Casillas és a bulvármédia kérődzése: spanyol újságíró tárta fel a helyzetet a Mandinernek

2022. október 11. 16:02

Tanulságos pár nap van mögöttünk, ha a Real Madrid és a spanyol válogatott korábbi Európa- és világbajnok, Bajnokok Ligája-győztes kapusa, Iker Casillas gellert kapott száguldását figyeljük a közösségi- és bulvármédia útvesztőiben. A Mandiner spanyol forrásokat kérdezett arról, mennyit rombolhatott a sztárkapus megítélésen az „ál-coming-out” és vajon mi vezethetett egy ilyen súlyos kommunikációs balesetig.

2022. október 11. 16:02
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

A történet körbeszáguldotta a nemzetközi (sport)sajtót: Iker Casillas, a Real Madrid és a spanyol válogatott korábbi Európa- és világbajnok, Bajnokok Ligája-győztes kapusa Twitter-bejegyzésében ezzel állt elő: „Remélem, tisztelsz: meleg vagyok”.

A poszthoz ráadásul hozzászólt a Barcelona focicsapatának korábbi csapatkapitánya, a szintén világ-, és Európa-bajnok Carles Puyol is, aki azt írta: „Itt az ideje, hogy eláruljuk az igazságot” – amelyet még egy szívecskés ikonnal is megtoldott – erről itt írtunk.

Casillas nem sokkal ezután törölte a bejegyzést, és azt állította, hogy feltörték a fiókját, miközben Puyol már rossz viccet emlegetett és bocsánatot kért az LMBTQ-közösségtől – erről itt olvashattak.

 

 

A Mandiner spanyol forrásokat keresett meg, hogy a függöny mögé pillanthasson,

hiszen már az is döbbenetesnek tűnik, hogy egy ilyen jellegű személyes poszt, vagy – ahogy maga az érintett hivatkozik erre – hekkerakció, egy saját felületen megjelenő négyszavas közlés önmagában nagyobb médiazajt generál, mint a jelenleg zajló sportvilágesemények történései összesen. Mindeközben talán az sem lényegtelen, hogy mi vezethetett idáig, s hogyan igyekszik relativizálni az ikonikus kapus szakmai eredményeit a témára ráakaszkodó LMBTQ-közösség, amelynek egyik szószólója, az a korábban gyakorlatilag ismeretlen – ma már persze ismert – ausztrál labdarúgó Joshua Cavallo, az Adelaide United játékosa, aki máris azzal állt elő: „rossz volt látni, hogy legendás példaképeim gúnyt űznek a coming outból és a közösségből”. Ez – szerinte –  több mint tiszteletlenség.

Juan Antonio Prieto, a Spanyol Sportújságíró Szövetség alelnöke és a Spanyol Nemzeti Rádió, az RNE igazgatója megkeresésünkre a következőket mondta: 

„Iker sajtófőnöke, aki egy jóbarátom, tegnap egy spanyol sportújságírókkal folytatott chat során arról biztosított minket, hogy ügyfele fiókját feltörték, de ezt aligha hiszi el valaki itt nálunk” – kezdte a történet spanyol olvasatát feltárni a híres rádiós. Úgy látja, „sokkal inkább azon érdemes elgondolkodni, hogy mi minden előzte meg mindezt. A helyi sajtóban, elsősorban a bulvármédiában hónapok óta téma a negyvenegy éves korábbi kapus szerelmi élete. Casillast rendszeresen több nővel is összehozták,

a televíziós sportújságíró Sara Carbonerótól” – nyilatkozta a Mandinernek Juan Antonio Prieto.

Mint forrásunk fogalmazott, mindenképpen tanulságos, hogyha a magánélet szentségét ennyire nem tiszteli a szaftos hírekre éhes bulvármédia bárkit felfalni képes szörnyetege, akkor vajon a tisztelet milyen formája várható el egy kétgyerekes apától és sporthőstől, aki szeretne valahogy megszabadulni az álhírekről, találgatásoktól, a sokszor minden alapot nélkülöző „biztos forrásból származó” szerelemi életéről szóló hírektől, amelyek kizárólag kattintásvadászatot és eladásszám-növelést szolgálnak.

 

 

A spanyol rádiós kolléga, Juan Antonio Prieto, aki nagy tisztelője az egykori rekorder hálóőrnek, annyit fűzött még hozzá az esethez, hogy néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tartotta volna Spanyolországban, hogy a sajtó – különösen a közösségi média – meghurcoljon ilyen ikonikus sportolókat egy hasonló eset miatt.

„Az igazság az, hogy egyfelől érthető volt a bulvármédia szinte elviselhetetlen, lavinaszerű nyomása miatt, hogy Iker valamilyen módon véget akart vetni mindennek, de a mai légkörben és az LMBTQ-közösség térnyerése miatt nem túl sikeres megoldást választott, ezért kellett végül mindkettejüknek – Puyollal együtt – bocsánatot kérniük. Pedig csak humoros üzenetnek szánták, de szerencsétlen dolog lett belőle” – nyilatkozta a spanyol rádiós.

A nyitóképen: Iker Casillas. Fotó: (MTI/EPA/Emilio Naranjo)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
APESZ72
2022. december 02. 21:04
sEMENNYIT !! Az egész kámingáut - Gerit idézem - egy nagy baromság. Mindenki éljen ahogy akar, nem kell mindent bizonygatni, meg drámázni. Légy jó ember, dolgozz rendesen. Nekem ennyit kell tudnom, a többi nem is érdekel és nem is számít !
luzitanxaver
2022. december 02. 21:03
A humor halott. És mi öltük meg. (Friedrich Nietzsche)
luzitanxaver
2022. december 02. 21:03
"Ez több mint tiszteletlenség." Van ezzel egy apró bibi. A tiszteletet kiérdemelni lehet, nem kihisztizni. A szexuális irányultság _önmagában_ pedig semmiféle előjogra nem érdemesít.
Finale*
2022. december 02. 21:02
Felelmetes hogy ezek az LMBTQ kozossegek veresen komolyan veszik magukat es terrorizaljak az embereket. A velemeny nyilvanitas teljes jogat elvettek es ami meg tegnap humornak szamitott azert ma egy meleg aktivista bortonbe juttathat vagy a teljes megulyules fele uzhet valakit, lathatjuk mi tortent a valamikor meg ferfiasan normalis Hamiltonnal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!