportszakma, a létesítmények fejlesztése és üzemeltetése és sportesemények szervezése diviziók mind a mostani sportvezetés irányítása alá kerülnek, vagyis például az eddig a Miniszterelnökség és Fürjes Balázs irányítása alá tartozó és az utóbbi évek nagyszerű hazairendezésű sportvilágeseményeit bonyolító Nemzeti Sportügynökség is ebben a formájában - vélhetően - újragondolt struktúrában működik tovább a Schmidt-irányítás alatt. 

Kevesebb hazai rendezésű sportvilágesemény? De 2036-os olimpiai pályázat!

Lesz változás  – a szerényebb ambíciók irányába mozdulva – a hazai rendezésű sportvilágesemények jövőbeni megrendezése vonatkozásában is, amit a gazdaság jelenlegi helyzete is indokol,

hiszen a világon mindenhol a gazdaságosság és a fenntarthaó szervezés kell, hogy hangsúlyt kapjon a jövőben – utalt a várható elmozdulás okára Schmidt Ádám.

Ettől merőben eltérő ugyanakkor a 2036-os  magyar olimpiai pályázat támogatására adott államtitkári válasz:

sőt talán egy orovsi rendelő felé vinne az utam innen, ha másképp gondolnám" -  válaszolta a kérdésre az új sportvezető, aki azt is hozzátette, hogy a leghamarabb 2036-ra vonatkozó pályázat még nem is ennek a ciklusnak a kérdése, de a szándék egyértelműen pozitív. Ugyanakkor „nem is lehet kérdés, hogy sportvezetőként, sportot szerető emberként a hazai rendezésű olimpia pályázatának tervét egyértelműen támogatom és nagyon boldog, büszke lennnék, ha hazánk olimpiát rendezhetne, leghamarabb 2036-ban" - fejetette ki credóját a kérdésben Schmidt Ádám. 

A jövő évi és a magyar csapat feljutása miatt is minden eddiginél indokoltabb elit jégkorong-világbajnokság hazai megrendezésének visszavont pályázatát ugyanakkor az idő rövidségével és az ezért hiányzó kormánygaranciával magyarázta, de a jelenleg is szóban forgó asztalitenisz Grand-Smash viadal hazai megszervezéséről - a tenisz Grand Slam-ek mintájára - ahogy elmondta, még nincs döntés.

Átláthatóság és felelős sportfinanszírozás 

A Magyar Tenisz Szövetségben kialakult anomáliákra vonatkozóan arra tettek ígéretet a sportvezetők, hogy a jövőben egyértelmű indikátorok alapján biztosítják majd a sportágaknak juttatandó forrásokat.

Ezt már Schmidt Gábor fejtette ki részletesen, hozzátéve azt is, hogy a támogatások megfelelő ellenőrzése és azoknak a hatákonysága is ugyanilyen fontos mutató lesz a jövőben minden sportági szövetség működését illetően. 
 

Nyitókép: Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára beszédet mond a 21. század lovasait, a lovak mai szerepét bemutató Lóközelben című kiállítás megnyitóján a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2022. június 9-én.MTI/Kovács Anikó

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peppa
2022. június 30. 19:51
Én azt mondom, hogy a 2030-as olimpiára ne pályázzunk. Kidobott pénz.
gyaloggos
2022. június 30. 19:51
EZZEL az állítással csak egy MOMENTUMOS vitatkozhat!
Láncfűrészes Attasé
2022. június 29. 22:17
Azért nem adják, mert az egész olyan magyaros lenne, mint minden más, oligarchákkal, a mutyival, a kamuval meg mindennel. Az meg nekik sem hiányzik, hogy az EU renitens, saját erejét felmérni képtelen hülyegyerekének az elkúrási következményeit kelljen takarítgatni, mint ahogy a görögöknél is kellett. Prüsszelben tanultak ebből, és ismernek minket is jól.
hentes
2022. június 28. 18:52
Barom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!