Össztűz alá vették a norvégok saját olimpiai bajnok NOB-tagjukat, mert támogatja az oroszok párizsi indulását

2023. február 06. 09:44

Astrid Jacobsen, Norvégia két NOB-tagjának egyike elismerte, hogy azt a tanácsot adta a NOB-nak, hogy támogassák az orosz és fehérorosz versenyzők semleges zászló alatt engedélyezett versenyzését a jövő évi párizsi olimpián. A gond csak az, hogy eközben saját országa parlamentje elsőként csatlakozott elvben az ukrán bojkottal-fenyegetéshez. Most áll a bál Norvégiában emiatt. A csehek eközben azt jelentették be, hogy ők az oroszoktól függetlenül sem bojkottálják az olimpiát.

2023. február 06. 09:44
null
Csisztu Zsuzsa

A norvég olimpiai bajnok NOB tag szembement a norvég bojkott-szándékkal

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norvégia két NOB-tagjának egyike elismerte, hogy azt a tanácsot adta a NOB-nak, hogy támogassák az orosz és fehérorosz versenyzők semleges zászló alatt engedélyezett versenyzését a jövő évi párizsi olimpián. A gond csak az, hogy eközben saját országa parlamentje elsőként csatlakozott elvben az ukrán bojkottal fenyegetéshez. Most áll a bál Norvégiában emiatt.

Az történt ugyanis, hogy az 55 norvég sportági szövetség igen viharosra sikeredetett ülésén Astrid Uhrenholdt

amely semmilyen engedményt nem kívánna tenni sem Oroszországnak sem Fehéroroszországnak a párizsi olimpiai kvalifikáció vagy az olimpiai részvétel kapcsán. Sőt, épp ellenkezőleg, Norvégia az elsők között jelezte, hogy amennyiben a NOB megpróbálja akár semleges zászló alatt, a nemzeti himnuszok mellőzése mellett, de valahogy visszaemelni az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyrendszerbe, akkor az ukránok bojkottjához elsőként csatlakozna, ahogy a lengyelek, észtek és lettek is, erről itt írtunk. 

A képen: A NOB végrehajtó bizottsági ülése lausanne-ban. Fotó: MTI/AP/Keystone/Laurent Gillieron
A képen: A NOB végrehajtó bizottsági ülése lausanne-ban. Fotó: MTI/AP/Keystone/Laurent Gillieron

Ezt a bojkottal fenyegető kollektív norvég álláspontot nyilvánosan már más kiemelkedő norvég olimpiai érmesek is támogatták, úgymint, Karsten Warholm, a 2020-as tokiói olimpián a 400 méteres gátfutást világcsúccsal megnyerő atléta és az evezős ezüstérmes Kjetil Borch. 

Kjetil Borch, a 2020-as tokiói evezés ezüstérmese azt állította, hogy Jacobsen, a NOB norvég tagja soha nem konzultált az ország többi sportolójával,

mielőtt az Oroszország és Fehéroroszország 2024-es párizsi részvételét támogató nyilatkozatát megtette, és legfőképpen ezt nehezményezik a norvég sportolók. Más kérdés, hogy a NOB alapszabálya szerint a NOB tagjai nem az országukat képviselik a NOB-ban, hanem a NOB-ot reprezentálják saját hazájukban, s ha innen nézzük, mindjárt más az eset optikája. 

Jacobsen álláspontja pedig kétszeresen is nagy súllyal jön latba a NOB-ban, hiszen az egykori kitűnő 4X5 kilométeres váltóban

olimpiai bajnok, váltóban és sprintben egyéniben is többszörös világbajnok korábbi sífutónő ráadásul tagja a NOB 20 fős sportolói bizottságának, is annak, amelyben Gyurta Dániel is helyet foglal. 

Kare Lio, a Norvég Kézilabda Szövetség elnöke a több olyan norvég sportvezető egyike, aki nyilvánosan bírálja a NOB álláspontját, miszerint Oroszország és Fehéroroszország sportolói indulhassanak a 2024-es párizsi olimpián. 

Innen fúj a szél? A norvégok újra téli olimpiát rendeznének? 

Eközben egy teljesen másik érv is napvilágot látott amellett, hogy a norvégoknak miért nem kéne szembe menniük a NOB álláspontjával, úgymond

Inge Andersen, kereskedelmi tanácsos és a 2015-ben politikailag megroppantott Oslo 2022-es téli olimpiai pályázatának és az egy évvel később Lillehammerben szervezett és látványos ifjúsági olimpia PR szakemberének szavai figyelemre méltóak, és arra figyelmeztetnek, hogy a NOB politikájával szembeni ellentmondások miatt  az északi ország „újabb 15 évre" elveszítheti a norvég téli olimpiai pályázat minden esélyét.

Közben Tage Pettersen, a Norvég Jégkorong Szövetség elnöke „provokatívnak" nevezte az oroszok iránti szimpátiát, még ha csak sportolókról van is szó. 

Azzal a felvetéssel, hogy a sportolók esetleg bojkottálnák Párizs 2024-et, Jacobsen szembeszállt, és azt állította, hogy mindez a NOB alapokmányának megsértése lenne.

A párizsi olimpia sorsát érintő kérdések naponta töltik be a vezet hírportálok nyitó oldalait. Most a csehek tettek egyértelmű nyilatkozatot - írta meg az olimpiai portál, az insidethegames. A Cseh Olimpiai Bizottság világossá tette

függetlenül attól, hogy mi történik az orosz és  fehérorosz sportolókkal, és hogy vajon ott lehetnek-e vagy sem a párizsin olimpiát, Csehország és a Cseh Olimpiai Bizottság semmilyen körülmények között nem  bojkottálja az ötkarikás játékokat. 

Azt a cikkünket olvasta már, hogy miként ment végbe száznyolcvanfokos fordulat a NOB retorikájában az orosz és a fehérorosz sportolók párizsi részvétele kapcsán? Kattintson! 

 

A nyitókép: Hu Huhu / XINHUA / Xinhua via AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2023. február 10. 22:31
A fasizmus, a nácizmus és a zsidógyűlölet ugyanígy uralkodott el az embereken a XX.sz. első felében. Tömeghisztéria.
Kybon
2023. február 10. 22:30
Az oroszok ilyen szintű kiutálása mindenhonnan sima rasszizmus. És pont azok csinálják, akik állítólag "liberálisok". Kamu az egész "demokrácia"-süketelés, jóemberkedés. (Nyilvánvalóan kamu, ez csak az amerikai Birodalom kínlódása a túlélésért...)
F Gábor 44
2023. február 07. 18:55
Agymosott, behülyült állami vezetők ( usa csicskák ), a közemberek, a NÉP miért akarná ezt ? Hol van ilyenkor az OLIMPIA szellemisége, az eredeti, magasztos célja ? Ez hasonló idióta diszkrimináció mint az orosz irodalom, müvészet ellehetetlenitése barmok !!
Lajos75
2023. február 07. 18:55
Legalább annyi kiderült,hogy ott sem mindenki büdös bunkó, gyökér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!