A futballtörténelem három legjobb játékosa, Puskás Öcsi, Maradona és Pelé már az égi pályákon kergetik a labdát

2022. december 29. 22:05

83 éves korában elhunyt Edson Arantes do Nascimento, a Fekete Gyöngyszem, vagy ahogy az egész világ ismeri: Pelé…

2022. december 29. 22:05
null
Vámos Tamás

A világ egyetlen háromszoros világbajnokánál 2021 augusztusában diagnosztizálták a vastagbélrákot, állapota hol javult, hol rosszabbodott, és éppen a katari világbajnokság idején, december elején került ismét kórházba.

Már ekkor aggasztó hírek jelentek meg az állapotáról, de a családja tagadta, hogy a világsztár életveszélyben lenne, hiszen annyit közöltek a nyilvánossággal: csupán egy rutinvizsgálatról van szó. Ennek ellent mondott az az információ, hogy Pelé szervezete már nem reagál a kezelésekre sem, éppen ezért már csupán – szaknyelven szólva – palliatív ellátásban részesül.

Mégis reményt keltő volt, hogy

a Horvátország elleni vb-kiesés után Pelé – minden erejét összeszedve – üzent a brazil válogatott tagjainak,

vigasztalta őket, sőt a 77 gólos rekordját elérő Neymarnak még gratulált is a csúcsbeállításhoz.

Ezzel együtt már szenteste felkészülhettünk a legrosszabbra, hiszen a világsztár lánya, Kely Nascimento egy sokat mondó búcsúüzenetet tett fel a közösségi oldalára: „Még egy éjszaka együtt…”

Legendák - egymás között... Fotó: Puskás Intézet
Legendák - egymás között... Fotó: Puskás Intézet

Pelé erős szervezete és hihetetlen akaraterejének köszönhetően még öt napig küzdött a kórral, majd csütörtökön az égi pályákra költözött, ahol a futballtörténelem három legjobb futballistája, Puskás Ferenc, Diego Armando Maradona és Edson Arantes do Nascimento „Pelé” immáron együtt kergetik a labdát…

Végérvényesen a sportág legendájává vált

Pelé 16 évesen mutatkozott be a válogatottban, majd egy évvel később a svédországi világbajnokságon tagja volt annak a brazil csapatnak, amely története első vb-aranyérmét szerezte. A dél-amerikai csapat négy évvel később, Chilében megvédte címét, bár ahhoz Pelé keveset tett hozzá, mivel a második mérkőzésen megsérült. A sikertelen 1966-os vb-n a brazil válogatott a csoportkör után búcsúzott, a magyaroktól elszenvedett 3-1-es vereség alkalmával Pelé nem lépett pályára.

Mészöly Kálmánnal is van mit megbeszélni az égi kávéházban... Fotó: MTI/Illyés Tibor
Mészöly Kálmánnal is van mit megbeszélni az égi kávéházban... Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az 1970-es mexikói vb előtt már azon is elgondolkodott, hogy lemondja a szereplést a válogatottban, de sikerült meggyőzni őt a folytatásról, és sok szakértő szerint minden idők legjobb brazil válogatottjával harmadszor is a csúcsra ért. Pelé a brazil gólok 53 százalékából közvetlenül vette ki a részét – négy gól szerzett és hat gólpasszt adott -, majd megválasztották a torna legjobb játékosának. Pelé végérvényesen a sportág legendájává vált, a döntőben

az őrzésével megbízott olasz védőnek, Tarcisio Burgnichnak a mondása legendássá vált: “a meccs előtt azt mondtam magamnak, ő is csak bőrből és csontból van, mint mindenki más – de tévedtem”.

Utolsó mérkőzését 1971 júliusában a jugoszlávok ellen játszotta Rio de Janeiróban. Pelé 92 alkalommal lépett pályára a brazil válogatottban, ezeken 77-szer volt eredményes, ami a mai napig rekord hazájában. Neymar a katari vb-n érte utol a legendás elődöt, bár neki a 77 gólhoz 124 mérkőzésre volt szüksége. Pelének 67 győzelme, 14 döntetlenje és 11 veresége van, és a brazil csapat soha nem kapott ki, amikor ő és másik sztárjuk, Garrincha együtt a pályán volt.

II. Erzsébet tiszteletbeli lovaggá ütötte

Visszavonulását követően az UNESCO 1994-ben kinevezte őt jószolgálati nagykövetévé, míg 1995-től 1998-ig Brazília sportminisztere volt. II. Erzsébet brit királynőtől tiszteletbeli lovagi címet kapott a Buckingham-palotában 1997-ben. Peléről számos önéletrajzi kiadvány jelent meg, zenei darabokat komponált, egyebek mellett a saját nevét viselő, 1977-es film zenéjét. Szerepelt tévés darabokban, dokumentum-, valamint mozifilmekben. Így például a részben Magyarországon forgatott Menekülés a győzelembe című alkotásban, amelyben olyan sportági klasszisokkal állt a kamera elé, mint az angolok és az argentinok világbajnoka, Bobby Moore, illetve Osvaldo Ardiles, továbbá olyan világhírű színészekkel, mint Sir Michael Caine, Max von Sydow és Sylvester Stallone.

Brazília 1961-ben nemzeti kincsévé nyilvánította Pelét, akit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az Évszázad sportolójává választott

, míg a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) neki ítélte az Évszázad futballistája elismerést, illetve 2014-ben a FIFA tiszteletbeli aranylabdásnak nyilvánította, amit aktív játékos korában brazilként még nem kaphatott meg.

2016-ban, New Yorkban önéletrajzi filmje, a Pele: Birth of a Legend bemutatóján Fotó: MTI/EPA Peter Foley
2016-ban, New Yorkban önéletrajzi filmje, a Pele: Birth of a Legend bemutatóján Fotó: MTI/EPA Peter Foley

NÉVJEGY

Születési név: Edson Arantes do Nascimento (Pelé)

Született: 1940. október 21., Tres Coracoes

Elhunyt: 2022. december 29.

Válogatottsága/góljai: 92/77 (1957–1971)

Klubjai: Bauru AC (1953–1956), Santos (1956–1974), New York Cosmos (amerikai, 1975–1977)

Kiemelkedő eredményei: 3x világbajnok (1958, 1962, 1970), 2x Libertadores-kupa-győztes (1962, 1963), 2x világkupa-győztes (1962, 1963), 6x brazil bajnok (1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1968), 10x paulista bajnok (1958, 1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1967, 1968, 1969, 1973), 4x Rio-Sao Paulo-bajnok (1959, 1963, 1964, 1966), Soccer Bowl-győztes (1977)

 

Három dolog van, akit mindenki ismer: Jézus, Pelé és a Coca-Cola!

11 érdekesség a földkerekség valaha élt legjobb futballistájáról.

1. Sokak számára közismert, hogy Pelé eredeti neve Edson Arantes do Nascimento. Az viszont már kevésbé köztudott, hogy édesapja eredetileg az Edison nevet adta fiának, így is kifejezve mekkora csodálója volt az amerikai feltalálónak, Thomas Edisonnak.

2. A brazil csillag kiemelkedő karrierje során 1363 mérkőzésen 1284 gólt szerzett, amivel bekerült a Guinness-rekordok könyvébe.

3. Az 1958-as svédországi, az 1962-es chilei és az 1970-es mexikói világbajnokságon is aranyérmet szerzett Brazíliával, ezzel a mai napig ő a világ egyetlen labdarúgója, aki három világbajnoki címmel büszkélkedhet - a válogatottban egyébként 92 mérkőzésen 77-szer volt eredményes.

4. Hiába büszkélkedhetett már 18 évesen világbajnoki címmel, a szigorú brazil törvények elől nem volt menekvés: egy évet húzott le sorkatonaként a hadseregben! Minderre egy interjúban így emlékezett: „Fantasztikus időszak volt! Legszívesebben a fiamnak és minden fiatal srácnak azt javasolnám, hogy vonuljon be, mert nagyon sokat lehet a hadseregben tanulni. Megtanultam főzni, mosni, vasalni, tisztelni másokat, de a legfontosabb, a fegyelem volt, ami rendkívül sokat segített a futballban is”

5. A brazil nép futballimádatára jellemző: Pelé mindössze 26 éves volt, amikor Sao Paulóban már szobrot avattak a tiszteletére!

6. Hihetetlen népszerűségére jellemző: amikor 1967-ben a polgárháború sújtotta Nigériában játszott bemutató mérkőzést, a szemben álló felek aznapra tűzszünetet hirdettek.

7. Pelé magáról számos olyan legendás mondatot nyilatkozott, amelyet a mai napig örökbecsű kincsként tartanak nyilván. Ezek közül két gyémánt: „Focistának születtem, mint ahogy Beethoven zeneszerzésre vagy éppen Michelangelo a festészetre és a szobrászatra” És a másik: „A világon három dolog van, amit mindenki ismer: Jézus, Pelé és a Coca-Cola!”

Kommentár nélkül... Fotó: MTI/EPA/Canal Trece
Kommentár nélkül... Fotó: MTI/EPA/Canal Trece

8. A világ legjobb labdarúgója természetesen számos kitüntetéssel büszkélkedhet: ő az első sportember, akit az UNESCO tiszteletbeli nagykövetévé nevezett ki, 1999-ben életművéért megkapta a Laureus Sportdíjat, vagyis a sport Oscar-díját, 2000-ben a FIFA (az argentin Diego Maradonával együtt) az Évszázad Játékosának választotta. Ugyanebben az évben ő lett a NOB által rendezett választáson az Évszázad Sportolója, a Time magazin pedig beválasztotta a XX. század száz legbefolyásosabb személyisége közé. 2014-ben a FIFA tiszteletbeli Aranylabdával jutalmazta.

9. Azt se hallgassuk el: bár Pelét a világ közvéleménye minden idők legjobb futballistájának tartja, a brazil sztár egy televíziós műsorban arra a kérdésre, hogy ki a jobb, ő vagy az argentin csillag, tömören csak ennyit válaszolt: „Egyértelműen Diego Maradona!”

10. Pelé számos alkalommal járt Magyarországon, de talán a legemlékezetesebb alakítása egy filmszerephez kapcsolódik: a John Huston által rendezett, 1980-ban forgatott Menekülés a győzelembe (Escape to Victory) című produkció révén számos világsztárral (többek között a színész Sylvester Stallonéval, az angol világbajnok Bobby Moore-ral, az argentin vb-győztes Osvaldo Ardilesszel) együtt több hetet is Budapesten töltött.

11. Pelé és a magyar futball legnagyobb csillaga, Puskás Ferenc élete számos alkalommal kapcsolódott egymáshoz: először 1959-ben, egy Real Madrid – Santos (5-3) mérkőzésen találkoztak. A két világsztár több gálamérkőzésen játszott együtt és több futballeseményen vettek részt közösen. Egyik kedvenc közös pillanatuk az volt, amikor egy ausztráliai nyári táborban – ahol mindketten oktatóként vettek részt – Puskás olyan bemutatót tartott a helyi gyerekeknek, amitől mindenkinek leesett az álla. Pelé elmondása szerint ezután mindenki számára egyértelművé vált, hogy Puskás Öcsi miért is minden idők egyik legnagyobb futball-legendája. Pelé szerepelt a Puskás Ferencről szóló Puskás Hungary című dokumentumfilmben is.  

Nyitókép Az egész világ búcsúzik a futball-legendától. a brazil Pelétől Fotó: MTI/AP Francois Mori

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LQRó
2023. január 30. 16:19
Ha atszabnak akkor 5/4ed lesz. Csináljátok csak. Aranyosak vagytok. Sőt. Így is 5/4ed lesz
Senki Alfonz
2023. január 04. 04:00
Maradona, a mérgezett törpeegér csak tévedésből került oda! Akkor inkább a másik brazil a Doctor Socrates!!!!
Zakar ZoItán BéIa
2023. január 04. 03:59
Hagyjuk már szegényt! Se nem fehér,se nem európai,se nem keresztyény! A fideszeseknek csak ez szamít!
Zakar ZoItán BéIa
2023. január 01. 18:39
Még jó hogy O1G nem tud focizni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!