A Videoton legendái állítják: A visszavágó is kegyetlenül nehéz lesz, óriási bravúr lenne a továbbjutás!

2022. augusztus 20. 11:35

A hétközi kupaforduló legnagyobb szenzációját a MOL Fehérvár együttese okozta az 1. FC Köln idegenbeli legyőzésével. A klub legendás alakjait, az 1985-ben UEFA Kupa-döntős csapat tagjait, valamint a klub korábbi vezetőedzőjét kérdeztük arról: miként élték át a diadalt, és mennyi esélyt adnak az utódoknak a visszavágón?

2022. augusztus 20. 11:35
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Burcsa Győző

a Videoton korábbi válogatott középpályása

Mi vagyunk lépéselőnyben, és ezt jó lenne kihasználni

- Természetesen nagyon tetszett a mérkőzés, jól játszott a Fehérvár, de az is biztos, hogy jól jött számunkra a kiállítás. Egészen apró nüanszok döntöttek, hiszen Zivzivadze fejese a felső kapufáról befelé pattant, míg Dárdai Pál vélhetően élete gólját lőtte a rövid felső sarokba. Ezzel együtt minden fehérvári játékos előtt le a kalappal. A visszavágó biztos, hogy nem lesz egyszerű, de a vezetőedző majd biztos kitalálja, milyen taktikával lehet újra eredményes a Fehérvár. Egy biztos: mi vagyunk lépéselőnyben, és ezt jó lenne kihasználni!

 

Csank János

a Videoton korábbi vezetőedzője

Egész Európa megdöbbent, hogy a Vidi leiskolázta a Kölnt

- A mérkőzés eleje nem nézett ki jól, hoztuk, amit kellett, de kaptunk egy elkerülhető gólt. Majd a Köln középhátvédjének kiállítása után számomra meglepő volt, hogy a németek vezetőedzője, Steffen Baumgart csak mutogatott, de nem nyúlt bele azonnal a meccsbe. Szerintem egyértelműen hibázott, hogy csak a második játékrészben cserélt, de ez legyen az ő gondja… A piros lap után a Köln soraiban zavar keletkezett, és ezt a Vidi jól használta ki. A második félidő azonban nem tetszett, hiszen a hazaiak emberhátrányban is hatalmas fölénybe kerültek, de taktikusan hoztuk a meccset, és nyertünk; egész Európa megdöbbent, hogy a Vidi leiskolázta a Kölnt. De az is biztos:

A Fehérvár esélye a veszélyes kontrákban lehet, már csak azért is, mert a Köln hátul elég vékonynak tűnt. Abban bízom, hogy a vendégek részéről a nagy akarásnak végül nyögés lesz a vége…

Csongrádi Ferenc

a Videoton korábbi válogatott középpályása

A visszavágó is kegyetlenül nehéz lesz

- Mindenképpen nagy bravúr a Kölnben aratott győzelem, ezt a szintet kellene tartani a visszavágón is! Hazai környezetben is ugyanolyan bátran kell játszani, mint idegenben, ehhez elsősorban fizikálisan kell felvenni a németekkel a versenyt, hiszen az az első mérkőzésen is kiderült, hogy a játéktudással nincs különösebb probléma. Azzal nem mondok újat, hogy a visszavágó 0-0-ról indul, de óriási hiba lenne döntetlenre játszani, ugyanolyan bátor játékot kell nyújtani, mint tettük az első mérkőzésen! Azonban az előny birtokában még a csatárainknak is abban a tudatban kell játszaniuk, hogy nem kaphatunk gólt! Időben vissza kell zárni, és ami a leglényegesebb: az egész mérkőzésen rendkívül élesnek kell lennünk! Hiszen a visszavágó is kegyetlenül nehéz lesz, és a kölni diadal után is óriási bravúr lenne a továbbjutás!

Szabó József

a Videoton korábbi gólkirálya

Ha nem rúgunk gólt, nem jutunk tovább!

- Senki érdemeit nem csökkentve, a győzelmünkhöz azért kellett a kölni kiállítás is, hiszen a 20. percig nem úgy nézett ki, hogy akár nyerhetünk is. De a piros lap után szerencsére elég hamar átvettük a játék irányítását, és sikerült gólokat is rúgnunk. A második félidő melegebb volt, de a németek nagyon nagy helyzeteket nem tudtak kialakítani. A visszavágó egyáltalán nem lefutott, hiszen egészen biztos, hogy a kölniek - komplett csapattal - a győzelemre játszanak majd. Az, hogy az előny nálunk van,  egy dolog… A biztonságos védekezést nem feladva mindenféleképpen gólt kell rúgnunk, hiszen ha eredménytelenek maradunk, nem jutunk tovább!

Szabó József (középen) és Végh Tibor (jobbra) Dérfalvi Imre szakosztályvezetővel az 1985-ös UEFA Kupa-döntő előtt Fotó: MTI/Németh Ferenc
Szabó József (középen) és Végh Tibor (jobbra) Dérfalvi Imre szakosztályvezetővel az 1985-ös UEFA Kupa-döntő előtt Fotó: MTI/Németh Ferenc

Végh Tibor

a Videoton korábbi válogatott hátvédje

Egészen elképesztő, hogy idegenben vertünk meg egy Bundesliga-csapatot!

- Talán nem meglepő, de a német és a magyar futball közötti különbség ismeretében nem voltam túlságosan bizakodó a mérkőzés előtt. De éppen ezért eszméletlen boldog voltam, hogy ilyen fényes sikert értünk el, nagyon büszke voltam a csapatra. Nem is tudom szavakba önteni, hogy mekkora boldogság számomra, hogy egy Bundesliga-csapatot idegenben tudtunk megverni - egészen elképesztő! A visszavágóval kapcsolatban a leglényegesebb, hogy a mi kezünkben van a sorsunk. Egyet nem szabad: beállni védekezni, és arra várni, hogy valahogy vége legyen a meccsnek!

Ha így állunk hozzá a visszavágóhoz, biztos vagyok benne, hogy a németek nem tudják ledolgozni a hátrányukat.

Nyitókép Fehérvári örömmámor Kölnben! Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel     

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2022. augusztus 27. 10:12
NAGYON szép volt ez a kinti győzelem, DE A KÖLN az esélyes a továbbjutást illetően, szerintem.
Gintonic74
2022. augusztus 27. 10:12
fradistakent mondom remelem nem hiszik el Fehervaron hogy mar tovabbjutottak es nyeresre fognak jatszani: remelem az egyenes kiesesi agban majd talalkozunk a VIDIVEL : ) (ott mar azonos nemzetek is jatszhatnak egymas ellen ugy tudom ) furcsa - de nagyon jo is - lenne egy 4 koze jutasert vivott harc a sostoi- meg az ulloi uton : )
hzoli
2022. augusztus 27. 10:11
Nem rosszindulatú vagy, hanem hülye a focihoz.
lynx
2022. augusztus 27. 10:11
Nem kell rájuk hallgatni. Nego, Fiola, Dárdai, Budu tudja mit kell csinálni, a többiek meg követni fogják őket. Ezért fog továbbjutni a Fehérvár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!