A világbajnok női kardválogatott, a kajakkirály Nádas, Kopasz kettős vagy az Eb-győztes, vb-második férfi kardcsapat lesz a legjobb? Szavazzon!

2023. január 05. 14:08

Január 9-én, igazán impozáns helyszínen, a Magyar Állami Operaházban tartják az idei Év sportolója-gálát. Az eseményt felvezető sorozatunkban ezúttal következzenek az egyéni sportágak csapatai!

2023. január 05. 14:08
null
Vámos Tamás

A legesélyesebb férfi versenyzőkről itt olvashatnak, a hölgyekről itt írunk, a hagyományos Év csapata-kategória jelöltjeit itt soroltuk fel, ezúttal következzen a három legtöbb szavazatot kapott jelölt az "Egyéni sportágak csapatai" versenye kategóriában!

A világbajnok női kardválogatott

A Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összetételű csapat nem csak a szépségével, hanem a vívótudásával is kiemelkedett 2022-ben: az egyiptomi világbajnokságon aranyérmet szerzett! A magyar négyes az üzbégek (45:33), majd a bolgárok (45:41) legyőzésével biztosította a helyét a legjobb nyolc között, majd a negyeddöntőben immár az olaszoknál is jobbnak bizonyultak. A régi mumus elleni szoros csatára jellemző: a mieink csupán két tus különbséggel bizonyultak jobbnak (45:43), ám így sikerült visszavágni az Európa-bajnokságon elszenvedett vereségért, Következhetett a világbajnoki címvédő, Franciaország elleni finálé! A nyitó asszóban Pusztai 5:2-re verte Caroline Querolit, majd Battai 5:3-ra Sara Balzert, az első kör lezárásaként pedig Szűcs 5:2-re Sarah Noutchát. A lendület ezután sem tört meg, Battai 5:3-ra bizonyult jobbnak Querolinál, az ötödik asszóban azonban jött az első magyar vereség: Pusztai 7:5-re maradt alul Noutchával szemben. Ezután Szűcs a Balzer elleni, sima 5:1-gyel növelte az előnyt. A harmadik kör 30:18-ról indult, és nem tört meg a lendület, Battai 5:1-re lépte le Noutchát. A nyolcadik asszó viszont félrement, Szűcs 12:5-re kikapott Querolitól, de így is maradt kilenc tus az előnyből, következett (40:31-es előnyünk birtokában) a Pusztai - Balzer összecsapás! A franciák kitűnősége faragott valamit a hátrányából, de 44:38-nál Pusztai akcióját látta érvényesnek az asszóvezető, és már el is kezdődött a magyar ünneplés, csakhogy… A franciák videózást kértek! Jó érzékkel, hiszen ez sajnos nekik kedvezett, így 45:39 helyett 44:40-re módosult az állás. A következő akció viszont már egyértelműen a mi lányunké volt, így következhetett az önfeledt magyar ünneplés! A magyar csapat a nap folyamán egyre jobban vívott, és

történelmi vb-sikerükkel nem csak a világot, saját magukat is alaposan meglepték a lányok

A világ- és Európa-bajnoki címet szerző Nádas Bence – Kopasz Bálint kajak kettes

Olimpiai bajnokunk idén is kihozta magából a maximumot: a halifaxi világbajnokságon, a királyszámban, 1000 méteren visszahódított elsőségét követően Nádas Bencével párosban is vb-aranyat szerzett. A K-2 500 méter fináléjában remekül elkapták a rajtot, majd a legnagyobb vetélytársakat, a portugálokat és a litvánokat egy remek taktikai harc végén maguk mögé utasították; ami egyértelműen látszott: a mieink fizikailag is kiemelkedtek a mezőnyből! „Elképesztő verseny volt, eleve jó formában voltunk, de a legjobbkor, a döntőben mentünk igazán kiemelkedően!

Önmagukat és a világot is legyőzték! Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Önmagukat és a világot is legyőzték! Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az utolsó száz méteren már éreztem, hogy elöl vagyunk, mesebeli érzés volt!

Mindez annak is köszönhető, hogy remekül sikerült az indulásunk is. Győzelmünk értékét növeli, hogy a késői szakaszon törtünk az élre, amikor már mindenki karja savasodik – értékelt a finálé után Kopasz Bálint. S hogy mennyire remek párost alkot a két fiú, bizonyítja: pár héttel a világbajnoki diadal után Európa trónjára is felültek a müncheni kontinensviadalon mégpedig nem akármilyen, nyugodtan állíthatjuk tankönybe illő csata végén. Hiszen 300 méternél (!) még a német egység vezetett, és innen hajrázták le mieink a vetélytársakat, és mintegy másfél centi előnnyel elsőként értek a célba!  

  A vb-ezüstérmes és Európa-bajnok férfi kardválogatott

2022-re igencsak összesűrűsödött a vívóprogram: a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összetételű válogatott kezdésként az Antalyában rendezett kontinensviadalon melegített - aranyéremmel! Mindez azért is volt nagy szó, mert

hasonló diadalra 2018-ban volt utoljára képes a férfi kardcsapat,

talán nem véletlen, hogy ugyancsak Szilágyi – Szatmári – Gémesi – Decsi összetételben. Törökországban kezdésként Lengyelország ellen melegítettek (45:32) a mieink, az elődöntőben a franciákat vertük (45:35), míg a fináléban az uránoknak sem adtunk esélyt (45:39).

Újra Európa tetején! Fotó: Magyar Vívó Szövetség/Facebook
Újra Európa tetején! Fotó: Magyar Vívó Szövetség/Facebook

Fentieken kívül ez a siker azért is volt különlegesen értékes, mert az Európa-bajnokságot három héttel a világbajnokság előtt rendezték, és a magyar válogatottat kimondva, kimondatlanul a legnagyobb esélyesek között emlegették. Majd a kairói világbajnokságon a 2019-es teljesítményét ismételte meg a kardcsapat: a együttes újra a fináléban kapott ki. A döntőig vezető úton Vietnamot magabiztosan vertük (45:30), akárcsak a spanyolokat (45:33). A legjobb nyolc között Törökország ellen sem tört meg a lendületünk (45:30), ám az elődöntőben, az olaszok ellen – szokás szerint – vérre menő csatát vívtunk, ezt jól jelzi, hogy a két utolsó asszó előtt még hátrányban voltak a mieink, ám Szatmári és Szilágyi révén végül sikerült a fordítás, és összejött az újabb siker (45:42). A Dél-Korea elleni döntőben azonban már csupán fellángolásaink voltak, égül 45:37-re kaptunk ki. Azzal talán mindenki egyetért: a fiúk joggal kerültek be az Év sportolója-gálán is a legjobb három közé!

A női kardválogatott sporttörténelmi vb-aranyérmet nyert Fotó: International Fencing Federation

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2023. január 09. 16:31
1./ NŐI KARDVÁLOGATOTT 2./ NÁDAS-KOPASZ 3./ FÉRFI KARDVÁLOGATOTT
raber
2023. január 06. 22:06
Nálam is ez a sorrend!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!