Világklasszis olimpikonjaink is részt vesznek a péntek hajnalban kezdődő birminghami Világjátékokon

2022. július 07. 21:15

Magyar idő szerint péntek hajnali 2 órakor az ünnepélyes megnyitóval kezdődik a 11. Világjátékok az egyesült államokbeli Birminghamben. A nem olimpiai sportágak világversenyén 17 sportágban 59 magyar sportoló indul, köztük a tokiói olimpai bronzérmes karatés Hárspataki Gábor, illetve több klasszis úszónk is szerepel, így Szabó Szebasztián, Jakabos Zsuzsanna és Senánszky Petra.

2022. július 07. 21:15
null
Bánfalvi Szabolcs

Közép-európai idő szerint péntek hajnali 2 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitóval rajtol a 11. Világjátékok az egyesült államokbeli Birminghamben.

Az olimpia műsorán nem szereplő sportágak világversenyén 17 sportágban 59 magyar sportoló vesz részt.

A július 17-én véget érő multisport-eseményen több mint 3600 versenyző indul 34 sportágban több mint 100 országot képviselve.

A nem olimpiai sportágakat felvonultató Világjátékokat az olimpiához hasonlóan négyévente tartják, mindig az ötkarikás játékokat követő évben, és mivel a tokiói olimpiát el kellett halasztani a koronavírus-járvány miatt, így ez a világesemény is egy évvel később zajlik.

A sorozat 1981-ben a szintén amerikai Santa Clarában vette kezdetét, és ettől fogva a magyar versenyzők részt vesznek a rendezvényen, ám a 2000-es sporttörvény után 2005-ben, Duisburgban szerepelt először egységes magyar csapat.

Senánszky Petra a női 50 méteres gyorsúszás elődöntőjében a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 24-én. MTI/Illyés Tibor
Senánszky Petra a női 50 méteres gyorsúszás elődöntőjében a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 24-én. MTI/Illyés Tibor

Magyarország legutóbb, 2017-ben a lengyelországi Wroclawban rendezett Világjátékokon 13 sportágban 60 versenyzővel képviselte magát, és hat arany-, négy ezüst- és négy bronzéremmel az összesített éremtáblázaton a tizenegyedik helyen zárt.

A 14-szeres világbajnok uszonyos úszó júniusban a hazai rendezésű vizes világbajnokságon medencés úszásban versenyzett, s a női 4x100 méteres gyorsváltóval döntőbe jutott bravúros teljesítménnyel és a nyolcadik helyen végzett, míg egyéniben 50 méter gyorson az elődöntőbe kvalifikálta magátés összesítésben a tizenegyedik lett.

A többszörös Európa-bajnok uszonyos úszó ráadásul két sportágban lesz érdekelt, mivel vízi- és életmentésben is indul Birminghamben az uszonyos úszás mellett. „Nagyon várom, hogy elkezdődjenek a versenyek. Bízom abban, hogy uszonyos úszásban megvédem 100-on és 50-en is a címeimet, és nagyon szeretnék világcsúcs közeli időket úszni” – nyilatkozta a 28 éves Senánszky Petra a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) hivatalos honlapján.

Senánszky Petra, a Debreceni Búvárklub versenyzője az 50 méteres uszonyos gyorsúszás versenyszámban az uszonyosúszó világkupán az egri Bitskey Aladár Uszodában 2020. február 22-én. MTI/Komka Péter

Veress András, az uszonyosok edzője elmondta az NVESZ-nek, hogy a csapat csomagjai nem érkeztek meg, azokat Kókai Dávid intézte éppen az edzés ideje alatt is, így ő nem tudott részt venni a tréningen. „Nem volt zökkenőmentes a kiutazásunk, és csomagproblémák is akadnak, de a lényeg, hogy most már mindenki itt van, és itt vagyunk a medence szélén” – fogalmazott Veress András az NVESZ-nek.

a Nemzeti Versenysport Szövetség beszámolója szerint. A 26 éves magyar úszó a hazai rendezésű vizes világbajnokság után nem sokat pihenhetett, ugyanis július 5-én már kiutazott Birminghambe, ahol vízi- és életmentésben ugrik medencébe.

„Két váltószámban leszek érdekelt, mindkettőben a gyorsúszást teljesítem. A staféták összetettek, hiszen az egyik akadályváltó, a másik vegyesváltó. Mindkét számban bízom a dobogós helyezésekben„ – mondta Szabó az NVESZ hivatalos honlapján, aki a hazai vizes vb-n hatodik lett 50 méter pillangón június 19-én, majd öt nappal később 50 méteres gyorsúszásban a negyedik helyen végzett 21.60-as idővel, három századdal maradt el a bronzéremtől, ám egy századdal előzte meg az ötödik helyezett ellenfelét. Szabó új egyéni csúcsot úszott, közelíti az országos rekordot is, és ahogy nyilatkozta akkor a lapunknak, elégedett volt a negyedik hellyel.

Szabó Szebasztián remekül teljesített a hazai vizes világbajnokságon. Fotó Trenka Attila
Szabó Szebasztián remekül teljesített a hazai vizes világbajnokságon. Fotó Trenka Attila

A Világjátékokon mindkét váltóban Gyárfás Bence, Balogh Gábor és Takács Krisztián lesznek Szabó Szebasztián társai.

„Hosszú fárasztó utazáson vagyunk túl. Ahogy közeledik a verseny, egyre fokozódik a drukk bennem. Az élet- és vízimentés hoz némi változatosságot abba a monotonitásba, amely jellemzi helyenként az úszóedzéseket” – árulta el Szabó az NVESZ-nek.

Az Európa-bajnok, olimpikon úszó 200 méteres akadályúszásban egyéniben versenyez. „Én vagyok az egyedüli a csapatban, aki egyéni számban is érdekelt. Mindent beleadok, és izgatottan várom, hogy milyen lesz ez a világverseny” – mondta Jakabos az NVESZ-nek. A hazai vizes vb-n a 33 éves sportoló tagja volt a magyar női 4x200-as gyorsváltónak, amely az előfutamok során az ötödik legjobb idővel jutott a döntőbe. A fináléban Kapás Boglárka indult Jakabos helyett, a váltónk a ötödik helyen végzett.

Jakabos Zsuzsanna az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában 2022. április 21-én. MTI/Kovács Anikó
Jakabos Zsuzsanna az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában 2022. április 21-én. MTI/Kovács Anikó

Emellett a Világjátékok történetében most először lesz két magyar karatés is a multisport-eseményen, hiszen

A tokiói olimpiai bronzérmes Hárspataki a 2019-es minszki Európa Játékokon is harmadik lett. A 26 esztendős sportoló szerzett még egy ezüst- és egy bronzérmet az Európa-bajnokságokon.

A bronzérmes Hárspataki Gábor a férfi karatésok 75 kilogrammos súlycsoportjának eredményhirdetésén a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Nippon Budokan arénában 2021. augusztus 6-án. MTI/Kovács Tamás

A 30 éves Tadissi már 2017-ben, Wroclawban is tatamira lépett a rangos viadalon. Emellett az UTE karatésa világbajnoki ezüstéremmel, négy Európa-bajnoki bronzéremmel és egy Európa Játékok harmadik hellyel is büszkélkedhet.

Tadissi hangsúlyozta az NVESZ-nek, hogy a Világjátékokra kvótát szerezni, legalább olyan nehéz, mint az olimpiára. „Minden súlycsoportban a világ legjobb nyolc versenyzője szerzett indulási jogot. Örülök, hogy nekem sikerült, és most már fogyasztok" – fejtette ki Tadissi az NVESZ-nek.

A birminghami Világjátékokra utazó magyar csapat június 28-án tette le az esküt a Testnevelési Egyetemen.

Az MTI és az NVESZ közleménye szerint az ünnepélyes fogadalomtételen az ezúttal élet- és vízimentés sportágban induló Jakabos Zsuzsanna, valamint az aerobikos Bali Dániel mondta az eskü szövegét.

Az egyesült államokbeli birminghami Világjátékokra utazó magyar csapat az eskütételen a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén előadótermében 2022. június 28-án. A színpadon hátul az ezúttal élet- és vízimentés sportágban induló Jakabos Zsuzsanna és az aerobikos Bali Dániel mondta elő az eskü szövegét. MTI/Kovács Attila
Az egyesült államokbeli birminghami Világjátékokra utazó magyar csapat az eskütételen a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén előadótermében 2022. június 28-án. A színpadon hátul az ezúttal élet- és vízimentés sportágban induló Jakabos Zsuzsanna és az aerobikos Bali Dániel mondta elő az eskü szövegét. MTI/Kovács Attila

Az eskütétel eseményén Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy az olimpiai sportágakhoz hasonlóan a Világjátékokon érdekelt szakágakban is elismerésre méltó munka folyik, amelyet a sport iránti szeretet, elköteleződés mozgat.

„Az itt helyet foglaló sportolók már most büszkék lehetnek, hiszen a világ legkiválóbb versenyzői között tudhatják magukat. Számos akadályt küzdöttek le, köztük a legnehezebbet, önmagukat” – mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.

A sportvezető hozzátette, minden élsportoló minden edzésen arra törekszik, hogy a komfortzónájából kilépve, mentális és fizikális képességei határát feszegetve lépésről lépésre haladjon a siker felé.

„Megmutathatjátok, hogy nem volt hiábavaló a kemény munka és a sok áldozat, amit hoztatok” – szólt zárásként a kijutott sportolókhoz Schmidt Ádám, aki külön megköszönte a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) és a Nemzeti Versenysport Szövetségnek (NVESZ), hogy biztosítja a szakmai hátteret a versenyzők és edzőik számára.

Fábián László MOB-főtitkár kiemelte, szorosan együtt dolgoznak az NVESZ-szel, ugyanis az olimpián és a Világjátékokon egymáshoz nagyon közeli sportágak szerepelnek.

„Azt kívánom, hogy a jó felkészülés után fantasztikus eredményeket érjetek el saját magatoknak, a felkészítőiteknek és mindazoknak, akik figyelemmel kísérik pályafutásotokat. Bízom abban, hogy az eddigiekhez hasonlóan most is sok szép eredményt értek el, erre biztosíték a sok edzés és fáradtság, ami ide juttatott benneteket” – mondta a sportolóknak Fábián László MOB-főtitkár.

Mészáros János NVESZ-elnök, egyben a magyar Világjátékok-csapat vezetője arról szólt, hogy az indulási létszámmal minden eddigi lehetőséget megdöntöttek, olyan társasággal utaznak el Birminghambe, amelyben benne van, hogy felülmúlja a wróclawi éremtermést.

„Ezúton is szeretném megköszönni a kormányzati támogatást, amelyből a sportolók fel tudtak készülni az eseményre” – tette hozzá Mészáros János.

A birminghami Világjátékokon induló 59 magyar versenyző névsora:

Aerobik:

Bali Dániel

Farkas Balázs Albert

Lőcsei Zoltán

Mazács Fanni

Szőllősi Panna

Hajdú Kata

Makranszki Anna Kata

Ökrös Janka

Ruzicska Vanessza

Simon Zsófia

Drón:

Rontó Roland

Ejtőernyőzés:

Verebes Gábor

Életmentő:

Jakabos Zsuzsanna

Verrasztó Evelyn

Senánszky Petra

Gyurinovics Fanni

Ugrai Panna

Balog Gábor

Takács Krisztián

Gyárfás Bence

Szabó Szebasztián

Giczi Mátyás

Fallabda:

Farkas Balázs

Chinyere Hannah Chukwu

Szász Kincső

Görkorcsolya:

Gardi Dominika

Íjászat:

Molnár József

Ju-jitsu:

Tereza Crisley Cordeiro de Souza

Kajak-kenu:

Csikós Zsóka

Kiszli Vanda

Noé Bálint

Karate:

Hárspataki Gábor

Tadissi Martial

Kickbox:

Boros Petra

Muaythai:

Spéth Norbert Attila

Sándorfi Ajsa Adél

Ritmikus gimnasztika:

Pigniczki Fanni

Szumó:

Kerstner Róbert

Szilágyi Erik

Tájfutás:

Sárközy Zsófia

Tánc:

Hidi Balázs

Kis Violetta

Váradi Martina

Andrea Silvestri

Bánhidi Dániel

Czetl Fanni

Uszonyos- és búvárúszás:

Senánszky Petra

Varga Krisztina

Szabó Anita Petra

Károlyi Csilla

Suba Sára

Blaszák Lilla Gréta

Bukor Ádám

Cséplő Kelen

Holoda Péter

Mozsár István

Kiss Nándor

Hamlin Matthew William

Sincki Ádám

 

Nyitókép: A Testnevelési Egyetemen június 28-án esküt tett a Világjátékokon résztvevő magyar csapat. Fotó: Freschli József / Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2022. július 08. 04:15
Jól néznek ki! Jól sikerült az egyenruha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!