Ezért ilyen brutálisan hosszúak a labdarúgó-világbajnokság mérkőzései!

2022. november 23. 11:53

A korábbi világelső játékvezető, Pierluigi Collina ad magyarázatot a maratoni hosszúságú vb-meccsekre.

2022. november 23. 11:53
null
Vámos Tamás

Amikor az 1990-es világbajnokság nyitómérkőzése, a Kamerun–Argentína találkozó végén (a meccset – óriási meglepetésre– az afrikaiak nyerték meg 1-0-ra, és ez a siker egészen a legjobb nyolc közé röpítette Roger Milláékat) a korszak első számú játékvezetője, Michel Vautrot nem kevesebb, mint 9 percet hosszabbított, az extra játékidőre az egész világ felkapta a fejét.

Holott a rutinos francia sípos teljes joggal pakolt rá ennyit a 32 évvel ezelőtti vb egyik legnagyobb meglepetését hozó találkozó végére, hiszen

nem csoda, hogy Vautrot két játékosukat, André Kana-Biyinget és Benjamin Massingot is kiállította.

Nos, a katari világbajnokság eddigi mérkőzéseihez képest az 1990-es vébé nyitómeccse „kismiska”, elég, ha az idei vb első három napjának 8 találkozóját vizsgáljuk, amelyeken nem kevesebb, mint 122 percet hosszabbítottak a játékvezetők – közülük is kiemelkedett az Anglia – Irán meccset dirigáló brazil Raphael Claus, aki nem kevesebb, mint 27 percet pakolt rá a meccs két félidejére.

Mindez nem a véletlen műve, hiszen a FIFA már a világbajnokság előtt nyomatékosította: mindent elkövetnek azért, hogy minél több tiszta játékidő legyen egy mérkőzésen, ez is az oka, hogy a negyedik játékvezetők kiemelt feladatai közé tartozik a játékmegszakítások időtartamának mérése, pontos nyomon követése, egy-egy meccs végén pedig ennek közlése a mérkőzés vezetőbírójával.

Lionel Messiéknek 112 perc sem volt elég, hogy pontot szerezzenek Szaúd-Arábia ellen Fotó: MTI/EPA Nusad Szekkajil
Lionel Messiéknek 112 perc sem volt elég, hogy pontot szerezzenek Szaúd-Arábia ellen Fotó: MTI/EPA Nusad Szekkajil

A kényszerszünetek fő okai a gólok, a súlyosabbnak tűnő sérülések, a sárga és piros lapok alkalmazása és mindennek a következményei, valamint természetesen a videóbírós rendszer (a VAR) minél hatékonyabb alkalmazása.  

Nos, nem sokat késett a magyarázat sem, amelyet természetesen a FIFA Játékvezető Bizottságának elnöke, a 2002-es esemény fináléját is dirigáló Pierluigi Collina adott. A játékvezetők főnöke szerint a következő okok miatt van szükség az irgalmatlanul hosszú találkozókra:  

ezért sokkal pontosabban mérjük az álló játék idejét, így a cseréket, sárga lapos büntetéseket, a VAR-eseteket és az ápolásokat is. Akkurátusan regisztrálunk minden, nem a futballal kapcsolatos másodpercet, így arra is figyelünk, amikor a kelleténél több idő telik el egy-egy bedobás elvégzésével.

A korábban hat alkalommal is a világ legjobbjának megválasztott Collina már a világbajnokság kezdete előtt is jelezte a szurkolóknak, szokjanak hozzá a 100 perces vagy annál is hosszabb mérkőzésekhez, azt pedig már mi tesszük hozzá: ezekben a napokban egyetlen futballszurkoló se szervezzen családi programot, hiszen úgysem ér oda időben...

Nyitókép Pierluigi Collina hadat üzen az időhúzásnak Fotó: MTI/AP Martin Meissner

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2022. november 28. 16:09
Ez a pozőr Collina soha nem volt szimpatikus.
kistermelo
2022. november 28. 15:44
A tiszta játékidő bevezetése megszüntetné az időhúzást, fetrengést, stb. Nagy beruházást sem igényelne, mint a var, elég lenne egy stopper óra.
dezilluzionista
2022. november 28. 15:43
Kibaszottérdektelen.
AnyádSeSzeret
2022. november 28. 11:33
Oh igen, mert a 90 + 10 perc hosszabbítás, egy 4-0 / 5-0 esetén is kurvára kell... Amikor szoros az állás és hajtanak is, akkor megértem, de egyébként a passzolgatunk hátrafele nem igazán bír népszerűsítő hatással egyoldalú meccsek esetén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!