Hosszú Katinka és Szabó Szebasztián is döntőbe jutott a hazai vizes világbajnokságon, a magyar férfi gyorsváltó az ötödik helyen végzett

2022. június 18. 18:45

Szombat délután Szabó Szebasztián 50 pillangón, Hosszú Katinka 200 vegyesen jutott a vasárnapi döntőbe a vizes vb-n a Duna Arénában. Holló Balázs nyolcadik lett a 400 vegyes fináléjában. A férfi 4x100 méteres gyorsváltónk ötödik lett, a női a nyolcadik helyen zárt.

2022. június 18. 18:45
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint írtuk, szombat délelőtt elkezdődött az úszók versenye a vizes világbajnokságon a budapesti Duna Arénában.

Szombat délután első magyarként Szabó Szebasztián ugrott a medencébe 50 méter pillangón. A szám Európa-bajnoka és rövidpályás világcsúcstartója remekül rajtolt, és a harmadik helyen ért célba az elődöntő első futamában. A Győri Úszó Sportegyesület versenyzője kiváló időt ért el (22.91), mindössze egy századdal maradt el az országos csúcstól, és két tizeddel úszott jobbat, mint délelőtt tette azt.

Szabó összesítésben ötödikként jutott a vasárnap esti fináléba.

„Örülök, hogy ilyen jó időt úsztam. Ezzel lehet keresnivalóm a fináléban” – nyilatkozta Szabó az M4 Sportnak.

Szabó Szebasztián remek idővel jutott a férfi 50 méteres pillangóúszás vasárnapi döntőjébe a vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Fotó: Trenka Attila
Szabó Szebasztián remek idővel jutott a férfi 50 méteres pillangóúszás vasárnapi döntőjébe a vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Fotó: Trenka Attila

A szombat esti program következő magyar versenyzői a női 200 vegyes elődöntőjében voltak érdekeltek. Hosszú Katinka tizenegyedikként kvalifikálta magát a szombat esti elődöntőbe, míg  Sebestyén Dalma a 15. helyen jutott a legjobb 16 közé.

Az elődöntő első futamában az amerikai Leah Hayes nyert 2:09.82-es idővel, egyedüliként teljesített 2:10-en belül.

Az elődöntő második futamában indult mindkét magyar hölgy. A háromszoros olimpiai bajnokunk, a szám négyszeres világbajnoka és világcsúcstartója, Hosszú a hetes pályán indult, míg Sebestyén a nyolcas pályát kapta. Hosszú a világrekordot (2:06.12) a 2015-ös kazanyi világbajnokságon úszta. A két magyar óriási csatát vívott az országos bajnokság döntőjében idén áprilisban.

Az első 50 méter, a pillangó után Hosszú a hetedik, Sebestyén a hatodik idővel fordult. Hosszú hátúszásban zárkózott fel a hatodik helyre, majd mellúszásban feljött az ötödik helyre. Hosszú gyorson remekül hajrázott, és az ötödik helyen ért célba.

Hosszú egy másodpercet javított a délelőtti idején, és összesítésben a nyolcadik helyen jutott a vasárnap esti fináléba a hazai közönség hatalmas örömére.

Sebestyén nyolcadik lett a futamban, és a 2:13.09-es idővel a 14. helyen zárt.

„Öröm az ürömben, hogy hasonló időt tudtam úszni délelőtt és délután. De sajnos ez nem volt elég a döntőbe jutáshoz. Fantasztikus a hazai közönség. A szurkolók éltettek az utolsó méterekig” – mondta Sebestyén Dalma az M4 Sportnak az elődöntős futama után.

Hosszú Katinka örül, hogy bejutott a női 200 méteres vegyesúszás döntőjébe. Fotó: Trenka Attila
Hosszú Katinka örül, hogy bejutott a női 200 méteres vegyesúszás döntőjébe. Fotó: Trenka Attila

„Más mentalitással jöttem ide, és boldoggá tesz, hogy a közönség is átvette a mentalitásom, és a szurkolók örültek annak, hogy bejutottam a fináléba. Nekem a következő lépés a vasárnapi döntő lesz, meg kell néznem a mezőnyt, mert nem láttam az első futamot. Biztosan szoros küzdelem várható a fináléban, mindent bele fogok adni” – értékelt Hosszú Katinka az M4 Sportnak az elődöntős futama után.

A férfi 400 vegyes döntőjében Holló Balázs a kettes pályáról startolt nagyszerűen, a harmadik legjobb idővel rajtolt. Holló az első 100 méter után hetedikként fordult, majd 150 méternél a nyolcadik helyre csúszott vissza. Mellúszásban is maradt a nyolcadik pozícióban, 250 méternél már több mint hét másodperc volt a lemaradása az élen álló francia Leon Marchand-nal szemben.

Végül Holló a nyolcadik helyen végzett. Marchand pedig 4:04.28-as világbajnoki csúccsal győzött, ezzel felülmúlta Cseh László európai rekordját,

valamint négy és fél másodperccel döntötte meg a francia csúcsot. Ráadásul Marchand egy napon belül hat másodpercet javított az egyéni csúcsán. Sőt, a francia kiválóság megközelítette Michael Phelps 2008 óta fennálló világcsúcsát.

Holló Balázs a nyolcadik helyen végzett a férfi 400 méteres vegyesúszás döntőjében a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 18-án. Fotó: Trenka Attila
Holló Balázs a nyolcadik helyen végzett a férfi 400 méteres vegyesúszás döntőjében a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 18-án. Fotó: Trenka Attila

„Át kell gondolnom, milyen volt a szombati nap. A döntő nagyon kellett, a reggel úszott 4:10 sokat kivett belőlem. Nem akarok kifogásokat keresni, de ennyi volt bennem ezen a napon. Délelőtt egyéni csúcsot úsztam. Majd stresszeltem a délelőtti úszás után. A délutáni pihenés nem volt százszázalékos, és a finálé előtt a bemelegítésnél is hiányoltam azt a tüzet, azt az adrenalinlöketet, ami megvolt bennem reggel, és ami kellett volna a döntőre. Egész jól mentem kétszáz méterig, de aztán elfáradtam, Mindent kiadtam magamból. Bíztam benne, hogy az idei országos bajnokságra fejlődni fogok, ez így is lett. Azóta eltelt két hónap, és sikerült még javítanom az egyéni csúcsomon a vb-n is” – elemzett Holló az M4 Sportnak.

A férfi 4x100 méteres magyar gyorsváltó indult a versenynap következő döntőjében – Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd és Milák Kristóf összeállításban – a harmadik legjobb idővel kvalifikálta magát a magyar kvartett a szombat esti fináléba.

Németh Nándor kezdett a magyar csapatból, aki nagyszerű úszással harmadikként hozta be a váltót az első 100 méter után. Szabó indult másodikként, ő szintén hatalmasat úszott, bravúrosan a második helyre jött fel. A váltónk harmadik tagja, Bohus váltotta Szabót. Bohus az első 50 méterén még harmadikként fordult, majd visszacsúszott a hatodik helyre. Bohus idén koronavíruson és műtéten esett át, így érthető, hogy elfáradt a második 50 méterén. Milák volt a mieink befejező embere, hatodikként fordult 350 méter után, ám folyamatosan harcban volt a dobogóért.

Milák óriásit hajrázott, az ausztrál és brit ellenfelével küzdött az éremért, de végül kevéssel lemaradva a dobogóról az ötödik helyen végzett a férfi magyar váltó.

„Sajnos ez most ennyire volt elég részemről. A srácok kiválóan úsztak, én sajnos nem” – nyilatkozta Bohus.

„Mindenki nagyon jól úszott, nem panaszkodom. Megyünk tovább” – mondta Németh.

„Két tizeden múlt a bronzérem, de nem baj, még fiatalok vagyunk. Lesz még jobb!” – elemzett Szabó.

„Komoly hullámban kellett úsznom, de nagyon jól kezelem a hasonló helyzeteket. Nagyon elégedett vagyok az időeredménnyel. Top hármas teljesítményt nyújtott ez a váltó a története során ebben az összeállításban. Mindenki mindent megtett a sikerért” – árulta el Milák.

Bohus Richárd, Milák Kristóf, Szabó Szebasztián és Németh Nándor (balról jobbra) a férfi 4x100 méteres gyorsváltó döntője előtt a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 18-án. MTI/Illyés Tibor

A női 4x100 méteres gyorsváltó fináléjában a nyolcas pályán indult a magyar csapat a Pádár Nikolett, Gyurinovics Fanni, Senánszky Petra, Molnár Dóra összeállításban.

A szegedi Pádár kezdett a mieinknél, a nyolcadik helyen váltotta őt a magyar együttes második tagja, Gyurinovics Fanni, és továbbra is a nyolcadik helyen úszott a magyar váltó. Harmadikként ugrott a medencébe Senánszky Petra, aki szintén nyolcadikként hozta be a váltónkat. A mieink befejező embere Molnár volt, aki remek hajrával majdnem feljött a hetedik helyre.

Végül a nyolcadik helyen zárt a női váltónk – a szombat délelőtti időnél jobbat teljesítve.

„Úgy éreztem, hogy sokkal jobb lesz, mint reggel volt. Nagyon nehezen ment az eleje, és nagyon fájt a végén. Örülök, hogy az első világbajnoki döntőmben szerepeltem ötven méteres medencében” – árulta el Pádár.

„Nagyon küzdöttem, hogy utolérjem az ellenfelem, maradt erőm a hajrára, de sajnos arra nem volt elég, hogy egy hellyel hamarabb behozzam a váltót” – elemzett Molnár.

„Nagyon örülök, az első úszó-világbajnokságomon elsőre döntőt úszhattam a lányokkal, Nagyon boldog vagyok, már nem volt vesztenivalónk a fináléban, emiatt is értünk el jó időt” – értékelt Senánszky.

„Nagyon megfájdult a térdem. Lényeg, hogy javítottunk a reggeli időn, és ez tökéletes volt” – mondta Gyurinovics.

Gyurinovics Fanni, Pádár Nikolett, Senánszky Petra és Molnár Dóra (balról jobbra) a női 4x100 méteres gyorsváltó döntője előtt a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 18-án. MTI/Illyés Tibor

Az összességében három magyar döntős szereplés a nyitó napon jó kezdetnek bizonyult. Vasárnap délelőtt folytatódnak a küzdelmek a Duna Arénában.

„Végig harcban volt a férfi gyorsváltónk az ezüstéremért. Ebben a számban a világ elejéhez tartozunk, Európában a legjobb háromban vagyunk. Bohus hozta a 2017-es vizes vb-n a bronzérmet, ám ezúttal Bohus nem volt jó formában. Németh olimpiai formában úszik, Szabó is remekel, Milák pedig élete formájában van. Több volt ebben, de elégedett vagyok. Korábbi vegyes úszóként elmondhatom, hogy a 400 vegyes a legpusztítóbb szám. Holló ötödik legjobb idővel jutott be a döntőbe, ez hatalmas teljesítmény. A világ legjobbjai között van, ez a lényeg. Hosszú Katinka a tokiói olimpián is bejutott a fináléba 200 vegyesen, ott hetedik lett, ezúttal is nagyon örült, hogy kvalifikálta magát a döntőbe. Szebi (Szabó Szebasztián – a szerk.) nagyon magabiztosnak tűnt, az első három helyen bármi lehet vasárnap az 50 pillangó fináléjában. Sok kis dolgon múltak az eredmények. Remélem, a továbbiakban ezt letudtuk, és a héten nem kell arról beszélni, hogy mi lett volna, ha másképp alakulnak a futamok” – értékelt Sós Csaba, a magyar úszók szövetségi kapitánya az M4 Sportnak.

 

Nyitókép: Szabó Szebasztián a férfi 50 méteres pillangóúszás elődöntője után a vizes világbajnokságon a budapesti Duna Arénában 2022. június 18-án. MTI/Illyés Tibor

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gulyásleves
2022. június 19. 21:54
Rohad a magyar úszósport... Csak mondom hogy ez már nem a kommunizmus... Csak mert akkor még hemzsegtünk a döntőkben... Előre a szakadékba !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!